Obavijesti

Kolumne

Komentari 61

Rekli su da će biti reformatori, a ispali su stečajni upravitelji

Rekli su da će biti reformatori, a ispali su stečajni upravitelji
1

Da je Vlada na početku mandata krenula u monetizaciju autocesta i privatizaciju imovine, ispalo bi da ima plan. Ovako, ispada da panično krpa rupe u proračunu.

VIDEO

Sve ove odluke koje je jučer donijela - monetizacija autocesta, privatizacija Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke - Vlada je trebala donijeti odmah nakon dolaska na vlast.

Ne samo što bi tada loše vijesti kompenzirala euforijom nakon izborne pobjede, nego bi ove nepopularne poteze prikazala kao promišljenu politiku razvoja, a prikupljene milijarde kao zalog za spasonosne investicije.

Izgledalo bi kao da ima plan. Ovako, izgleda da ima plan samo u slučaju nužde. 

Dovela se u situaciju da otvoreno priznaje kako monetizacijom i privatizacijom krpa rupe u izbušenom proračunu, da ovim očajničkim mjerama izbjegava bankrot. Izložila se optužbama da u panici od deficita rasprodaje obiteljsko srebro. Otvorila se kritikama da novac ne ide u razvoj, nego u puko preživljavanje. 

A u cijeli taj aranžman ulazi oslabljena dvogodišnjim mandatom prepunim skandala i afera, lutanja i zakašnjelih poteza, iznevjerenih obećanja...

Ono što je ionako bilo loše, Vlada je učinila još gorim.

Tako se Vladi prijeti referendumom protiv monetizacije autocesta, sindikati se bune, ekonomisti dijele lekcije, građani gube živce i povjerenje u odluke ove vlasti, dok je, politički gledano, vladajuća koalicija u sve većoj defenzivi.

Uglavnom, debakl, kako god okrenuli.

Prije godinu i pol to ne bi tako izgledalo. Tada bi se još mogla prodati priča o tome da se sve to radi planski, da se kreće u investicijski ciklus, da se diktiraju uvjeti privatizacije, a ne da se pokušavaju zakrpati rupe u proračunu. 

U isto vrijeme, Vlada je trebala krenuti i u dublje strukturne reforme, primjerice javne uprave i lokalne samouprave, i uzdati se u to da bi se do kraja mandata osjetili financijski učinci. 

I usput kompenzirali priču o paničnoj rasprodaji.

Ovako, Vlada je stvorila kaos. Sve manje građana vjeruje u opravdanost ovih mjera, obrazloženja premijera i ministara samo raspiruju gnjev javnosti, a nijedna od ponuđenih mjera ne izgleda kao promišljena strategija, nego kao puko traženje izlaza vlasti pritisnute uza zid.

Govori se o tome da drugog rješenja nema, umjesto da je to rješenje koje će nam se najviše isplatiti. Tvrdi se da je to nužda, a ne plan. Da je to najmanje loš, a ne najbolji potez.

Normalna vlada ne bi čekala posljednji trenutak da krene u rasprodaju državne imovine, niti bi čekala dvije godine da izađe pred građane s nepopularnim mjerama. 

Nažalost, ova Vlada odlučila je od sebe stvoriti stečajnog upravitelja. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana