Obavijesti

Kolumne

Komentari 135

Može li se SDP oduprijeti sirenskom zovu Milijana Brkića

Može li se SDP oduprijeti sirenskom zovu Milijana Brkića
1

"Volio bih da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske i da se razgovara snagom argumenta bez ikakvih ideoloških podjela", poručio je jučer Milijan Brkić.

VIDEO

Prije nešto više od dvije godine, u pretumbavanjima nakon parlamentarnih izbora, HDZ je rezolutno odbio ponuđenu tripartitnu koaliciju s Mostom i SDP-om i nastavio svoje aktivnosti "na drugi način".

Tako što je slomio Božu Petrova i došao na vlast bez SDP-a.

Nakon toga Milijan Brkić redovito je optuživao SDP da ne poštuje hrvatske branitelje, podsjećao da ta stranka nije glasala za neovisnost 1991. godine, rugao joj se da je to stranka "koja voli kupus" i da njome vlada Mao Ce-tung. 

A uoči nedavnog rekonfiguriranja u Hrvatskom saboru svečano objavio da HDZ razgovara sa svim strankama - "osim sa SDP-om".

I evo sada, taj isti Milijan Brkić na svom Facebook profilu objavljuje ovu sudbonosnu, verzalom naglašenu poruku: "Nema nama naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol i dogovore se što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku".

Brkić bi volio SDP

"Volio bih", piše zamjenik predsjednika HDZ-a, "da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske i da se razgovara snagom argumenta bez ikakvih ideoloških podjela".

I tako, nakon što nas je Kolinda Grabar Kitarović odlučila pomiriti s Aleksandrom Vučićem - uz veoma entuzijastičnu podršku Milijana Brkića - sada se odjednom taj isti Brkić želi pomiriti sa SDP-om.

Strankom s kojom je već jednom odbio potpisati koaliciju, strankom s kojom je rezolutno odbio razgovarati prilikom nedavnog preslagivanja koalicije, strankom koju je optuživao da je antibraniteljska, protuhrvatska, komunistička, pa i "kupusarska".

Veliki je to korak za Milijana Brkića. Vidjet ćemo hoće li biti još veći korak za Hrvatsku.

Brkić je ovu svoju poruku prenio s tribine "Nova hrvatska migracija" na kojoj je sudjelovao u Frankfurtu, u organizaciji Hrvatsko-europskog kulturnog društva i Generalnog konzulata RH u Frankfurtu.

Brkić otkrio korupciju

Osoba koja je ne tako davno poručivala Miloradu Pupovcu da "on i manjine neće određivati sastav i smjer Vlade", budući da o Hrvatskoj "odlučuju Hrvatice i Hrvati" jer je ovo "njihova zemlja, a ne tuđa" - pa je onda Pupovac ipak određivao smjer Vlade - sada odjednom nudi ruku suradnje do jučer omraženom SDP-u.

I zamislite, zamjenik predsjednika HDZ-a, stranke koja već sedam mandata vlada Hrvatskom, u tom istom statusu na Facebooku navodi "korupciju, sporo pravosuđe, kriminal, nepotizam, ideološke podjele", kao "najveće razloge kolektivne apatije društva i odlaska mladih".

Možda je Brkiću netko hakirao profil.

Jer, kako se drugi čovjek stranke koja je najodgovornija za korupciju, za stanje u pravosuđu, nepotizam i ideološke podjele, može žaliti upravo na te uzroke kolektivne apatije, kao da je sve navedeno rezultat neke više sile?

No to je očito neki novi, preporođeni Milijan Brkić.

Prosvjetitelj i ujedinitelj. Inicijator dijaloga i zajedništva. Spasitelj i motivator.

Govori li u Plenkijevo ime?

Naravno, pitanje je i u čije ime Brkić govori. Iza prošlotjednih kritika Gordana Jandrokovića na račun uprave Agrokora svi su prepoznali poruke Andreja Plenkovića. Govori li i Brkić u Plenkijevo ime? 

I kako bismo uopće trebali shvatiti te Brkićeve riječi?

Možda je to signal da se pripremaju novi izbori. Možda je to najava neke velike koalicije. Možda se stvara obrambeni savez od prijetećeg bujanja Živog zida. Ili priprema recept za pobjedu Živog zida, nakon što se obje velike stranke kompromitiraju.

No ovakav savez bio bi svakako ključ još veće, dosad najveće stabilnosti.

HDZ bi podijelio sa SDP-om odgovornost za sve ono što je Brkić detektirao - korupciju, pravosuđe, kriminal, nepotizam - nakon što je ta stranka dvadeset godina drmala Hrvatskom i smatrala je svojim isključivim vlasništvom koje nerado i vrlo problematično dijeli s drugima.

Odnosno, dijelio ga je kad nije imao izbora.

SDP drži ljestve

Ali sad, iznenađujuće, Brkić poručuje da HDZ ne može sam voditi Hrvatsku prema naprijed, već mu u tome treba pomoć SDP-a: "Nema nama naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu za stol i dogovore što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku".

Što bi za Brkića predstavljalo to famozno "naprijed"?

Kako će se dogovoriti kad HDZ svojata "naš narod" i postavlja se u poziciju jedinog iskonskog zastupnika interesa tog naroda? I redovito optužuje SDP-ovu vladu da je "nenarodna"? I o čemu će se SDP dogovarati s Brkićem koji manjine svrstava u građane drugog reda koje moraju podržavati HDZ i ništa više od toga?

Pitanja je bezbroj. 

Uglavnom, Milijan Brkić otvorio je vrata velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a: onoj koju je HDZ s indignacijom odbijao, koju je Most prije dvije godine neuspješno gurao, a Živi zid u nebrojeno navrata zazivao kao recept međusobnog uništenja te dvije najveće političke partije.

Nakon što se četvrt stoljeća izmjenjivali na vlasti dok je zemlja klizila u propast, sada je očito došlo vrijeme da poslušaju Brkića, sjednu za stol i spase Hrvatsku.

Pa kako bi SDP mogao odbiti taj sirenski zov?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana