Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Prečesto jedenje trave kod psa može prouzročiti i gastritis

Prečesto jedenje trave kod psa može prouzročiti i gastritis
1

U ZOOrdinaciji pročitajte što učiniti ako jedan dio nokta pukne, a drugi ostane visjeti kod psa, je li problem što pas često jede travu i koliko je teška ozljeda oka mace

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Što učiniti s puknutim noktom?

Poštovani,  

Imam upit vezan za velikog kraljevskog pudla. Imam problem vezan za nokat na prednjoj šapi. Pošto voli kopati jučer je slomio nokat, ali samo gornji dio koji sada visi odvojen od ostatka nokta. Liže i gricka to mjesto. 

Namazala sam sa bivacin mašću i sada spava. Trebamo li otići veterinaru? Nema krvi i on skače, vedar je i veseo. Hoće li nokat sam otpasti ili se mora ispuhati? 

Hvala unaprijed na odgovoru.

Treba dezinficirati živi dio nokta, ali bolje je posjetiti veterinara

Poštovana,

Nokat koji visi treba ukloniti, a živi dio nokta koji je ostao dezinficirati npr. Betadin 10% ili Octenisept. Pošto liže i gricka prst, šapu treba poviti i na taj način zaštiti. Mislim da je u ovakvim slučajevima ipak potrebno posjetiti veterinara (ako ništa samo da pogleda). Također, nerijetko se u ovakvim slučajevima daju antibiotici jer infekt zna retrogradno otputovati u distalnu falangu prsta i uzrokovati osteomijelitis što je vrlo ozbiljna stvar i obično se rješava amputacijom zahvaćene falange.

Što učiniti s prehranom jer pas jede dosta hrane?

Poštovani,

molila bih Vas za savjet smatrate li da je u redu da pas jedan obrok jede suhe brikete,a drugi obrok kuhano? Primjetila sam da jede dosta trave pa Vas molim za savjet. 

Unaprijed hvala!

Često jedenje trave može kod psa uzrokovati gastritis

Poštovana,

Savjet je svakako posjet veterinaru. Pretpostavljam da Vaš pas često i povraća pogotovo nakon uzimanja trave. Pas uzima travu kako bi sam riješio probavni problem što u nekim slučajevima uistinu i pomaže. No konstantnim uzimanjem veće količine trave (primijetit ćete da uzima samo piriku - dugu, na rubovima oštru travu) Vaš pas će mehaničkom iritacijom (oštra trava) nakon nekog vremena razviti gastritis.

Radi li se o teškoj ozljedi oka?

Poštovani,
prije 48h moj macak se pojavio s ovom ozljedom. Bio je kod veterinara i osim toga dobila sam tekućinu za ispiranje oka. Veterinar mi nije mogao reći hoće li njegov vid biti očuvan jer nije mogao dobro vidjeti zbog otekline. Sad me zanima vaše mišljenje radi li se o teškoj ozljedi?
Unaprijed hvala,
Ivana.

Ozljeda je jaka, a prisutno je i krvarenje u prednjoj očnoj sobici

Poštovana,

Vaš veterinar sigurno je napravio oftalmološki pregled i na osnovi toga dao dijagnozu, prognozu i terapiju. Ono što Vam ja mogu reći s fotografije je da mi se čini da ima dosta jako krvarenje u prednjoj očnoj sobici. Na pitanje da li se radi o jakoj ozljedi odgovor je potvrdan. Što se tiče vida trebat će malo pričekati kao što Vam je i kolega rekao.

Pas se strahovito boji grmljavine i ništa ne pomaže

Poštovani, već duže vrijeme pratim ZOOrdinaciju i vrlo mi se sviđaju Vaši odgovori na pitanja.  

Stoga sam se odvažila pitati Vas nešto što me jako muči već duže vrijeme, a od nijednog veta nisam dobila konkretan odgovor nego nešto površno.

Imamo člana obitelji na četiri noge, zove se Medo, ima 8 godina, 4 mjeseca i 4 dana, Newfaundlander je, crno bijeli, obožavamo ga, a ja ga volim više nego išta na svijetu.

Ovo su naše poteškoće:

1. Problem/poteškoća: Otkako zna za sebe i mi za njega boji se grmljavine, petardi, jake kiše, jakog vjetra. To nam je postao veliki problem jer radimo od 7 do 15 sati, sam je kod kuće za to vrijeme, ali  imamo jako starog didu koji nam pomogne kada grmi preko dana ili suprug mora ići kući s posla kad nam jave da grmi i pada kiša  u selu.

Kad smo kod kuće s nama je i tada nema problema. On legne, mi pojačamo glazbu i smiri se. No već godinu dana ništa ne pomaže, ni pojačana glazba, ni moje milovanje, ni sjedenje kraj njega, on toliko je uplašen, curi mu voda s jezika toliko da napravi poplavu, a neće piti vodi pa se još bojim i da ne dehidrira. Evo sinoć i noćas sam morala biti kraj njega skoro  cijelu noć, a danas na posao. Postoje li možda pseće tabletice za smirenje, a da mu ne naškode zdravlju? Ili nešto drugo?

2. Problem/poteškoća: Unazad godinu i pol do dvije, ali u zadnje vrijeme je to postalo učestalo oko par puta na dan nekako čudno zakašlje. Prije bih rekla da je to zvuk kao kad se ljudi guše ili kada nam nešto zapne u grlu. Medo tad izbaci nešto kao slinu  i ode u vrt i pase koštan, koliko se kužim. Mi subotom inače jedemo palentu i mladi domaći sir i čini mi se da to subotom više čini. Je li moguće da je to kiselina od sira? 

Također obožava piti vodu kad puštam iz slavine vani u dvorištu i par puta se zagrcnuo vodom. To mu više ne dopuštam ali me brine da nije možda kronično prehladio grlo?  

Sva sredstva za smirenje samo će smanjiti fizičke manifestacije, ali ne i strah

Poštovana,

U današnje vrijeme postoje određeni pripravci koji pomažu opustiti i umiriti ljubimce u stresnim situacijama kao što su: putovanje, izložbe, promjena okoline, grmljavina, vatromet i slično (Diacalm tablete, Petvital Bachove tablete, Canpref, Kalm Aid tablete). U najtežim slučajevima daje se Sedalin gel koji je anestetik sedativnog djelovanja koji smanjuje i motoričku aktivnost jer opušta i mišiće. 

Ono što je najvažnije napomenuti je to da ni jedan pripravak neće djelovati protiv straha kojeg pas osjeća samo će smanjiti njegovu fizičku manifestaciju, stoga je uvijek preporuka da se u takvim situacijama pokuša animirati psa kako bi se skrenula pažnja na nešto drugo, zatim spuštanje roleta, zatvaranje prozora, puštanje glazbe i sl.

Što se tiče kašlja Vašeg psa preporučio bih Vam da odete na pregled. Naime uzroka za kašalj ima puno, npr. s obzirom da taj kašalj u Vašeg psa toliko dugo traje mogao bi biti uzrokovan i bolestima srca. Također često jedenje trave ukazuje na neki problem sa želucem kojeg bi trebalo istražiti.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin