Obavijesti

Kolumne

Komentari 83

Zašto je papa udario na gejeve, a ne na pedofile i silovatelje?

Zašto je papa udario na gejeve, a ne na pedofile i silovatelje?
1

Taman nakon rasprave o diskriminaciji homoseksualaca kod udomljavanja djece, papa Franjo objavio je da su homoseksualci najveća opasnost Katoličke crkve. I tako dao zamah hajci protiv homoseksualaca.

VIDEO

Ovoga tjedna poklopile su se dvije vijesti: papa Franjo u najavi izlaska svoje nove knjige upozorio je kako homoseksualizam ugrožava Katoličku crkvu, a hrvatski mediji objavili su svjedočenje akademskog slikara Marina Sovara (41) o tome da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Jedna stvar kao da slijedi drugu: papino upozorenje dobilo je svoje uprizorenje na Kaptolu. 

'Monsinjor me počeo ljubiti u obraz i gotovo legao na mene'
'Monsinjor me počeo ljubiti  u obraz i gotovo legao na mene'

Još gore, ove vijesti nadovezale su se na prošlotjednu saborsku raspravu, popraćenu polemikom u društvu, o zakonskoj diskriminaciji istospolnih parova u procesu udomljavanja napuštene djece. 

Poslužilo je to za novu eksploziju homofobije za saborskom govornicom, ali i u medijima i javnosti. Bilo je tu "mačevanja i golih guzica", kao i sumanutih političkih dijagnoza o uzrocima homoseksualizma.

Nepodobni gejevi

I kako su homoseksualci s najvišeg mjesta označeni kao problem u Katoličkoj crkvi, tako su homoseksualci označeni kao problem u hrvatskom društvu. 

Nepodobni su u Crkvi, nepodobni su u Hrvatskoj.

Članak o zlostavljanju na Kaptolu došao je kao naručen. Globus je objavio iskaz slikara i sveučilišnog profesora Sovara kojega je prije više od deset godina navodno seksualno napao donedavni prebendar mons. Zvonimir Kurečić. "Stisnuo me oko struka", posvjedočio je Sovar. "Buljio mi u lice kao da će me poljubiti. Govorio da nikada neće zaboraviti te oči i usne... Odjednom me počeo ljubiti u obraz i u jednom trenutku gotovo je legao na mene".

Ono što je u njegovu iskazu zanimljivo jest to da on opisuje tipično ponašanje seksualnog zlostavljača, a ne homoseksualca. I takvo ponašanje karakteristično je za seksualne predatore svih seksualnih orijentacija. 

Papa Franjo je u krivu: problem Katoličke crkve danas nisu homoseksualci, nego seksualni zlostavljači i pedofili.

Zlostavljači i pedofili

Sovar je bio žrtva zlostavljača, a ne homoseksualca. I djeca i maloljetnici nisu žrtve homoseksualaca u Katoličkoj crkvi, već su žrtve pedofila.

Papa je, međutim, odlučio u svojoj knjizi proglasiti sve homoseksualce problemom i pozvati ih da napuste Katoličku crkvu. I ono što sada poručuje papa moglo bi se protumačiti kao poticaj za daljnju diskriminaciju homoseksualaca u mnogim katoličkim i konzervativnim društvima.

Gejevi ne mogu u svećenike, gejevi ne smiju udomljavati i posvajati djecu, gejevi ne smiju stupati u brak.

"Svećenicima koji su aktivni homoseksualci bilo bi bolje da odu iz Crkve nego da vode dvostruki život", poručio je papa Franjo u novoj knjizi. Međutim, dvostruki život nije specifičnost samo homoseksualaca u Katoličkoj crkvi, već svih onih koji krše zakon celibata stupajući u spolne odnose, pa tako i heteroseksualne.

Zašto su problem samo gejevi?

"U našemu društvu homoseksualnost je, čini se, postala trend, a takav mentalitet utječe na našu Crkvu u određenom smislu", kaže papa Franjo, koji činjenicu da među svećenicima i sjemeništarcima ima homoseksualaca smatra izvorom zabrinutosti. 

Nazvao je to "vrlo ozbiljnim problemom".

A zbog čega problem onda nisu heteroseksualci?

Oni mogu kršiti zakon celibata jednako kao i homoseksualci. Ili možda papa doista misli da je homoseksualcima teže suzdržavati se od spolnih odnosa? Ima li on za taj svoj stav neku znanstvenu podlogu?

Stigmatizacija iz Vatikana

Uglavnom, umjesto da kritizira članove Katoličke crkve, svećenike i sjemeništarce, koji stupaju u spolne odnose sa članovima crkve, ali i šire, papa se odlučio stigmatizirati pripadnike samo jedne seksualne orijentacije. Baš kako to čine hrvatski zakonodavci po pitanju udomljavanja ili posvajanja djece. Kao što to rade hrvatski konzervativci i klerikalci u pitanju jednakosti homoseksualaca u društvu. 

Ako je gejevima zabranjeno ulaziti u redove Katoličke crkve, ne smije im se onda ostaviti sloboda niti u katoličkom društvu.

Dok se Katolička crkva guši u pedofilskim skandalima koji su uništili živote tisuća djece - oba spola - i dok se guši u zataškanim skandalima seksualnih zlostavljača, papa proziva generalno sve homoseksualce.

I to one protiv čije se diskriminacije prije par godina navodno založio.

"Emocionalno zreli"

Još zanimljivije, Papa poručuje da oni kojima je povjerena dužnost da pripremaju muškarce za svećenike moraju biti sigurni da su kandidati "humano i emocionalno zreli" prije nego ih se zaredi.

Zar to isto ne vrijedi i za heteroseksualce? 

Ne bi li trebalo više voditi računa o pronalaženju pedofila i zlostavljača, a onda homoseksualaca? Zašto papa misli da homoseksualci ne bi mogli biti bolji svećenici?

Možda je Marin Sovar, sveučilišni profesor i žrtva zlostavljanja, tijekom svog druženja s katoličkim svećenicima naišao i na nekoliko homoseksualaca. Koji nisu bili zlostavljači, poput onoga kojeg je javno optužio za seksualni napad.

Test za gejeve

I na koncu, kako će papina Katolička crkva otkrivati homoseksualce među sjemeništarcima, redovnicima ili svećenicima? Ima li neki poseban test koji će Vatikan osmisliti za detektiranje gejeva? Možda sklonost nošenju haljina? Možda šminkanje? 

Pa ako na prijavama diskriminiraju homoseksualce, pod uvjetom da ih uspiju otkriti, kakve garancije imaju da heteroseksualci neće kršiti celibat? 

Papa se pod hajkom na homoseksualce navodno želi obračunati s takozvanim homoseksualnim lobijem unutar Katoličke crkve, kao da tako velika organizacija inače nije podložna premrežavanju i lobiranju po svim osnovama, uglavnom interesnim.

Ako je to istina, ako papa Franjo ovim apelom želi zaštititi sebe i instituciju na čijem je čelu, onda je evidentno da je otvorio prostor novoj diskriminaciji homoseksualaca u društvu. 

Naročito hrvatskom.

Tko zna, možda im se navodno preliberalni papa Franjo sada napokon svidio. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode