Obavijesti

Kolumne

Komentari 74

Puč Ivana Penave ispuhao je Plenkovićevu nadmenost i gard

Puč Ivana Penave ispuhao je Plenkovićevu nadmenost i gard
1

Izlazak Ivana Penave i svih HDZ-ovih vijećnika iz stranke najveći je stranački puč u zadnjih dvadesetak godina. Kulminacija je to sukoba Penave i Plenkovića, ali i udar na nadmenog i samouvjerenog premijera.

VIDEO

Čak ni današnje uhićenje Ane Karamarko nije moglo skrenuti pažnju sa stranačkog puča koji je jutros u Vukovaru izveo Ivan Penava.

Premda bi zlobnici i zlonamjernici iznenadno uhićenje supruge Tomislava Karamarka upravo na dan kad je u HDZ-u izveden najveći stranački puč u zadnjih dvadeset godina, mogli protumačiti i kao neizravnu poruku Penavi i njegovima.

Penava je istupio iz HDZ-a, ali poveo je za sobom sve HDZ-ove vijećnike i predsjednika Gradskog vijeća, kao i sve predsjednike temeljnih organizacija HDZ-a.

Čak ni uhićenje Karamarkove supruge nije, dakle, moglo zasjeniti činjenicu da je Andrej Plenković izgubio vlast u Vukovaru, ali i Vukovar kao značajan adut u predstojećoj izbornoj kampanji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Udar na Plenkija

Veliki je to udar, ne toliko na HDZ koji bi - prema Penavinim najavama - mogao kasnije računati na koaliciju s Penavom i Miroslavom Škorom kojem se vukovarski gradonačelnik priključuje, već na samog Plenkovića.

Onaj koji se tako elegantno obračunavao sa svojim stranačkim protivnicima, onaj koji se nedavno hvalio da je bio na video vezi sa cijelom Europom, onaj koji je patentirao poštapalicu "neću dopustiti", ipak nije uspio spriječiti udar u Vukovaru.

Plenković je, barem zasad, ostao bez Vukovara.

Kao što su, ne treba ni to zaboraviti, Penava i ostali vijećnici ostali bez HDZ-a.

U tom gradu tim je ljudima HDZ nudio i garantirao sve: od posla i pozicije do sigurnosti i egzistencije. Ostati bez HDZ-a u Vukovaru znači ostati na vjetrometini bez kabanice.

Kulminacija sukoba

Penavin puč značajan je, premda ne toliko neočekivan, udar na Andreja Plenkovića. Izgubiti Vukovar u ovom trenutku znači izgubiti onu auru nedodirljivosti i nepobjedivosti koju je Plenković toliko brižno gradio i tako otvoreno demonstrirao u odnosu prema oporbi i javnosti.

Što se moglo zaključiti iz činjenice da HRT nije prenosio Penavinu presicu iz Vukovara.

Penavin puč logična je kulminacija višemjesečnog sukoba s Plenkovićem, kao i posljedica poraza na unutarstranačkim izborima. Ipak, nije se očekivalo da će Penava baš povesti za sobom sve vijećnike stranke.

Prljavi rat

Rat s Penavom pomogao je Plenkoviću da se distancira od nacionalističkog huškanja u Vukovaru i profilira stranku kao umjerenu i otvorenu za sve moguće (i nemoguće) koalicije, kao što će mu eventualni Penavin uspjeh na parlamentarnim izborima i osvajanje nasušno potrebnih mandata suziti mogućnost suradnje sa SDSS-om.

Što je bila okosnica Penavine kampanje od samog početka.

Prljavi je to rat u koji je Plenković uvučen u najosjetljivijem trenutku.

Nema više koronavirusa koji mu je pomogao u podizanju rejtinga i prikrivanju problema. Nema više Hrvatskog sabora koji je proizvodio smetnju i nelagodu. Sada, međutim, Plenkoviću dolazi na naplatu uobičajena svakodnevica. 

Ministarske afere i stranački pučevi. I prestrojavanje na desnici. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu