Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Pas se previše vezao za mene i čim izađem on samo cvili...

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje zašto se javljaju izrasline na šapama, kako tretirati rane te preodgojiti psa na određeno ponašanja

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Pas se previše vezao uz mene...

Poštovani,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nedavno sam udomila psa (star oko godinu dana) izuzetno je mirne i plahe naravi. Prvih par dana je sve istraživao i polako se privikava, no, problem je što se jako vezao za mene. Čim odem iz sobe on cvili i jauče. Napravili smo mu boks da bi preko noći boravio u njemu, no ni tu cvilež ne prestaje, i onda ga pustim ipak u kuću. Molim Vas ako znate što u ovakvim slučajevima napraviti, kako ga naviknuti na boks i da prestane cviljeti kada odem( nikada ne ostaje sam, uvijek netko bude kući)

 Unaprijed hvala, Snježana

Ponašanje se vježba nagradama

Poštovana,

Pas je životinja čopora i takvo ponašanje u toj situaciji je prirodno, iako nimalo ugodno. Lakog i brzog rješenja s niti jednim psom koji je razvio takvo ponašanje nema, a s psima kao što je vaš, najčešće treba uložiti još više vremena, truda, strpljenja, dosljednosti i živaca. 

Počnite tako da ga učite čekati na njemu ugodnom mjestu, gdje provodi većinu vremena (ležaj, njegova deka i sl.). Najbolji način da naučimo psa da ostane sam i miran jest da postane siguran da ćete se vratiti. Počnite s učenjem psa da čeka na tom mjestu. Psa nagradite kad je na svom mjestu, kratko i jasno, mirnim glasom, te mu pružite nagradu. U početku uvježbavajte kratke periode čekanja i mijenjajte vašu poziciju. S vremenom produžavajte vrijeme čekanja i počnite odlaziti iz njegova vidokruga. U vježbanju morate biti ustrajni, naoružani strpljenjem i  dosljedni. Preporučujem da vježbanje provodite nakon šetnje i istrčavanja. Također proces bi se ubrzao da upišete školu za pse.

 Zadah kod psa

Poštovani!

Imam odrasle pse Belgijskog ovčara, u tipu Groenendaela. Dvije ženke su uredne i s njima je sve ok, ali mužjak star 17 mjeseci je vidno ok, uredno jede, igra se, trči, uredno obavlja nuždu, jedino ima jako neugodan zadah iz usta.. Hranimo ih kombinacijom dehidrata i povremeno im dajemo rižu s ječmenom kašom miješanu sa sirovim drobljenim pilećim mesom s kostima, to kupimo u KOKA d.o.o. Varaždin.. Trebam li bit zabrinuta zbog tog zadaha ?? Unaprijed hvala na odgovoru,

 Srdačan pozdrav, gđa. Matić

 Uzrok su zubi ili želudac

Poštovana,

Neugodan zadah iz usta potječe ili iz usne šupljine ili/i  želuca. Svakako trebate posjetiti veterinara kako bi pregledao usnu šupljinu i pronašao eventualni problem.  U koliko je sve uredu  sa usnom šupljinom treba se posvetiti  problemu sa želucem. Nekada je dovoljno samo promijeniti prehranu no, nerijetko treba uključiti i medikamentoznu terapiju.  

Izraslina kraj njuške

Poštovani.

Imam kujicu labradora staru 18. mjeseci. Jučer joj se pojavila čudna izraslina velika kao kovanica 1 kune, nalikuje madežu i nalazi se pokraj njuške. Ne boli je na dodir, izgleda slično kao rana koja zarasta. Slike su Vam u prilogu. Može li to biti reakcija na ugriz nekog nametnika? Molim Vas stručno mišljenje i što preporučite. Hvala

Vjerojatno se radi o krasti

Poštovani,

Na fotografiji i meni izgleda poput kraste. Za početak možete je tretirati dvaput dnevno Octeniseptom, vjerujem da će krasta vremenom otpasti te će se pojaviti novi izrast dlake. U koliko Vam nešto bude sumnjivo posjetite veterinara koji će vjerojatno u tom slučaju uzeti strugotinu kože i pregledati je i napraviti pregled WOOD-ovom lampom. Za sada ne bih se previše brinuo.

 Bradavica na šapi

 Poštovanje,

Na slici u prilogu se vidi nekakva izraslina na šapici psa kod kujice stare 1,5 godinu. Nije promijenila ponašanje, ima normalan apetit, ponašanje je kao i uvijek živahno. Tek jutros je počela to lizati, a izraslina, slična bradavici se pojavila prije par dana. Možete li prepoznati o čemu se radi te što bi trebali učiniti? 

Unaprijed zahvaljujem, Nena

Šapu treba očistiti

Poštovana,

 Koliko mogu vidjeti na fotografiji izgleda da je na tom mjestu prethodno ozlijeđen jastučić te da se sad pojavilo granulacijsko tkivo.  Preporučio bih Vam posjet veterinaru koji će pregledati na eventualno strano tijelo, očistiti i zaštiti šapu od dodatnog ozljeđivanja.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang