Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Povratak X-Mena: Mutantska koalicija vs. ljudska glupost

Povratak X-Mena: Mutantska koalicija vs. ljudska glupost
7

Reći ću vam ovo na onaj zanesenjački, dječački način - Singer i ekipa su napravili izvanredan posao. Spajanje starih i novih X-Mena je bila genijalna ideja...

VIDEO

Koliko god pokušavao pobjeći od njih, strip adaptacije su ove godine doslovce zatrpale svjetska kina te me lagano gurnule u nezavidnu poziciju selektivnog odabira između onih radnjom infantilnih ('Čudesni Spider-Man'), odnosno onih od kojih se očekuje puno više od pukog mlaćenja što većih brda love. 

Ovaj put, eskiviranje nije bilo dozvoljeno, pošto se franšizi X-Mena (i dalje jednoj od najuspjelijih strip adaptacija) vratio idejni začetnik, redatelj i scenarist Bryan Singer koji je cijeloj toj priči sa superjunacima donio onaj nužni kreativni pečat (posebno u karakterizaciji likova) i lagano sve zatamnio nekim ozbiljnijim tonovima i alegorijama. Nažalost, nakon izvrsna prva dva nastavka, Singer se uhvatio svog dječačkog sna i pokušao Supermanu vratiti izgubljenu slavu ("Superman: Povratak"). No, svi manje-više znamo kako je završila ta priča.  

Holivudski 'štancer' Ratner preuzeo X-Mene

X-Mene je nakon Singera preuzeo holivudski 'štancer' Brett Ratner i s trećim nastavkom podnaslova 'Posljednja Fronta' uspio samo izazvati bijes fanova i zalediti cijelu franšizu. Lik Wolverinea pokušao je zaživjeti svojim životom u spin-offu "X-Men početak: Wolverine" no niti taj 'eksperiment' nije zadovoljio fanove navikle na upečatljiv Singerov stil. Trebalo je, žargonski rečeno, 'stati na loptu' i dobro promisliti što i kako dalje. Na pravi hollywoodski način, 'mudri' producenti su došli do zaključka kako bi priču valjalo vratiti na sam početak uzevši u obzir neuspjehe trećeg nastavka, odnosno spin-offa. 

Umjesto standardnog reboota, X-Meni su se vratili na same početke, u prošlost, mladost. Redateljska palica je pružena britanskom redateljskom talentu Matthewu Vaughnu koji je u svom opusu do tad vješto balansirao između žanrova krimi-drame ("Posljednji Posao"), fantasyja ("Zvjezdana Prašina") i akcijske komedije "Kick-Ass" (Štemer).  

Nada za oživljavanje serijala

Upravo je "Kick-Ass", koji se na uvrnut i originalan način poigrao s podžanrom superjunaka, Vaughna gurnuo u priliku da oživi, unese nužnu svježu krv u posrnuli serijal, što je ovaj na kraju i učinio na najbolji mogući način. Savršeno pogođen glumački casting na čelu s Jamesom McAvoyom, Michaelom Fassbenderom i Jennifer Lawrence i detaljno ispoliran scenarij koji je naše junake i antijunake vratio u hladnoratovske 60-e i na domišljat ih način ubacio u koštac sa stvarnim povijesnim događajima (Kubanska kriza), bili su i više nego dovoljni razlozi za fanovske suze radosnice.  Rođen je taj tračak nade za oživljavanje serijala, skriven pod imenom "X-Men: Prva Generacija". 

Spojili stare likove s novima

Premda su fanovi i tvorci bili oduševljeni ishodom, nametnulo se pitanje - što dalje. Nastaviti serijal s pomlađenim X-Menima ili složiti neku priču koja će nam vratiti, među ostalima, stare i prepoznatljive likove profesora X-a i Magneta u kombinaciji s njihovim mlađim verzijama? Osmišljen je plan nove trilogije, a rješenje u spajanju starih likova s novima ležalo je u epizodi X-Men stripa iz 1981. zvanoj "Dani Buduće Prošlosti". Vaughn se ovaj put sa Simonom Kinbergom (radio na scenarijima za nastavke 'Posljednja Fronta' i 'Prva Generacija') i Jane Goldman dohvatio scenarija, dok je režiju opet preuzeo Bryan Singer. Radnja ide ovako: 

U distopijskoj budućnosti, svijetom vladaju roboti Sentineli sa zadatkom da u potpunosti unište mutantsku vrstu odnosno selektivno uništavaju pripadnike ljudske vrste za koje se testovima pokaže mogućnost stvaranja novih mutanata. Nekolicina X-Mena pokušava se gerilskom borbom oduprijeti nepobjedivim robotima no svi njihovi pokušaji završe s neuspjehom.  

Mutantica Kitty Pride (E. Page) ima sposobnost prebacivanja svijesti mutanata u njihova tijela u prošlom vremenu i profesor X (P. Stewart) i Magneto (I. McKellen) zaključe da je posljednja šansa za spas ljudske i mutantske vrste. Kitty Pride vrati Wolverinovu (H. Jackman) svijest u prošlost, točnije 1973., kad je svoj rad na robotima sentinelima znanstvenik Dr. Bolivar Trask (P. Dinklage) namjeravao prodati američkoj vladi u borbi protiv mutanata... 

Hmmmm...reći ću vam ovo na onaj zanesenjački, dječački način - Singer i ekipa su napravili izvanredan posao. Spajanje starih i novih X-Mena je bila genijalna ideja i kao takva, savršena podloga za demonstraciju možda i najsnažnije glumačke postave (Nolanova 'Batman' trilogija je naravno izvan svake konkurencije) viđene u filmovima o superjunacima.  

Jackman, McAvoy, Fassbender, Lawrence, Stewart...samo birajte bolju izvedbu. Efekti? Briljantni. Priča? Složena, intrigantna, originalna i zabavna. Novi likovi? Uglavnom zanimljivi, no lik Quicksilvera (tumači ga mladi Evan Peters) je bez ikakvog premca, doslovce krade scene svojim poznatijim kolegama i nudi neke od najduhovitijih scena u filmu. Tu je još i radnja koja se većim dijelom zbiva u veselim, šarenim i glazbom zahvalnim 70-ima, nudi brojne alegorije na kojekakve oblike diskriminacije pa čak i holokausta. 

Kompletan dojam? To je to. Definitivno najbolji X-Men film od Singerove dvojke i savršena priprema za završni nastavak simbolična imena "X-Men: Apokalipsa".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?
BUNT? DA, AKO IM SE ISPLATI...

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?

Plus+ NOVI EXPRESS Premijer dugog roka trajanja pristao je, tako barem tvrdi formalni predsjednik DP-a , na ukidanje financiranja lista koji, na Penavino iznenađenje, živi od javnog novca

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim