Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Pojavio se treći očni kapak kod moje mačke - je li to ozbiljno?

Pojavio se treći očni kapak kod moje mačke - je li to ozbiljno?
3

Danas saznajte koliko je opasna pojava trećeg očnog kapka kod mačke, što ako pas počne mokriti po kuću, a to mu nije navika i što znači bol u ušima kod mačka

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.  

Kupili smo zlatnog retrivera, no veterinar kaže da on to nije

Pozdrav, 

Prije nekoliko dana bio je veterinar kod nas. Nakon što smo mu rekli da je to zlatni retriver, on je rekao da to nije ni "z" a kamoli zlatni retriver. Kada smo kupovali psa rekli su da je zlatni retriver. Gledao sam slike zlatnih retrivera na Googleu i vidio sam da je ona zapravo zlatni retriver, no veterinar tvrdi kako je to križanac. 

Priložio sam fotografiju i potreban mi je vaš stručni savjet. Je li moj pas zlatni retriver ili ne?  

Unaprijed hvala!  

Vaš pas neodoljivo liči na zlatnog retrivera, ali to ipak nije

Poštovani,

Vaš pas neodoljivo liči na zlatnog retrivera! No na osnovu fotografije mogu s velikom sigurnošću reći kako on nije čistokrvni zlatni retriver. Nadam se da to neće umanjiti Vašu ljubav i privrženost prema njemu.

Moj mačak je oduvijek bio zdrav, no sada je počeo povraćati

Poštovani, 

Imamo mačka starog tri godine koji je oduvijek u stanu, kastriran i nikada nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Prije dva mjeseca dobili smo mačkicu koja je veterinarski pregledana i očišćena. Posljednjih par tjedana naš mačak je nekoliko puta povraćao što se do sada nikada nije dogodilo. U povraćanom sadržaju je bila slina i dlaka. Da li je to možda njena dlaka jer dok se igraju dosta se grizu i ližu? Inače im dajem svježe mačje trave i tabletice za lakšu probavu. Mačak je inače zdrav, jede normalno i obavlja nuždu normalno.

Dlake su uzrok povraćanja, no bit će sve u redu

Poštovani,

Kako što ste i sami napisali mačak Vam je zdrav. Mačke su veliki lovci, no za lov se treba i pripremiti, a to upravo rade ližući svoj dlačni pokrivač. No pri tome se nagutaju tih istih dlaka. Tako nakupljene dlake u želucu i crijevima mogu prouzročiti ozbiljne probleme, a najlakši je način da ih se riješe baš upravo povraćanjem. Svom mačku ponudite travu ili uključite pastu kao pomoć za rješavanje dlaka iz probavnog sustava i sve će biti u redu. Posebnu pažnju obratite u periodu pojačanog linjanja. 

Naš mješanac počeo je mokriti po kući, a do sad to nije radio

Poštovani, 

Molim Vas za pomoć. Radi se o mom psu, Bigiju, mješancu maltezera i shitzua. Star je sedam godina i kod nas je dva mjeseca. Zdrav je, ali ima samo jedno oko i to od rođenja. Na jedno oko ne vidi dobro ali još uvijek se snalazi u kući i vani. Dosta je bojažljiv i nepovjerljiv. Nema puno doticaja s drugim psima, a i kad je s njima onda je sve ok. 

Ono što me muči je što u zadnje vrijeme konstantno (skoro svaki drugi dan) mokri u kući na određenim mjestima, unatoč tome što je dosta puta bio vani u dvorištu. Do sada se samo ponekad pomokrio kod ulaznih vrata ako je dugo sam, ali sada je to postalo konstantno. Pokušali smo na više načina to promijeniti ali bezuspješno. 

Molim Vas ako mi možete nekako pomoći...

Hvala i lijep pozdrav,
Mara

Pratite koliko tekućine pije i javite se veterinaru

Poštovana,

Osim disciplinskih mjera smatram da biste trebali posjetiti i Vašeg veterinara. Naime često mokrenje može biti znak raznih oboljenja (npr. upala mjehura, povećana prostata, dijabetes i sl.). Također, savjetujem Vam da obratite pozornost na to koliko tekućine Vaš pas uzima (izmjerite dnevnu količinu vode koju popije). Ta informacija će biti važna Vašem veterinaru jer možda pojačano pije pa sukladno tome i puno mokri.

Kod mačke se pojavio treći očni kapak. Što to znači?

Poštovani,

Primijetila sam da se mački pojavio treći očni kapak i na jednom i na drugom oku. To traje nekoliko dana i ne prolazi. Stara je pet godina i nikada nije imala problema s tim. 

Molim Vas za informaciju zbog čega je došlo do toga i je li potrebno ići na liječenje. Ako da, na koji način se liječi?

Unaprijed zahvaljujem,

Lijep pozdrav!

Ako je treći očni kapak izražen cijelo vrijeme, potreban je pregled

Poštovana,

Treći očni kapak imaju gotovo sve životinje pa tako i mačke. On se nalazi u unutrašnjem očnom kutu (uz nos) koji služi za zaštitu oka. Dok mačka ima otvoreno oko, taj se kapak ne vidi, no ako je oko poluotvoreno treći očni kapak izlazi te izgleda kao da neka opna prekriva dio oka. Ako se treći očni kapak povlači (sakrije) tijekom dana, oko ne suzi i maca je dobrog stanja i s vašom macom je sve u redu. 

Ako je taj treći očni kapak izraženiji cijelo vrijeme, takvo stanje naziva se protruzija trećeg očnog kapka. Ovakvo se stanje uglavnom javlja kao posljedica gubitka imuniteta zbog neke druge bolesti. Najčešće se radi o općoj iscrpljenosti uslijed parazitarnih invazija, proljeva (dehidracija) i nekim virusnim infekcijama. Dijagnoza se postavlja općim i oftalmološkim pregledom.

Nakon liječenja upale pluća, bole ga uši i još uvijek trese glavom

Poštovani,

U prilogu Vam šaljem sliku mog kućnog ljubimca. Naime donijela sam ga doma 01.11.2012. godine u dosta lošem zdravstvenom stanju. Bio je dosta prehlađen i vjerojatno je imao upalu pluća jer je strašno hroptalo u prsima. Veterinar ga je liječio injekcijama. To je nekako prošlo, ali mu je ostala bol u ušima te stalno trese glavom i ne dopušta da mu se dodiruju uši jer ga boli. Po naputku veterinara kapala sam mu maslinovo ulje, ali stanje je još uvijek isto. To me još više brine jer jako slabo jede kuhano ili pečeno meso, a ni kupljena hrana mu nije baš nešto. 

Najradije jede sirovo meso pa ne znam je li to ok, jer prije nego sam ga počela liječiti sve je jeo jer je bio neuhranjen. Poslije liječenje kao da ga se nešto promijenilo. On je sada star oko godinu dana pa me zanima i bi li bilo dobro da ga steriliziram i kada je to najbolje napraviti?

Hvala na odgovoru i primite srdačan pozdrav od mene i mog ljubimca (ne mogu reći kućnog, jer ga već lovi pa je više vani nego u kući).

Ljubimac treba detaljan pregled

Poštovana,

Ako ga uši još bole i konstantno maše glavom, maslinovo ulje tu neće pomoći. Potreban je pregled, ustanoviti o kakvoj se upali radi i provjeriti radi li se o ušnoj šugi koja je česta u mačaka.

Što se tiče njegove prehrane, može jesti sirovo meso i kuhano. Ne bi smio jesti ništa pečeno, prženo ili pohano. Mačke znaju biti dosta izbirljive i izmišljati što se tiče hrane pogotovo kad znaju da će dobiti ono što traže.

Kastracija mačka može se obaviti nakon što životinja navrši šest mjeseci. Kastracija će ga smiriti (smanjit će se agresivnost i izbivanje od doma, a time i mogućnost njegovog ranjavanja ili nestanka) te Vam neće urinom obilježavati prostor.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin