Obavijesti

Kolumne

Komentari 153

Policajac Igor Gilja: Novo lice HDZ-ove antićirilične revolucije

Policajac Igor Gilja: Novo lice HDZ-ove antićirilične revolucije
1

Mirko Čondić simbolizirao je otpor Haagu. Darko Beštek i njegova proteza simbolizirali su otpor ponižavanju branitelja. Igor Gilja simbolizira otpor ćirilici

VIDEO

Svaka HDZ-ova revolucija treba svog heroja.

Ne samo one heroje u bijegu, poput Mirka Norca i Ante Gotovine, niti samo samo velikane poput Janka Bobetka i samoproglašene lidere poput Tomislava Josića.

Revolucija treba i one dosad anonimne, obične heroje, male ljude s kojima se pripadnici sljedbe mogu poistovjetiti, na njih se ugledati i slijediti njihov primjer.

Na splitskoj Rivi jedan od takvih bio je Mirko Čondić, umirovljeni pukovnik HV-a i invalid Domovinskog rata, koji je u invalidskim kolicima, uz bok Pašaliću, Sanaderu, Šeksu i ostalim hadezeovim velikanima, simbolizirao otpor Haškom sudu i procesuiranju hrvatskih ratnih zločina, pozivajući na kršenje hrvatskog Ustava i zakona, te na rušenje izdajničke vlasti. 

Par godina kasnije simbol proklamirane HDZ-ove zaštite branitelja i ratnih invalida postao je 90-postotni invalid Darko Beštek. 

Beštekova proteza

Onaj koji je u pratnji Jadranke Kosor i Ive Sanadera demonstrativno vratio protezu tadašnjem ministru Ivici Pančiću u znak prosvjeda zbog oduzimanja dijela povlastica na koje nije imao zakonsko pravo, zatim postao Kosoričin savjetnik u Ministarstvu branitelja kad mu je premijer Sanader svečano vratio tu istu protezu (za koju je kasnije izjavio da ga je ionako malo žuljala), da bi na kraju u tišini i bez puno buke dao ostavku nakon što je sud donio odluku da mora vratiti sto tisuća kuna na ime nezakonito stečenih prava.

A evo, sada je simbol HDZ-ova otpora ćirilici u Vukovaru nenadano postao mladi policajac Igor Gilja.

Umjesto da obavlja svoju policijsku dužnost, štiti zakone i institucije ove države, on je ploču skinuo, a zatim zajedno s još petoricom kolega priveden na obavjesni razgovor, gdje je priznao što je učinio.

Po izlasku iz postaje dočekan je kao heroj.

Heroj, a ne zločinac 

Stotinjak građana, pretežno hrvatskih branitelja, dočekalo ga je pljeskom, podiglo na ramena i ponijelo gradom slaveći njegovo puštanje. Među njima, kako se ističe u medijskim izvještajima, bili su i brojni prijatelji i suborci njegova pokojnog oca Franje, koji je 1991. godine poginuo kao hrvatski branitelj, pripadnik specijalne policije.

Gilja je suspendiran, prijeti mu otkaz, a protiv njega je podnesena i kaznena prijava.

Svejedno, on je preko noći postao "obični heroj", jedan od malih junaka HDZ-ove antićirilične "stožeraške" revolucije, onaj koji je riskirao svoj posao kako bi "učinio pravu stvar", te svojim primjerom pokazao kako se žrtvuje za vukovarski stožer.

Kao što su policajci, a među njima i sadašnji tajnik HDZ-a Vaso Brkić, 2000. godine odbili zapovijed da uhite optuženog generala Mirka Norca, tako je mladi Gilja otkazao poslušnost i na dužnosti skinuo dvojezičnu ploču sa zgrade HZZO-a.

Naravno, mnogi se sada trude pronaći opravdanje za Giljin potez.

Čin domoljuba 

Jedni kažu da nije bilo u redu sina poginulog branitelja staviti da čuva ćirilične ploče, da je to isto kao i "staviti gladnoga pred stol pun izobilja, ruka mora sama poletjeti", drugi tvrde da su mu "proradile emocije", a treći da bi tako trebao postupiti svaki policajac kojemu je stalo do hrvatske države.

"Igor je dijete poginulog branitelja. Vidio sam njegova oca Franju u krvi, stradao je tijekom avioraketiranja nedaleko od Vinkovaca. Igor svakako nije iznevjerio svoga oca i ono za što se borio", izjavio je dozapovjednik Udruge specijalne policije Stevo Culej.

Bio je to, dakle, čin domoljuba. Baš kao što je čin domoljuba bilo i pomaganje optuženim generalima u bijegu. Prekršio je zakon, kao što su ga kršili i bivši stožeraš Čondić i invalid Beštek. 

Ali ono što je najvažnije u ovom trenutku, Gilja je makar nakratko poslužio da se udahne novi polet već pomalo učmalim vukovarskim prosvjedima. A to je bilo sasvim dovoljno.

"Želim se zahvaliti ljudima koji su mi u Vukovar došli dati podršku i želim da se smiri situacija u Vukovaru, da ne bude daljnjih tenzija i da se normalno živi i dalje", kazao je Igor Gilja, novo "dijete" HDZ-ove antićirilične revolucije.

A zna se što revolucija radi sa svojom djecom.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode