Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
45 komentara

Pošteniji advent donio bi korist građanima, ali i ugostiteljima

Dovoljan je dokaz da Grad Zagreb jedini od velikih gradova nema natječaje za lokacije nego ih dobivaju unaprijed određene tvrtke na svekolike načine povezane s gradskom vlasti

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
45 komentara

Zašto napadate Advent u Zagrebu, koji je izrastao u prepoznatljivu i svjetski poznatu manifestaciju? To pitanje i njegove inačice čuli smo od nekih ljudi iz Zagreba, Turističke zajednice, ili su ga potencirali anonimni komentatori. No iza tog pitanja krije se lažna briga i za ugostitelje koji mukotrpno rade u kućicama i za građane koji žele uživati u blagdanskom ozračju. Upravo se iza te fasade već godinama krije dobro povezana mreža koja kupi vrhnje na njihovu trudu.

Dovoljan je dokaz da Grad Zagreb jedini od velikih gradova nema natječaje za lokacije nego ih dobivaju unaprijed određene tvrtke na svekolike načine povezane s gradskom vlasti.

Oni plate siću za unosne lokacije, a onda kućice dalje iznajmljuju za 15 puta veće iznose. Naravno da na Adventu postoje i udruge i dijelovi manifestacija koji nisu u toj mreži, ali najunosniji poslovi s kućicama se ne mogu dobiti bez posrednika. I upravo je u tome kvaka koja bi mogla učiniti Advent s jedne strane poštenijim, a s druge strane cjenovno prihvatljivijim i ugostiteljima i građanima.

Jer da postoji natječaj, milijuni bi se, umjesto odabranim tvrtkama, slili u proračun. A onda bi taj novac mogao biti iskorišten za ulaganja u Advent. Bez posrednika, ugostitelji bi mogli biti profitabilniji, a istodobno bi mogli ponuditi i povoljnije cijene pića i hrane. Dakle, transparentnost donosi dobro i proračunu, i ugostiteljima, i građanima.

Jedino gubi privilegirana manjina. I zato ovdje nije riječ o kritici manifestacije nego o kritici takvog modela, za koji i Uskok smatra da je potencijalno koruptivan. Uskok je ekipu oko gradonačelnika Bandića već jednom uhvatio s prstima u pekmezu, ali došla je nova ekipa, a princip je više-manje ostao isti. Vrijeme je da se razbije i taj štetni model.     

EKSKLUZIVNO USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'

POGLEDAJTE VIDEO:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message