Obavijesti

Kolumne

Komentari 38

Pupovac je bio u Vukovaru. Kad je HDZ provocirao državni udar

Pupovac je bio u Vukovaru. Kad je HDZ provocirao državni udar
1

Milorad Pupovac ipak ide u Vukovar, nakon javnih prozivki ministara i predsjednice države. Pa ipak, zaboravlja se da je Pupovac 2013. bio u Vukovaru kad je HDZ s desnicom koristio Vukovar za udar na vlast.

VIDEO

I tako, Milorad Pupovac ipak ide u Vukovar.

Kriza je izbjegnuta, savjeti su prihvaćeni, pritisci su urodili plodom. I to s najviših razina vlasti.

Ministri su slali (ne)dvosmislene poruke. "Svi oni koji osjećaju potrebu doći i pokloniti se žrtvi Vukovara trebali bi u nedjelju biti na komemoraciji", kazao je ministar branitelja Tomo Medved. "Svatko onaj tko će odati pijetet i poštovanje prema žrtvi, ima mjesta za njega u Vukovaru", nadovezao se Milan Kujundžić. 

I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, organizator nedavnog prosvjeda, dao je svoj obol temi Pupovčeva dolaska u Vukovar. "U grad Vukovar dobrodošao je svatko tko će iskazati svoj pijetet prema Vukovaru, prema Domovinskom ratu i prema Republici Hrvatskoj", kazao je ovih dana i dodao: "Možda je najpametnije da tu počnem i završim. Naravno da se onda morate odlučiti na kojoj ste strani".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A ni Kolinda Grabar Kitarović nije propustila priliku podgrijati atmosferu. "U svrhu procesa pomirenja bilo bi dobro i kada bi Milorad Pupovac došao na komemoraciju u Vukovar. Na njegovu mjestu ja bih to učinila", izjavila je predsjednica.

Neviđena psihoza

Stvorena je, dakle, neviđena psihoza oko dolaska predstavnika srpske manjine u Vukovar.

Iako je Milorad Pupovac u Vukovaru već bio.

I to još 2013. godine. 

I to u službenoj koloni koja je krenula u mimohod od vukovarske bolnice prema Ovčari, a koju je tada bojkotirao HDZ sa svojim stožerašima i prosvjednicima, što je predsjednik Ivo Josipović označio "udarom na državne institucije". 

U Koloni sjećanja te su godine po prvi puta bili i predstavnici srpske nacionalne manjine predvođene Pupovcem. On je došao na Ovčaru odati počast ubijenima, što su dotad neviđenim akcijama pokušavali spriječiti kolonaši s kojima je bio tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Dok je Pupovac izražavao sućut Vukovaru, HDZ-ovci su Vukovar koristili za politički obračun sa SDP-ovom vladom.

Radio na pomirenju

Pupovac je, dakle, u Vukovaru bio. Onda kad Kolinda Grabar Kitarović nije bila. On je radio na pomirenju onda kad je Kolindin HDZ izravno radio protiv pomirenja. Kad je Tomislav Karamarko poručivao da nema više suradnje sa Srbima, uzurpirao Vukovar, spriječavao službenu kolonu, a onda kandidirao Kitarović za predsjednicu države.

Nema stoga ničeg povijesnog u Pupovčevu odlasku u Vukovar ove nedjelje, osim što HDZ-ov koalicijski partner ponovno mora dokazivati svoju lojalnost nakon Bačke Palanke, ali i hrabrost nakon nedavnog vukovarskog prosvjeda koji je umnogome bio usmjeren upravo protiv Pupovca.

Bio na Ovčari

Milorad Pupovac je u Koloni sjećanja kretao prema Ovčari onda kad su mu HDZ-ovi kolonaši pokušavali prepriječiti put. A sada se neki ministri, koji su nedugo nakon toga podigli šator i nastavili koristiti Domovinski rat, branitelje i ratne žrtve kao oružje u pohodu na vlast, postavljaju kao moralni arbitri.

Huškanje protiv Srba doživjelo je vrhunac upravo kad je Pupovac bio u Koloni sjećanja. Na tom valu Kolinda Grabar Kitarović domogla se Pantovčaka. A sada i predsjednica i ministri izazivaju Pupovca da dođe u Vukovar.

Zar pamćenje doista može biti toliko selektivno?

Uostalom, smiješno je da se Kitarović oglašava oko Pupovca i Vukovara, kad je ona propustila odličnu priliku zatražiti ispriku od Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Zagrebu. I zatražiti od njega da se ispriča u Vukovaru.

POGLEDAJTE VIDEO:

I sve to u svrhu pomirenja.

Mnogi bi to "na njezinu mjestu učinili".

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu