Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Pas nam se udebljao nakon liječenja - koju dijetu izabrati?

Što ako maci iz uha počne izlaziti voda, je li normalno da mops spava sjedeći i kako psa natjerati na novu hranu i dijetu saznajte iz današnjih odgovora dr. Azenića

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Maci iz uha izlazi voda

Moja mačka se stalno češe za uho i iz uha joj izlazi nekakva voda. Kako joj mogu pomoći?

Unaprijed zahvaljujem.

Moguća je upala zvukovoda

Poštovana,

Kod Vaše mace vjerojatno se radi o upali zvukovoda. Nikako Vam ne bih savjetovao kapanje kapi niti čišćenje zvukovoda bez prethodnog pregleda. Uzroci upale uha mogu biti različiti - bakterijska upala, paraziti, strana tijela, neoplazije… S obzirom na to da smo na tu temu već pisali neću duljiti o tome. Moji savjet je da svakako posjetiti veterinara.

Zaigrana labradorica jede sve, pa i željezo. Upomoć!

Poštovani, 

Imam labradoricu staru 8 mjeseci koja je jako zaigrana i jede drvo, krpe, kamenje, a čak je pojela i komad željeza. No uspjela ga je povratiti. Imamo veliko dvorište i uvijek je netko doma i pazimo na nju .Molimo vas što nam je činiti da je zaustavimo da ne radi to.

Hvala.

Moguć je ili stalni nadzor, a pomoći može i tečaj 

Poštovana,

Nažalost nema nekog rješenja osim da osigurate da do takvih stvari ne dođe (npr: neka bude zatvorena u boksu dok nije pod Vašom kontrolom, u šetnji neka nosi brnjicu i sl.). Druga mogućnost je da je upišete u neku školu ili tečaj socijalizacije koji će joj zaokupiti misli jer dobar dio pasa to zna raditi iz dosade.

Pas nam je nakon terapija postao pretio. Što da radimo?

Imam pitanje vezano za ženku zlatnog retrivera. Stara je 2,5 godine, a sa 6 mjeseci starosti je pokupila zaraženog krpelja i oboljela od piroplazmoze. Njezin veterinar je nije adekvatno liječio, mislio je da je u pitanju viroza, tako da smo u zadnji tren došli po savjet drugog veterinara koji ju je uspio spasiti. Ali je morao ići s jačom terapijom i upozorio nas je da će možda imati posljedice, odnosno da će se brže umarati i biti tromija.

Danas nam je zdrava. Primijetili smo da ne može puno trčati, ali ima veliko dvorište tako da puno šeta.

Problem je što ima 40 kilograma. Baš je velika i stalno slušamo da je debela i da mora na dijetu.

Jako je izbirljiva u vezi hrane i prije će gladovati cijeli dan nego da pojede suhe kekse. Konzerve još može pojesti, ali najviše voli našu hranu, u biti samo meso. Iako je odrasli pas i dalje je hranimo dva puta dnevno.

Svjesni smo da za njezino dobro mora smršaviti, pa bih vas molila za savjet kako joj prilagoditi ishranu te koliko joj količinu davati.

Unaprijed hvala.

Idealna je gotova dijetalna hrana

Poštovana, 

Ne bih Vam preporučio hranjenje s "našom hranom" jer ju je teško izbalansirati i gotovo uvijek je dajemo u suvišku. S obzirom na to da je Vaš pas pretio i treba smršaviti preporučio bih Vam gotove veterinarske dijete. Savjet je dijetalna prehrana (danas imate više linija dijetalne hrane za pretile pse pa bi bilo dobro da se odlučiti za jednu). Količina hrane je definirana od strane proizvođača (razlikuje se od hrane do hrane) pa se treba držati uputstva.

Moj mops spava sjedeći, pušta vjetrove dok laje i još se nije pario

Poštovani,  

pratim Vašu rubriku i odgovore na upite. Zato Vam želim postaviti par pitanja:  Imam psića pasmine mops-a. Jako je drag, dobar i umiljat vjerojatno kao i svi mopsići. Ima 6 godina i mogu reći da je zdrav psić koji jede normalno, ima normalne stolice, puno šeta i ima svu našu pažnju. 

Međutim, njegovo ponašanje koje je možda i normalno, ali mene zabrinjava, je sljedeće: on kad odmara odnosno kad je sam ne leži nego sjedi i klima glavom koja mu zna pasti do poda, ali ne legne nego tako stoji i imam osjećaj da se muči. Da li je njegovo takovo stanje normalno i da li to rade i ostali momčići?  Ima i česte vjetrove. Kad laje ima i vjetrove, to je smiješno i malo smrdi, ali da li je to normalno? Ima malo problema s upalama očiju pa kad puše vani on odmah ima nakupine krmeža i bjeloočnica mu zacrveni. Veterinar mi daje mast za oči ali ne znam da li je štetno mu to stalno mazati u oči i postoji li nešto za ispiranje očiju. 

Postoji još jedan problem. On se još nije pario sa ženkom i već mjesec dana je nemiran, skače na ukućane i vani jako liže neka mjesta na travi, a jastuci gdje leži puni su bijele tekućine, pretpostavljam sperme. To se već dešavalo ali je trajalo kratko. Sad to traje već mjesec dana i žao mi ga je ali mu ženkicu ne možemo naći. Koliko to njemu smeta i utječe na njegovo ponašanje? 

Puno Vam hvala unaprijed. 

S poštovanjem.

Spavanje "sjedećki" nije uobičajeno

Poštovana,

Nije uobičajeno da psi zaspu sjedećki (ako sam dobro shvatio vašu situaciju). Postoji mogućnost da zbog nekih zdravstvenih tegoba izbjegava leći odnosno zauzeti taj položaj. Nadalje Vaš pas ima 6 godina pa ne bi bilo loše napraviti neki sistematski pregled.

Što se tiče vjetrova, to je sasvim normalno i u Vašem slučaju smiješno. :)

Preventivno za oči možete koristiti umjetne suze, koje će održavati oko vlažnim i time manje osjetljivim na vanjske utjecaje, no ako dođe do upale trebate obaviti pregled i provesti prepisanu terapiju.

Pas Vam je spolno aktivan i u nedostatku partnerice masturbira i to ne utječe na njegovo ponašanje. Ako Vam to smeta možete ga kastrirati.

Sva pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin