Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 10.08.2016. u 13:55
64 komentara

Riješili se Jakovine i Kalmete, ali nisu osudili njihove grijehe

U samo tjedan dana SDP je ostao bez kompromitiranog Tihomira Jakovine, a HDZ bez optuženog Božidara Kalmete na izborima listama. Nažalost, umjesto nečasnog otpusta, dobili su priliku za častan uzmak.

Foto: Pixsell
64 komentara

Ovo već stvarno smrdi na Veliku koaliciju.

Prije desetak dana Zoran Milanović je branio postavljanje Tihomira Jakovine na izbornu listu Narodne koalicije, podsjećajući na "krunski dragulj HDZ-a", na Božidara Kalmetu, gradonačelnika pod optužnicama.

"Pozivam one koji imaju savjete za druge, ja sam se spreman pogledati u špigl, da prvo počiste pred svojim vratima", poručio je tada Milanović.

I evo, nakon što se predsjednik SDP-a "pogledao u špigl" i dozvolio Jakovini da se skine s liste za prijevremene izbore, jučer je i Kalmeta objavio kako se ipak neće naći na izbornoj listi HDZ-a.

Zlobnici bi rekli, Milanović je počistio pred HDZ-ovim vratima.

U razmaku od tjedan dana svaka stranka oslobodila se vlastitog tereta. Oba predsjednika žrtvovali su figure na šahovskoj ploči. 

Naravno, teško je povući bliske paralele između Jakovine i Kalmete. Gradonačelnik Zadra nije samo bio utjecajniji faktor u vlastitoj stranci, nego se nalazi i pod pravomoćnom optužnicom, što u slučaju bivšeg SDP-ova ministra poljoprivrede nije bio slučaj.

No to je ustaljeni višegodišnji odnos HDZ-a i SDP-a, većih i manjih mangupa.

Međutim, način njihova odustajanja i reakcije stranačkih čelnika prilično su simptomatični.

Greške koje se neće ponoviti

Milanović je relativizirao aferu Tihomira Jakovine, umanjivao njegov grijeh i govorio tek o "greški koja se neće ponoviti", prije nego što je ovaj svojevoljno (ili "svojevoljno") odustao od kandidature kako ne bi opterećivao svoju stranku na izborima.

Plenković je velikodušno, skoro s olakšanjem, prihvatio odluku Božidara Kalmete da odustane od kandidature "jer se ne vidi u Saboru, ne želi raditi taj posao, veći želi ostati sa svojom djecom u Zadru". 

"Razumijem njegov postupak i cijenim to da se želi koncentrirati na svoj posao gradonačelnika koji je do sada obavljao odlično, budući da je pod njim Zadar doživio najveći rast u povijesti", rekao je šef HDZ-a. "Veselim se njegovom doprinosu u kampanji, a Kalmeta će i dalje ostati član najviših stranačkih tijela".

Optužnicu nije spominjao, ali nije ni previše plakao za čovjekom koji je godinama nosio HDZ-ovu utvrdu u devetoj izbornoj jedinici.
Uglavnom, sve je prošlo glatko i bezbolno, i za Plenkovića i za Milanovića. 

Propuštena prilika

Pa ipak, koliko god su se riješili aferaškog balasta u svrhu maksimaliziranja izbornog rezultata, obojica su propustila priliku poentirati na "čišćenjima" lista.

Kakvog smisla ima skidanje Kalmete i Jakovine, kad se njihovi stranački šefovi nisu kritički odredili prema njihovim grijesima?

Kalmeta kaže da njegovo odustajanje od kandidature nema veze s optužnicom, ali u to neće vjerovati nitko, naročito nakon što se odlazak HDZ-ove uzdanice poklopio s Milanovićevom prozivkom zbog optužnice. Predsjednik SDP-a tako je ostao bez važnog predizbornog aduta, ali ni predsjednik HDZ-a nije iskoristio šansu da pošalje poruku kako ljudi s optužnicama ne mogu na njegovu izbornu listu.

Umjesto toga, on se i dalje raduje Kalmetinu doprinosu u kampanji. 

S druge strane, Milanović se riješio Jakovine i njegove afere, ali nije osudio njegov postupak dodjele bonusa osobi koja mu je svojedobno posudila novac. Za njega je to bila samo greška, iako je imao priliku sam skinuti Jakovinu s liste i tako biračima poslati poruku da ne želi na listi kandidate s takvim teretom.

Da bi onda progutao Stipu Gabrića Jambu.

Riješili se balasta

Dakle, obojica su imali šansu promovirati princip. Nažalost, ignorirali su ili relativizirali afere i optužnice, a riješili se samo nositelja tih afera.

Obojica su sretni što su se riješili balasta, zataškali priču i krenuli dalje.

Pa onda Jakovina mora pisati priopćenje o tome da "ne želi biti prepreka svojoj stranci i Narodnoj koaliciji na putu prema pobjedi na izborima", umjesto da se Milanović pohvali kako je on kaznio Jakovinu zbog afere, kao što se 2011. godine hvalio da je s kandidacijske liste Kukuriku koalicije skinuo HNS-ova Gorana Habuša zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Tako optuženi i kompromitirani, umjesto primjerene osude i kazne, dobivaju priliku za častan uzmak umjesto nečasnog otpusta. Pa čak i za prodavanje priče o nekakvom herojskom žrtvovanju za stranku i koaliciju. 

Što je veći grijeh, to je veći heroj.

I koliko god HDZ i SDP čistili ljude pred svojim vratima, grijesi im se svejedno gomilaju. Možda je ipak došlo vrijeme za promjenu taktike. 

Osuda nije priznanje slabosti, nego dokaz jakosti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message