Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Rješavamo problem crnih očiju u westyja i strah od sterilizacije

Ako je sa životinjom sve u redu i individualne pretrage, koje veterinar naruči, se pokažu dobrima, šanse da nešto krene po zlu nakon sterilizacije su minimalne

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Trebali bi je dati na sterilizaciju, ali strah me je

Pozdrav!

U srpnju ove godine moj kućni ljubimac Dona okotila je malene mrtve psiće. Razlog tomu je, kako tvrdi veterinar, zato što se sparila sa svojim "sinom". Razmišljamo o sterilizaciji, ali malo me strah operacije i da se nešto ne dogodi. Ne znam što treba činiti prije operacije i poslije. Na internetu piše da kuja dan prije i na sam dan operacije ne smije ništa jesti, tek malo vode popiti. Ne znam je li to točno. Što trebam učiniti da bi se moja Dona osjećala dobro? Zanima me i kolike su šanse da prilikom operacije nešto pođe po zlu, ili ne daj Bože, da ugine...

Hvala!

Poštovana,

Ako razmišljate o sterilizaciji bilo bi dobro da se posavjetuje sa svojim veterinarom oko pretraga koje su njemu važne kako bi operacija prošla što sigurnije (za svaku se životinju individualno procjenjuje). Uz osnovni opći klinički pregled i razgovor s vlasnikom, dobro je pregled nadopuniti kompletnom krvnom slikom i biokemijom krvi, provjeriti vrijeme grušanja krvi, a ako postoje određeni specifični problemi, pretrage se nadopunjuju npr. RTG grudnog koša, EKG-om i slično. Minimalno vrijeme bez hrane je 6 do 8 sati, a vodu mogu piti. Šanse da nešto krene po zlu ako je sve u redu sa životinjom su minimalne.     

Primijetilo smo crnilo na očima. Je li opasno?

Poštovani,

Imamo westyja starog šest godina i na oba oka na površini smo primijetili nekakvo crnilo. Oči ga često svrbe i izgledaju mat. Kako ne živimo u gradu i veterinar nam nije pri ruci zanima nas je li to nešto opasno i treba li otići  veterinaru na pregled?

Puno hvala,
Slavica

Poštovana,

Po Vašem opisu moglo bi se raditi o pigmentirajućem keratitisu (keratitis je upala rožnice). Nakupljanje pigmenta u rožnici je posljedica kronične iritacije rožnice. Vašem psu bi trebao temeljiti oftalmološki pregled jer ova vrsta keratitisa je najčešće zapravo posljedica npr. suhog  keratokonjuktivitisa koji je dosta čest kod westyja. Ako se nakon pregleda dijagnoza potvrdi, trebalo bi riješiti infekciju koja je prisutna na rožnici, a najbolji način je po uzimanju obriska i ciljano liječenje po antibiogramu.

Paralelno bi trebalo nadoknaditi vlažnost oka npr. kapanjem umjetnih suza. Zamućenje koje je nastalo teško će se potpunosti izbistriti ali proces se može usporiti pa čak i do neke mjere rožnica izbistriti kapanjem ciklosporinskih kapi. No prvi je korak temeljiti pregled, tako da se morate javiti veterinaru kako biste pomogli svom psu.

Naš hrčak ima jako velike testise

Poštovani,

Imamo hrčka od tri mjeseca koji je lijepe duge dlake i vitalan. Ali problem je u tome što mislimo da su mu testisi prilično napuhnuti i izgledaju kao dvije prilično velike vrećice. Od kad ga imamo primijetili smo da su veći, ali mislim da su sada još veći.

Molim da mi kažete ako je s našim hrčkom sve u redu ili moramo potražit pomoć veterinara.

Poštovani,

Nemate razloga za zabrinutost jer je Vaš hrčak s 90 dana postao spolno zreo, a hrčci mužjaci imaju izuzetno velike testise u odnosu na svoje tijelo. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin