Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Pas s epilepsijom: Utječe li na bolest kastracija i prehrana?

Pas s epilepsijom: Utječe li na bolest kastracija i prehrana?
3

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte što učiniti ako se pas linja cijele godine, je li s epilepsijom povezana kastracija i povećani unos soli te je li operacija bila preduga?

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Koliko je normalno da se pas linja?

Poštovani,
Imam mješanca posavskog goniča. Kujica sada ima osam mjeseci, a udomio sam je dok je imala sedam tjedana. Otkako je imam, pa sve do danas se jako linja i to svaki dan. Pravilno je hranim, barem tako mislim i ne znam u čemu je problem te kako spriječiti linjanje?

Ako dulje vrijeme pada dlaka u velikim količinama, posjetite veterinara

Poštovani,

Linjanje je proces u kojem se stara dlaka zamjenjuje novom. Zdravo linjanje kratko traje i omogućava potpunu izmjenu mrtve dlake novom. Psi se linjaju dva puta godišnje, i to u proljeće i u jesen. U pojedinim fazama linjanja ispadanje dlake može biti vrlo izraženo, što vlasnici često opisuju kao "ispadanje dlake u hrpicama", a tijekom cijele godine dlaka ispada konstantno, ali slabijim intenzitetom. 

Kod pasa koji su držani u stanu odnosno grijanim prostorijama ispadanje dlake može biti nešto pojačano tijekom cijele godine, ali ne u velikoj mjeri. Ukoliko već pola godine Vašem ljubimcu ispada puno dlake "u hrpicama" ili se pojavljuju neka mjesta bez dlake, savjetujem Vam da posjetite veterinara.

Pas ne jede od ugriza krpelja 

Poštovani,
Imam psa mješanac starog tri godine, potječe od tornjaka, a druga roditeljska strana je nepoznata. Problem je u tome što od jučer ne jede i kao da osjeća malaksalost. Sada uglavnom leži ili spava, ne laje, a inače ne zna prestati lajati i pije dosta vode. Uz te probleme smo mu pronašli krpelja i odstranili ga, ali on i dalje nije dobre volje. Čini se kao da je tužan. Prije tri dana je bio u šumi i pretpostavljam da je tad pokupio krpelja. Što da radim? Molim Vas za savjet!
Unaprijed hvala.

Nakon ugriza krpelja i promjena kod psa, odmah posjetite veterinara

Poštovani,
Krpelji mogu prenijeti piroplazmozu/babeziozu. To je parazitarna bolest u kojoj zbog razmnožavanja Babesia u eritrocitima dolazi do pucanja eritrocita, što ima za posljedicu smanjenje broja crvenih krvnih stanica i razvija se anemija. Najčešće se javlja u akutnom obliku s povišenom temperaturom, depresijom, slabošću, gubitkom apetita. Zbog razvoja anemije sluznice mogu postati blijede, pa čak i žute. Životinja otežano diše, a rad srca je ubrzan. Ako se liječenje ne počne na vrijeme, ishod po životinji može biti koban, stoga što prije posjetite veterinara.

Pas je umro nakon duge operacije, tko je kriv?

Poštovani
Imala sam zdravog njemačkog boksera, starog sedam godina. Analna žlijezda mu je bila malo vidljiva, a otprilike veličine lješnjaka. Nakon upale je dobio 2 injekcije antibiotika u roku od 14 dana i oteklina se povukla. Ipak, veterinar mu je to operirao i usput ga kastrirao, tako da je pas pod narkozom ostao gotovo pet sati. 

Nakon operacije, pas je sljedeće jutro uginuo. Moje je pitanje je li veterinar smio napraviti operaciju bez pregleda srca i kontrole, jer mi je naknadno rekao da je pas dobio infarkt i srce nije izdržalo. Ja sam jako pogođena tim događajem i iznimno mi je teško, pas je bio jako dobar i puno sam ga voljela. Unaprijed hvala na mišljenju! 

Pozdrav, Marija.

Prije operacije obavezan je preanestezijski pregled

Poštovana
Izuzetno mi je teško komentirati Vaš slučaj, no čudi me što je zahvat trajao skoro 5 sati. To mi se čini nekako predugo, no moguće je da je bilo još nekakvih komplikacija. Slažem se s Vama da je trebalo napraviti preanestezijski pregled (opći klinički pregled, pretrage krvi, po potrebi RTG grudnog koša i EKG srca). Nažalost nesreće se događaju i nekada ih je teško prihvatiti.

Kako spriječiti epileptične napadaje?

Poštovani,

Iz fotografija vidite našeg malog mješanca Bonga. Star je pet godina, a od prve godine ima epileptične napadaje. Po kompletnoj obradi na Veterinarskom fakultetu pojačana mu je doza Pfenobarbitona na 150 mg i dodana Keppra od 250 mg ( koju dijelim na tri dijela). Terapiju prima ujutro i navečer već dvije godine. Stanje se stabiliziralo tako da su se napadaji sveli na tri do četiri u mjesec dana.

Velika je sreća što nam u susjedstvu živi liječnik te uvijek priskoči s injekcijama koje ga smire. Napadaji znaju potrajati od sat do dva, ako ne uspijemo odmah doći do injekcija. Pratim njegovo ponašanje i želim izbjeći svako njegovo uzbuđenje jer se bojim napadaja. Tako, primjerice poludi kad vidi poštara, ujutro kad odemo od kuće on je tužan, a kad se vraćamo kući to je uzbuđenje, skakanje kao da ima "federe u nogicama". 

Obavezno ga šećemo ujutro i poslijepodne, cijepimo redovito, jedino nismo baš previše odgovorni s hranom (jako voli jesti našu hranu - tipa meso, pa ga onda počastimo kuhanom piletinom, jetricama, mrkvom...) Vidim da i tu vrstu hrane jede s više apetita ako je posolim pa me zanima postoji li poveznica između soli i epilepsije, jer pred napadaj on liže ruku, jastuk ili dekicu na kojoj spava?

Nikad ga nismo uspjeli pariti pa se pitam bi li taj poremećaj parenjem mogli ublažiti ili bi bilo najbolje kastrirati ga? Kako je naš Bongo car u kući, naredba stani, vrati se, dođi - njemu je gotovo nepoznanica, jer čuje ono što voli čuti, a mi mu svi popuštamo jer znamo da je bolestan. Nedugo je u snu dobio epi-napadaj koji je stao je nakon dva sata čuvanja, nošenja, vlaženja njuškice...Unaprijed Vam zahvaljujemo, na savjetu, komentaru ili kritici. 

S poštovanjem, Nada Golub, Krapina

Sol ne potiče napadaje, ali šteti bubrezima

Poštovana
Bonga ne bi trebalo pariti, dapače bilo bi dobro da je kastriran. Tako bi se izbjeglo uzbuđivanje u vrijeme kada se kujice tjeraju, pa se smanjuje i mogućnost napadaja. S obzirom na to da je kirurški zahvat veliki stres (kastracija), a Bongo već ima izražene napade, zahvat bi se trebao izbjeći. Slana hrana nema veze s pojavnosti epi-napada, no nju bi trebalo izbjegavati zbog drugih mogućih problema npr. problemi s bubrezima.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin