Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Papiga stalno ima začepljeni nos, kako joj mogu pomoći?

Kako riješiti problem buha kod mačaka i pasa, smije li se štene kupati i kako pomoći pudlici sa stalnim upalama uha, danas otkriva veterinar Goran Azenić

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.  

Naša mačka ima buhe i više na znamo kako ih se riješiti

Poštovani, 

prije godinu dana smo udomili mačku. Iako nema parazita i ne izlazi iz stana, problem su buhe. Već smo joj stavili ampulu koja nije pomogla, pa smo koristili Frontline Combo koji bi trebao ubijati i ličinke. Međutim, naša mačka i dalje ima buha. Nismo ju kupali ni prije ni poslije, a sada stvarno ne znamo što dalje. Hvala Vam na odgovoru. 

Osim mačke treba tretirati i prostor u kojem boravi

Poštovana,

Probajte tretirati macu Frontline ili Fyprys spray te paralelno tretirajte i prostor  nekim sredstvom npr. Biokill spray ponovite to više puta u razmacima 3-4 tjedna. Vjerujem da učinak neće izostati.

Do kad nakon cijepljenja treba pričekati s kupanjem u moru?

Poštovani, 

imamo retrivera starog tri mjeseca. Dosad je dobio dva cjepiva i ostalo mu je još jedno. Kada se može kupati u moru?

Pas se može kupati, ali ga nakon toga treba isprati običnom vodom

Poštovani,

Naravno da može i neka samo uživa ne zaboravite ga isprati nakon kupanja s običnom vodom.

Naš pas je pao u mazut, kako ga očistiti?

Poštovani,

tijekom šetnje naš se šnaucer zavalio u hrpu morske trave u kojoj je nažalost bilo i mazuta, ali smo to prekasno uočili. Oprali smo ga blagim šamponom za kosu s bademom i situacija se malo popravila, ali i dalje je mastan. Zanima me može li mu to naštetiti koži, koliko često ga treba kupati i koji šampon koristiti? Prije dva mjeseca je bio na šišanju, ali mu to nije baš ugodno. Pretpostavljam da bi ga trebalo ponovno ošišati. Molim Vas pomozite. 

Pomaže medicinski benzin

Poštovana, 

U koliko ne ide sa šamponom probajte u ljekarni nabaviti medicinski benzin. Medicinski benzin je dobro otapalo pa možda uspijete s njim. U koliko Vam i to ne pođe za rukom morat ćete ga ošišati na kratko.

Naš terijer ima kvrgu na glavi, kako mu pomoći?

Poštovani,

imamo Jack Russell terijera starog dvije i pol godine. Prije nekoliko dana na stražnjem dijelu glave primijetili smo jako malu, ali tvrdu kvrgu. Njega očito ne boli jer se ne izmiče kod pregleda, ponašanje mu se također nije promijenilo, nismo pronašli krpelja, a i dobiva uredno ampule. Jedino što smo primijetili je mala krvava krasta. Je li moguće da je to hematom ili ugriz? Hoće li to proći ili treba ići veterinaru? Hvala Vam. 

Ako se kvrga ne povuče, obavezno posjetite veterinara

Poštovani, 

Opis ne zvuči strašno pa možda da sačekate još koji dan. U koliko kvržica se ne povuče nakon kraćeg vremena (7-10 dana) posjetite veterinara kako bi otklonili sumnje.

Naša pudlica ima problema sa stalnim upalama uha, kako joj pomoći?

Poštovani, 

Imam malu pudlicu sa stalnim upalama uha. S tim problemom se borimo otkada je stigla kod nas. Uši joj uvijek imaju specifičan miris, a smeđi talog čistimo svaki dan i opet ga ima u izobilju. Posjetili smo više veterinara i svaki od njih je samo preporučio kapljice. Isprobali smo cijelu paletu, no ništa ne pomaže. Više ne da da joj diramo uši, a kad vidi kapljice sakrije se u ormar. Kako joj pomoći?

Obavezno napravite obris zvukovoda

Poštovana, 

Savjetujem Vam da napravite obrisak zvukovoda, te da se pošalje na bakteriološku i mikološku pretragu i da se mikroskopski pretraži dodatno na parazite. Nakon dobivenog nalaza ovisno o rezultatu treba provesti terapiju, jasno nešto duže zbog kroniciteta kojeg opisujete i stalnih recidiva.

Naš pas ima perianalne fistule i tumor, je li eutanazija jedino rješenje?

Pozdrav, 

Imam njemačkog ovčara starog devet godina i već duže vrijeme ima problema sa stolicom. Smatrali smo da je u pitanju zatvor pa smo pokušali problem riješiti prehranom. Kroz zimu se stanje smirilo, ali kako su temperature rasle s njom su rasi i njegovi problemi sa zatvorom. Jučer smo ga odveli veterinaru koji je postavio dijagnozu perianalne fistule popraćene tumorom te kao jedino rješenje naveo eutanaziju. Ostali smo šokirani. Nismo shvaćali ozbiljnost problema,niti smo ga primijetili na vrijeme jer je pas postao jako agresivan kad bi ga samo dodirnuli za rep pa stoga nismo ni imali uvid u pravo stanje. Molim Vas za savjet jer eutanazija ne dolazi u obzir, je li moguće bilo što učiniti? Hvala!

Liječenje je povezano s komplikacijama

Poštovana,

Teško mi je na ovo pitanje ovako odgovoriti s obzirom na to da nisam ja pregledao Vašu životinju nego kolega. Perianalna fistula se može liječiti kirurškim putem, a tumor također treba ukloniti čim prije. Tu morate uzeti u obzir opsežnost promjena koje ste opisali te vrstu i lokaciju tumora. Liječenje je često povezano s komplikacijama.

Smije li se štene kupati?

Poštovani, 

Smije li se štene od dva mjeseca kupati i koja su sredstva najbolja protiv buha i krpelja? Hvala unaprijed!

Psa kupajte šamponom za štence

Poštovani, 

Pas se smije kupati, jasno sa šamponom za štence, izbjegavajte često kupanje sa šamponom (što rjeđe to bolje, jasno ovisi i o pasmini). Što se tiče zaštite od buha i krpelja danas na tržištu pojavilo se zaista puno proizvoda koje služe u tu svrhu ja bih samo neke izdvojio Frontilie, Advatix, Fypryst, Kiltix ogrlica, Scalibur ogrlica. 

Nakon moždanog udara naš pas se promijenio, što možemo učiniti?

Poštovani, 

Naš pas spava u fotelji u dnevnom boravku i ujutro kad smo se probudili dočekalo nas je pravo iznenađenje. Veliku nuždu obavio je u sobi, što dosad u 12 godina nikada nije napravio. Svaki put kad je trebao ići, uvijek bi lajao. Sumnjali smo da je imao moždani udar, što je veterinar i potvrdio. Ne da se maziti i stalno reži na nas, kao da smo stranci. Moj suprug se ne može pomiriti s time da ćemo se morati rastati s njime. Inače, Bobija smo uvijek pazili i mazili i imao je lagodan život. On je inače križanac, terijera i jazavčara, ima li nade za njega i što možemo učiniti?

Probajte terapiju B1 vitaminom, Lecitinom i Ginkom

Poštovana,

Nade uvijek ima no morate biti svjesni da su neka oboljenja progresivna. Starost je sastavni dio života i ako smo sretni dočekamo je. Stanje Vašeg Bobija najbolje može procijeniti Vaš veterinar koji ga je pregledao. Ja Vam nažalost ne mogu reći niti da će Vaš Bobi biti bolje niti lošije, ali mislim da uvijek treba pokušati. Preporučio bih Vam potpornu terapiju B1 vitamin, Lecitin, Ginko. 

Moja papiga ima začepljeni nos, što da radim?

Poštovani, 

Prije par mjeseci udomila sam tigricu staru oko četiri godine. Mislila sam da je ženka u pitanju jer ima smećkasti nosić. Nedavno sam primijetila da na nosu ima nekakve naslage koje su počele otpadati, tada sam uočila da je mužjak u pitanju. I perje iznad nosa joj je smeđe, kao da je prljavo od nosa.. Imam osjećaj kao da su joj začepljene nosnice i bojim se da joj naslage u potpunosti ne začepe nos. Pomozite! Što da radim? Kako da pomognem mojoj papigici?

Posjetite veterinara

Poštovana,

Bilo bih dobro da ste poslali fotografiju je iz opisa teško da si mogu predočiti pravu sliku. Možda je problem samo estetske prirode npr. hiperkeratoza. Najbolje da se zaputite kod veterinara da Vam to pogleda.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin