Obavijesti

Kolumne

Komentari 85

Isus je odgovarao na pitanja. Škoro se skriva na Facebooku

Isus je odgovarao na pitanja. Škoro se skriva na Facebooku
1

Miroslav Škoro kritizirao je Plenkovića zbog jučerašnjeg uhićenja jednog prosvjednika na Korčuli, na što je Vlada prozvala Škoru da bježi od medija. Vjerojatno obojica misle da će njihov narod to najbolje razumjeti.

VIDEO

Kakav je to obračun titana bio.

Jedan bježi od prosvjednika, drugi bježi od novinara.

Miroslav Škoro, pjevač i predsjednički kandidat, osvrnuo se na jučerašnje uhićenje prosvjednika na Korčuli koji je premijera Andreja Plenkovića dočekao s natpisom "Ćaća" i na Facebooku napisao: "Kad dođeš u fazu da nemaš hrabrosti prići takvom čovjeku, popričati s njim i čuti što ga muči, nego na njega šalješ policiju, to je znak da si izgubio doticaj sa stvarnošću i sa svojim narodom".

A onda je iz Vlade stigla reakcija: "I dalje čekamo kandidata koji poziva na doticaj sa stvarnošću i s narodom da se udostoji pojaviti i odgovoriti na pokoje novinarsko pitanje, umjesto da kontinuirano od toga bježi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković uz pomoć policije čisti put od prosvjednika (onog jednog!), a Škoro preko Facebooka odašilje poruke o važnosti razgovora s narodom.

I koliko god Škoro imao pravo kad kritizira premijera da bježi od benignih prosvjeda, tako i Vlada ima pravo kad, braneći svog nedodirljivog premijera, podsjeća da je Škorina komunikacija s njegovim narodom isključivo jednosmjerna.

Uzvišeni premijer

Andrej Plenković doista nekad izgleda kao da drži propovijedi na Maslinskoj gori, očekujući da javnost primi na znanje njegova tumačenja, no premijeru se ipak ne može prigovoriti da ne staje pred novinare i ne odgovara na njihova pitanja.

Makar im omogućava da ih postave.

Škoro, međutim, podsjeća na glas s neba koji šalje svoje poruke sljedbenicima. Nevidljiv, misteriozan, neupitan. Impozantan i grandiozan.

Kandidat koji je govorio da mu je jedini uzor Isus Krist ("On je pravi frajer"), pozivao se na Isusove riječi i lamentirao o važnosti toga da "razgovaramo i slušamo jedni druge", uglavnom ne razgovara i ne odgovara na pitanja.

Čak je i Isus odgovarao na pitanja svojih sljedbenika, običnih ljudi, farizeja, skeptika, ali Škoro je dosad dao samo jedan intervju i digao prašinu naprasnim otkazivanjem gostovanja na N1 televiziji nakon cjelonoćnog koncerta.

Njegove poruke su dozirane, kontrolirane, tempirane i tajanstvene.

Baš kako priliči samozvanom proroku.

Samo odgovori, ali bez pitanja

Onaj koji se reklamira kao narodni kandidat radije tom narodu šalje poruke za koje ne možemo biti sigurni ni da ih je osobno napisao. Njegove poruke narod može primiti na znanje, ali ih ne može propitivati. Niti mogu to učiniti novinari u ime javnosti.

Ono što je, dakle, postala boljka sve većeg broja etabliranih političara, da koriste jednosmjernu komunikaciju putem društvenih mreža, da se skrivaju od javnosti i novinara, ne izlažu se pitanjima i provokacijama, sada je postalo glavno obilježje i Miroslava Škore.

On nudi odgovore. Ali ne odgovara na pitanja.

On ističe važnost razgovora. Ali samo dokle on nesmetano govori.

I zato je ovaj mali sukob Škore i Plenkovićeve vlade tako bizaran. Jer otkriva zajednički obrazac političkog djelovanja. Jedan se boji prosvjeda, drugi se boji pitanja.

Obožavanje i odobravanje

Istina, teško da bi Vlada ovako odbrusila Kolindi Grabar Kitarović koja je u svom mandatu održava dvije konferencije za novinare, a kod neugodnih pitanja čak posezala za novinarskim mikrofonom, no svejedno je zanimljivo vidjeti kako se od naroda skrivaju upravo oni koji se na narod najviše pozivaju.

Doći će, naravno, vrijeme kad će i Škoro morati izaći iz sjene, iz strogo kontroliranih uvjeta, stupiti pred javnost i novinare i odgovarati na neka pitanja. A ne, primjerice, na Facebooku prijetiti tužbama, kao nedavno tjedniku Novosti koji je objavio priču o njegovim kreditima na HRT-u.

Dotad će, međutim, dijeliti neke zajedničke osobine s premijerom kojeg je tako sočno kritizirao.

Obojica žele obožavanje i odobravanje, a ne prozivanje i kritiziranje. 

Jer misle da narod to najbolje razumije.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu