Obavijesti

Kolumne

'Ovlast suca istrage nije bila utvrditi krivnju osumnjičenika'

'Ovlast suca istrage nije bila utvrditi krivnju osumnjičenika'

Sudac Ivan Marković iz Zadra reagirao je zahtjevom za ispravkom na komentar objavljen u rubrici BlogBuster

VIDEO

Sudac Ivan Marković reagirao je zahtjevom za ispravkom na komentar objavljen 23. listopada 2019. u rubrici BlogBuster pod naslovom: ,,Zbog svih kćeri... Ne smijemo stajati sa strane“.

- Netočna je informacija da su osumnjičenici grupno i višestruko u šest navrata silovali maloljetnu djevojku. Točno je to da se jedan od osumnjičenika, a ne svi, tereti za silovanje, dok se ostala četvorica sumnjiče za druga, blaža kaznena djela protiv spolne slobode, što je u priopćenju za javnost potvrdilo i državno odvjetništvo, koje je podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Autor teksta polazi od pogrešne pretpostavke da se ovdje radilo o suđenju te pogrešno sugerira javnosti da je krivnja osumnjičenika dokazana što je potpuno netočno. Na taj način javnosti je predočena iskrivljena slika samog događaja, a i sudskog postupka vezanog za taj događaj.

Zadatak i ovlast suca istrage nije bila utvrđivanje krivnje osumnjičenika, nego je zadatak bio utvrditi postoji li osnovana sumnja da su djela počinjena i je li prema osumnjičenicima potrebno primijeniti istražni zatvor kao najstrožu mjeru do početka suđenja ili neku od blažih mjera kao zamjenu za istražni zatvor.

Sudac istrage Ivan Marković se nakon provedenog postupka odlučio za primjenu blažih mjera opreza, a za njihovo izvršavanje i nadzor zadužio je policijske službenike PU Zadarske, koji su o svome postupanju dužni redovito izvještavati sud. Na taj način sud je, uz angažman policije zadržao kontrolu nad daljnjim ponašanjem osumnjičenika. Odluka o primjeni mjera opreza kao zamjene za istražni zatvor koju je donio sudac Marković donesena je nakon pravilno provedenog postupka te je u cijelosti zakonita.

U tekstu se potpuno neprimjereno spominje sučeva obitelj, koja nema nikakve veze s poslom koji sudac obavlja. Navedene izjave su posebno dobile na težini jer su iznesene nakon što je sudac Marković, primao ozbiljne prijetnje, koje su mu sustavno upućivane zbog toga što je javnost dovedena u zabludu o njegovom nezakonitom postupanju, što je potpuno netočno - stoji u zahtjevu za ispravkom.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica