Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Pas gubi dlaku i ima otvorene rane po koži, koji je uzrok?

Pas gubi dlaku i ima otvorene rane po koži, koji je uzrok?
5

U novoj ZOOrdinaciji veterinar Goran Azenić otkriva može li zbog šoka mačak postati plašljivac i može li kastracija zaštititi psa od problema s prostatom

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Svaki put kad pas ostane sam kod kuće cvili i zavija

Poštovani,
imam labradora starog tri mjeseca. Kod mene je pet dana i ja sam studentica. Nisam puno na fakultetu, no svaki put kad odem, psić cvili, zavija i laje. Ne znam kako ga naviknuti da ostane sam, a da to ne radi. Koga god pitam što da radim, ima drugačije savjete. Problem je i u tome što ne samo što ne želi ostati sam kod kuće, već me i prati iz sobe u sobu. Više ne znam što da radim, očajna sam jer su mi se susjedi počeli žaliti. Molim vas za savjet.
S poštovanjem, I.T. 

Postupno privikavanje i igračke mogu pomoći

Poštovana,

nažalost nema brzog rješenja. Vaše štene je još malo i potrebno mu je puno pažnje. Iz tog razloga Vas svugdje i slijedi (Vi ste mu sve što ima). Uvijek se savjetuje da prilagodba bude postupna (npr. prvih par dana pustite ga samog po pola sata, pa sat vremena itd.). Nabavite mu igračke s kojima će se zabavljati dok Vas nema, a ostatak dana koliko je moguće poklonite njemu, aktivnom igrom kako bi se osjećao ispunjeno.

Selimo se i ne znamo što učiniti sa psom, ostaviti ga obitelji koju već zna ili ne?

Poštovani, 
molim Vas za savjet koji nema veze s bolestima pasa. Imam njemačkog ovčara starog sedam godina koji živi s nama u ograđenom velikom dvorištu. Moramo prodati kuću, a on u stan jednostavno ne može. Zanima me je li za psa bolje da ga udomi druga obitelj koju već poznaje ili je za starog psa to preteška prilagodba? Osim toga, ta obitelj ima dvorište kao i mi. 

Postoji i druga opcija, odnosno da ostane na ograđenom zemljištu do naše kuće. Nosit ćemo mu hranu i voditi ga u šetnju, ali to neće uvijek biti moguće svaki dan. Kako odlučiti što je bolje za psa?
Unaprijed hvala.  

Druga obitelj je bolja opcija, pas će se brzo prilagoditi

Poštovani,

psi su jako društvena bića s toga mišljenja sam da, dugoročno gledajući, bi mu bilo bolje krenuti u drugu obitelj. Vjerojatno će u početku biti malo teže i biti će potrebno malo više rada. No, sigurno će se Vaš pas uspjeti prilagoditi drugoj situaciji.

Razigrani mačak postao je pravi plašljivac, može li za njegovo ponašanje biti kriv pretrpljeni šok?

Poštovani, imam razigranog mačka koji voli istraživati i općenito je jako dobar. Prije dva dana njegovo se ponašanje u potpunosti promijenilo. Počeo se svega bojati, sve njuška i dodiruje šapom kao da se boji da će ga nešto napasti. Stalno je na oprezu. Jednom je prilikom sjedio u mom krilu, nešto je palo i on je skočio te mene ogrebao. Usput je razbio sve što je bilo na stolu do mene. 

Nakon toga smo ga odmah vodili veterinaru, bio je cijeli dan na promatranju i ustanovili su da je sve u redu. Krvna slika je dobra i u potpunosti je zdrav. Je li moguće da je doživio neku vrstu šoka? Možda ga je nešto napalo pa se preplašio. Jako se svega boji, čak je i s nama oprezu, a živimo zajedno već dvije godine. Kako mu pomoći? Hvala. 

Šok može biti krivac, a maci treba novi pristup

Poštovani,

postoji mogućnost da je pretrpio određenu vrstu šoka. S obzirom na to da je tako plašljiv savjetujem Vam da se počnete prema njemu ponašati kao prema novo pridošloj maci koja treba steći Vaše povjerenje, vjerujem da će se i s vremenom stvari poboljšati.

Moj pas ima ispade, osobito sa štencima i "slabijim" psima, kako riješiti taj problem?

Poštovanje,
vlasnik sam njemačkog ovčara starog dvije i pol godine. Inače je velika maza i dobrica, ali u zadnje vrijeme ima česte ispade. Ne sluša naredbe, što se događa isključivo kada smo vani bez povodca, zaletava se prema ljudima i laje na njih bez razloga i u zadnje vrijeme se ne slaže s malim psima i sa štencima što mi često stvara problem. Kod kuće je dobar i poslušan, sluša sve naredbe bez problema. 

S obzirom na pomalo „divlju“ narav u zadnje vrijeme, razmišljali smo o kastraciji. Kada je najbolje odvesti psa na kastriranje? Hoće li kastracija smanjiti razina hormona, a on postati mirniji? Mala napomena, u parku za pse i na plažama za pse s njim uopće nema problema, čak ni s malim psima. No, kada se šetamo ili igramo najčešće odlazimo na jedno te isto mjesto. je li moguće da je on prisvojio to mjesto kao svoje pa se tako ponaša ili je problem u naravi? Laje ne ljude i skače na njih te divlja kada vidi malog psa.  

Što se tiče manjih pasa, probleme ima se samo sa štencima i psima koji ga se boji. S onima koji se postave, nema problema i lijepo se igra. Što učiniti?

Kastracija bi mogla ublažiti dominantno ponašanje

Poštovani,

kako ste već zaključili Vaš pas voli dominirati. Sasvim je normalno da će prvo pokazati dominaciju nad slabijim jedinkama (mlađi psi i psi koji su "slabijeg karaktera"). Takvo ponašanje se može ublažiti kastracijom. Kastracijom se uklanjaju testisi koji jesu organi zaduženi za izlučivanje hormona. Smanjenje koncentracije hormona u principu se očekuje mjesec i po do dva nakon kastracije. Nakon kastracije pas će biti mirnije naravi. Što se tiče samog zahvata savjetujem da se javite veterinarskoj organizaciji u kojoj planirate obaviti kastraciju i  dogovorite se u vezi pojedinosti samog zahvata.

Smije li pas jesti ribu iz konzerve?

Poštovani,
smiju li psi jesti ocijeđenu ribu iz konzervi ili samo kuhanu? Koja se riba preporučuje za pse? Već sam nekoliko puta čula da ljudi po preporuci veterinara jednom na tjedna ribom iz konzerve hrane svoje pse. Također, navodno je i maslinovo ulje dobro za četveronožne kućne ljubimce. Ako je to doista u redu, koliko put na tjedan je pas smije jesti, u kojoj količini i s kim ju je najbolje kombinirati?Malo mi je to čudno, pa vas molim za odgovor.  Inače, imam aljaškog malamuta starog 13 mjeseci. Unaprijed hvala na odgovoru i lijep pozdrav. 

Kuhana riba bolji je izbor od one iz konzerve

Poštovani,

psi smiju jesti ribu, dapače ako je vole, dobro je da se nađe jednom na tjedan na jelovniku. Može se davati i maslinovo ulje kako na ribu tako i na drugu hranu (čep ulja). Savjetujem da mu radije dajete kuhanu ribu nego konzerviranu zato što je konzervirana riba u većini slučajeva jako začinjena.

Psu se prorjeđuje dlaka i ima otvorene rane, koji je uzrok tome?

Poštovani, imam psa mješanca starog šest godina. Prije mjesec dana uočila sam da ima otvorenu ranu na spolovilu. Veterinar je pokušao ranu sanirati šivanjem, a pas je uz to dobio turu antibiotika. Međutim, već sutradan šavovi su popucali. Sprejali smo mu ranu Bivacyn antibiotskim sprejem kako se ne bi upalila. Rana je već mjesec dana otvoren i ne zarasta.  

Na "laktovima" prednjih šapa pojavila su se mjesta bez dlake, a čini se da će mu se i tu stvoriti rane. Isto je i sa stražnjim nogama. Veterinar mu je izvadio krv i testirao je na lišmaniozu, ali testovi su bili negativni. Dobio je još jednu turu antibiotika koji mu po mom mišljenju ne pomažu. I dalje mu se dlaka prorjeđuje i čini se da bi se mogle stvoriti nove rane. Veterinar je rekao da je to upalna bolest kože i da bi mu od antibiotici trebali pomoći, međutim ja vidim samo pogoršanje. 

Imam još jednog psa koji je u bliskom kontaktu s oboljelom životinjom, međutim ona nema nikakvih simptoma. Oboje su veseli i aktivni. Stolica i mokraća djeluju uredno. Molim Vas možete li nam pomoći? Unaprijed hvala. 

Pas treba ležati na mekanim površinama

Poštovani,

po fotografijama može se zaključiti da se radi o natiscima na laktovima. Pretpostavljam da su slične promjene na skočnim zglobovima stražnjih nogu. To je prvenstveno problem nastao ležanjem na tvrdim površinama. Natisci se mogu i upaliti, a može se razviti i higroma olekrani. Ovaj problem teško da će te izliječiti tako da Vaš pas ponovo ima dlaku na tim područjima (vjerojatno će bezdlačna područja ostati trajno). Potrebno je osigurati da pas leži na mekanom (nekada je to problem jer pas želi ležati samo na tvrdoj podlozi). Upalu natisaka u koliko se razvila riješit će veterinar (antibiotici), a za sada mi ne čini da se razvio higrom s toga tretman po tom pitanju nije niti potreban. Za rješenje vašeg problema presudno je u kloniti uzrok (ležanje na tvrdoj podlozi). Što se tiče penisa predlažem još jednu kiruršku obradu.

Zašto ampule protiv nametnika ne djeluju?

Poštovani, je li ogrlica Scalibor dobra za moju kujicu Lunu? Ona je King Charles Spaniel, ima godinu dana i sterilizirana je. Živimo na selu i često je u travi s drugim životinjama, ampule ne djeluju. Zanima me koja je najbolja zaštita za kartuzijsku mačku, koja ima devet godina i također je sterilizirana. Puno vam hvala na odgovoru

Ni jedna zaštita nije 100-postotna

Poštovana,

Scalibur ogrlica je odličan izbor i svakako je za preporuku. Što se tiče mace preporučio bih ampulice Pestigon i Fypryst. Svakako nakon boravka u prirodi pregledajte svoje ljubimce jer ni jedna zaštita nije 100-postotna. 

Je li kastracija dobra prevencija od bolesti prostate?

Poštovani, imam pasa malog rasta starog šest godina. Mješanac je, nije kastriran i nije se nikad pario.  Boji se da ne oboli od bolesti prostate. Trebala li ga kastrirati i je li to dobro za njegovo zdravstveno stanje?

Kastracija smanjuje rizik od bolesti prostate i tumora testisa

Poštovana,

hoće li se razviti neka bolest ili neće ne mogu Vam odgovoriti (mogućnost nastanaka su 50:50). Kastracijom eliminirate mogućnost razvitka tumora testisa i smanjujete mogućnost problema sa  prostatom kao što već i sami znate. Ako niste još odlučili da li želite kastraciju ili ne možete jednom godišnje ići na pregled s Vašim ljubimcem (rektalni pregled prostate, poželjno i UZV testisa i prostate) te ako se javi neki problem možete brzo reagirati.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin