Obavijesti

Kolumne

Komentari 103

Opasna poruka Josipa Leke o "zajedništvu" Crkve i države

Opasna poruka Josipa Leke o "zajedništvu" Crkve i države
1

Josip Leko je pozvao "crkvenu i narodnu vlast na zajedništvo i suradnju". Međutim, ona je u hrvatskom društvu nemoguća, a u sekularnom društvu izričito nepoželjna.

VIDEO

Kako bi izgledalo to "zajedništvo crkvene i narodne vlasti", na koje je prošle nedjelje pozvao predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko?

Možda onako kako je izgledalo u prepucavanju premijera Milanovića i hrvatskih biskupa 2012. godine?

"Misa je privatna stvar. Ja na nju idem kao premijer na katolički i pravoslavni Božić i to ću i dalje činiti", poručio je tada premijer Zoran Milanović, opravdavajući se zbog nedolaska na crkvenu misu povodom Dana državnosti.

Na to je biskup Vlado Košić optužio ovu vlast da "prezire i vrijeđa vjernike". "To je pokušaj nasilne ateizacije hrvatskog društva, što je nedopustivo", kazao je Košić. "Pa kada bi oni trebali biti na nekoj misi, ako ne onda kad se njihov narod, kojeg oni predstavljaju, a koji je većinom vjernički, moli za domovinu?".

Ili je Leko mislio na zajedništvo crkvene i narodne vlasti proklamirano na prvoj press konferenciji ministra prosvjete Vedrana Mornara?

Kad je ministar kao svoj prvi zadatak najavio odlazak na Kaptol na konzultacije oko kurikuluma Zdravstvenog odgoja, da bi se nakon toga najavile određene korekcije u programu, najviše u pojmovima kojima se barata, a toliko smetaju crkvenoj hijerarhiji.

Svjetonazorski rat

Tijekom protekle tri godine Milanović je ukinuo praksu pozivanja svećenika na državne protokole i upustio se u iscrpljujući "svjetonazorski rat" s klerikalnim udrugama financiranima od crkvene hijerarhije oko Zdravstvenog odgoja, referenduma "U ime obitelji" i Zakona o registriranom partnerstvu.

U isto vrijeme, crkveni dužnosnici optuživali su ovu vlast da je "nenarodna", da je "ateistička i izdajnička", da je "prožeta zločinačkom ideologijom", kritizirali je zbog zaštite seksualnih manjina, huškali i širili mržnju, a premijera napadali zbog toga što ne želi dolaziti na mise povodom državnih blagdana.

Kako onda Josip Leko zamišlja to "zajedništvo crkvene i narodne vlasti"?

Ne samo ove SDP-ove vlasti i ove otvoreno desno orijentirane crkvene vlasti, nego zajedništvo bilo koje crkvene i državne vlasti u demokratskom, sekularnom društvu? 

Možda se predsjednik Sabora neprecizno izrazio. Možda je ciljao na zajedništvo svih segmenata društva u izlasku iz krize. Ali javno govoriti o zajedništvu dviju vlasti koje bi se u sekularnoj državi trebale držati na sigurnoj udaljenosti, svejedno nosi sa sobom velike rizike.

Naročito u ovakvom društvu kao što je hrvatsko.

Crkva kroji zakone

U društvu u kojem Crkva želi krojiti zakone, od rada nedjeljom do Zdravstvenog odgoja, želi uživati proračunske privilegije, participirati na izborima, birati samo onu vlast koja će je slušati, a proglašavati izdajničkom i zločinačkom onu koja je drži dalje od Ustava, zakona, odgoja i obrazovanja.

Ovakve izjave kao što je bila Lekina šalju lošu poruku ljevičarskim i liberalnim biračima na koje SDP tradicionalno računa, a koji bi zbog toga mogli prespavati naredne parlamentarne izbore. 

A šalju i neiskrenu i šuplju poruku vjernicima koji neovisno o ovakvim izjavama - ili Mornarovim najavama - svejedno neće podržati vlast koju njihovi svećenici praktički svake nedjelje tituliraju "nenarodnom". 

Nažalost, ovo nije prvi puta da je SDP pokušao obnoviti to "zajedništvo" koje se podrazumijevalo onda kad je na vlasti bio HDZ.

Otpadaju provokacije

Još u prvoj polovici mandata SDP se znao upuštati u prepirke sa Crkvom, ali čim krene predizborna kampanja otpadaju sve teme koje bi mogle naljutiti Kaptol ili isprovocirati vjernike. 

Otpada Željko Jovanović. Otpada bilo kakva pomisao o reviziji Ugovora sa Svetom Stolicom. Otpadaju sporni termini iz spolnog odgoja. Otpada Milanovićeva ratobornost prema Crkvi i klerikalnim udrugama.

Dolazi Vedran Mornar. Dolazi Josip Leko. Dolazi ovo proklamirano "zajedništvo crkvene i narodne vlasti", za koju je psihologija Mirjana Krizmanić podsjetila kako je postojala u NDH.

Međutim, ako Milanovića već toliko nervira miješanje Crkve u državne poslove, a u dosad je to u nekoliko navrata jasno pokazao, onda bi jedino pošteno bilo da njegovi suradnici i ministri ostave Crkvu na miru. Odnosno, stave je na mjesto koje joj u demokratskom društvu i pripada.

Sve ostalo je obično licemjerje. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera