Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Pas stalno luta i svaki se put vrati mršaviji, što da radim?

Pas stalno luta i svaki se put vrati mršaviji, što da radim?
4

U novoj Zoordinaciji saznajte zašto pas stalno raznosi stvari po dvorištu, koji je uzrok krmelja kod kunića i jesu li gliste krive za stalno mršavljenje kod pasa

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Moj pas stalno raznosi podlogu po dvorištu, zašto to radi?

Poštovani, imam psa mješanca labradora i koker španijel starog 11 godina. Posljednjih šest mjeseci počeo je po dvorištu raznositi podlogu na kojoj spava u kućici. Postoji li nekakav poseban razlog zašto to čini ili je to samo privremeni „hir“? Pozdrav. 

Najvjerojatnije je to samo hir

Poštovani,

Vjerujem da je to njegov mali „hir“ ili jednostavno želi možda novu podlogu.

Pas mršavi, ali ima normalan apetiti, jesu li krivac gliste?

Poštovani, imam muškog bigla starog godinu i pol, zdrav je i cijepljen, ali u zadnjih mjesec dana je smršavio više od tri kilograma. Hranimo ga kvalitetnom suhom hranom i tjesteninom za pse, a ponekad dobije i kuhano meso. Rijetko kad dobiva domaću hranu sa stola. Pas normalno jede i ima apetita, pogotovo kad dođemo iz duge šetnje.

U zadnjih mjesec dana često je u vanjskom boksu jer nas nema često kod kuće. Nema buha ni ostalih nametnika. Prije je imao 16 kg, a sada ima manje od 13 kg što me malo zabrinulo jer ima normalan apetit. Pomislila sam da je možda dobio gliste jer se često igra s drugim psima. Trenutno nisam u mogućnosti posjetiti veterinara, jer nam najbliži 40 km udaljen od nas. Molila bih vas za savjet. Unaprijed hvala!

Psa treba očistiti od parazita

Poštovani,

S pravom ste zabrinuti za zdravlje Vašeg psa. Ono što možete pokušati je očistiti ga od unutarnjih parazita (Prazinon, Pratel, Drontal, Caniverm tablete). Također, ako ima prolijevaste ili mekane stolice možete probati promijeniti mu hranu. Moguće je da postoji intolerancija na neki od sastojaka (najčešće su problem proteini npr. perad). Ako se uspostavi da nema parazita ili i dalje nastavi mršavjeti savjetujem Vam da ga svakako odvedete na pregled veterinaru.

Kunić ima krmelje, je li to normalno?

Poštovani, imam kunića lavlja glava kojeg sam dobila. Mali, ali ne znam točno koliko je star. Također, ima krmelje pa me zanima je li to normalno?

Mogući uzrok je konjunktivitis

Poštovana,

Savjetujem Vam pregled kod veterinara, moglo bi se raditi o konjunktivitisu.

Pas stalno luta i svaki put se vrati sve mršaviji

Imam psa haskija koji se zove Max. Ima godinu i pol i čistokrvan je. Imam grižnju savjesti jer smo psa kad smo ga kupili odveli kod bake na selo i  tu je i dan danas. Mi živimo u gradu tako da ga svaki tjedan viđamo četiri puta. Baka je psa stalno puštala da slobodno hoda i luta po naselju. Jednog je dana nestao i nije se vratio, a našao sam ga tri tjedna kasnije na brdu udaljenom od bake oko 10 kilometara. Doveo sam ga natrag, ali otad Max stalno ide kod nekih Roma i ostaje s njima. Kući se vrati samo kad je gladan ili kad sam ja kod bake. Pas nije dresiran. 

Živim u Mostaru i ovdje veterinari nisu baš najbolji u svom poslu. Rijetko su na radnom mjestu, a ako koga znate da želi usrećiti jadne životinje samo ga pošaljite. Zanima me postoji li nada da ga dresiram? Barem da svlada osnovne funkcije? Pas svaki put kad se vrati izgleda umorno i mršavo. Također me zanima kako se riješiti buha koje ga poput muha grizu. Na stražnjim nogama mu je pala dlaka, a crvenilo se javilo na genitalijama. Molim vas pomozite mi, vi ste mi jedina nada. 

Možda mu je bolje pronaći novi dom

Poštovani,

Za Vašeg psa najbolje bi bilo da mu se pronađe novi dom (probajte poslati fotografiju i njegove podatke na redakciju 24 sata pa ćemo Vam pomoći u traženju toplog doma za Vašeg psa). Morate biti svjesni da će i dresiran pas lutati okolo ako ima prilike. Što se tiče buba koje ga napadaju pokušajte ampulom Advantixa. Za crvenilo koje opisujete trebalo bi ga pogledati (moglo bi se raditi o različitim patologijama i nemoguće je dati savjet o ovom problemu ovim putem).   

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin