Obavijesti

Kolumne

Komentari 118

Ova Vlada je faktički pala. Sve nakon toga je samo formalnost

Ova Vlada je faktički pala. Sve nakon toga je samo formalnost
1

Svi uključeni i zavađeni akteri zaklinju se u opstanak Vlade. I Božo Petrov jučer poslijepodne, i Tomislav Karamarko nakon izjave Petrova. I što oni više pozivaju na opstanak Vlade, to je ona bliža formalnom padu.

VIDEO

Božo Petrov je, što bi se uzvišeno reklo, potpuno u skladu s tonom njegova nastupa na jučerašnjoj press konferenciji Mosta, prešao Rubikon.

Nakon odluke ministara Mosta na telefonskoj sjednici Vlade, održanoj na sigurnoj udaljenosti jednih od drugih, da odbiju povjerenje Prvom potpredsjedniku Vlade nema više povratka na staro.

Vlada naprosto više ne može nastaviti raditi u postojećem sastavu: ili će otići Tomislav Karamarko ili će otići Božo Petrov, uz pitanje koliko će sa sobom povući ministara i zastupnika svoje stranke. 

Ili će, naravno, a to je najčistija varijanta, otići cijela ova Vlada koja od prvoga dana radi kao da bi se već sutra mogla raspasti. A trend njezina kontinuiranog raspada pojačava se iz sata u sat. Skoro da su se već mogli na to naviknuti.

Uglavnom, Božo Petrov jučer je pokrenuo proces koji se čini nezaustavljivim. 

Nakon ovoga više nema mogućnosti njegove suradnje s Karamarkom u Vladi, a pitanje je hoće li biti više suradnje Mosta i HDZ-a. 

A što je s HDZ-om?

A tu bi se i HDZ moglo nešto pitati. Žele li oni više uopće biti u koaliciji sa strankom koja je javno otkazala povjerenje njihovu predsjedniku u vezi skandala koji bi svakako mogao opteretiti i sam HDZ? Pod uvjetom da HDZ nije već postao imun na takve stvari.

Petrov je jučer, u prvom redu, išao spašavati svoj obraz i rejting Mosta u situaciji kad ga je koalicija s HDZ-om i sudjelovanje u ovoj nevjerojatno, tragikomičnoj, pa čak i cirkuskoj Vladi, već koštala povjerenja hrvatskih građana u najnovijim anketama.
Pokazivanjem zuba Karamarku i odlučnim postavljanjem u aferi koja je dovela čak do glasanja o povjerenju šefu HDZ-a Petrov se želi iskupiti pred biračima i vratiti makar dio njihova povjerenja. 

Karamarko je za to idealna meta, a bilo kakav stav Mosta osim izglasavanja nepovjerenja zabio bi dodatni, možda i posljednji čavao u lijes njihovih političkih ambicija. Ne samo na nacionalnom, nego još više na lokalnom nivou od kojeg mnogi Mostovci žive. 

Ono što je Ivan Kovačić nedavno poručio HDZ-u, jučer je Božo Petrov poručio Karamarku.

I kao što predsjednik HDZ u ovoj aferi spašava sebe, tako i Petrov spašava Most. Drugog rješenja naprosto nije bilo.

Zbog toga je njegovo obraćanje javnosti nakon telefonske sjednice Vlade zvučalo kao predizborni govor. (I kao propovijed i kao ispovijed.) Bilo je tu puno velikih riječi, parola i pompoznih tvrdnji, pozivanja na moral, principe, odgovornost, poštenje i sve ostalo. Tipično za Petrova.

On je, doduše, u ovom metežu već ostao bez tri zastupnika, i do stavljanja Karamarka na saborski dnevni red mogao bi izgubiti još toliko ili čak i više, ali se zato nada da bi mogao vratiti pokojeg izgubljenog birača.

Postoji, međutim, još jedan aspekt ove parade.

Karamarko kao oporba Vladi

Naime, ako Most zajedno sa SDP-om i još nekim zastupnicima sruši Karamarka, a Vlada ipak preživi s drugim potpredsjednikom iz redova HDZ-a, ekipa iz Banskih dvora ovisila bi o većini kojom upravlja Karamarko kao šef najveće koalicijske stranke.

Kako bi to tek izgledalo?

Karamarko je već jednom naglasio da će Tihomir Orešković biti premijer onoliko dugo koliko će imati podršku HDZ-a. A to će vrijediti za cijelu Vladu. On bi, ogorčen i osvetoljubiv, mogao zagorčavati život onima koji su ga izbacili iz Vlade, blokirati odluke, provocirati daljnje sukobe i - naravno - aktivno raditi na diskreditaciji Mosta.

Znači, niti jedna varijanta osim prijevremenih izbora ne nudi pravo rješenje.

Ova Vlada bila je sušta nestabilnost od dana kad se formirala. Nikakva odluka, pa čak ni izbacivanje Karamarka iz nje, neće je uspjeti stabilizirati. 

I što je najzanimljivije, svi uključeni - i zavađeni - akteri zaklinju u opstanak Vlade. I Božo Petrov jučer poslije telefonske sjednice, i Tomislav Karamarko nakon izjave Petrova, optužujući ga za destabilizaciju HDZ-a.

I što se oni više zaklinju u njezin ostanak, to je Vlada bliža svojem padu.

Otkazali povjerenje

Svi su za opstanak Vlade, a jasno je da ona ne može više opstati, barem ne u postojećem sastavu, a možda ni obliku. Za jedne se stabilnost postiže odlaskom Karamarka, za druge odlaskom Mosta.

Karamarku je Most već otkazao povjerenje, HDZ već tjednima prijeti da će otkazati povjerenje Mostu, Most je svojedobno raskinuo sa SDP-om zbog toga što je Milanović lomio Most, a Petrov sada pasivno promatra kako HDZ već sada lomi Most i javno prijeti da će ga i dalje lomiti...

Čemu to vodi, osim daljnoj propasti, kakav god ova farsa okončala? Osim, jasno, novim izborima.

Oni bi mogli donijeti olakšanje nakon ove višemjesečne agonije, ali ključno je pitanje mogu li donijeti stabilnost i čvrstu Vladu, ako se blokovska podjela s prošlih izbora nastavi i na prijevremenim.

S Ivanom Viliborom Sinčićem i Živim zidom u ulozi Mosta i Bože Petrova.

Osim ako biskup Košić opet ne poruči drugačije.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera