Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Rodili su se početkom prošlog stoljeća, a još snimaju hitove

Rodili su se početkom prošlog stoljeća, a još snimaju hitove
6

Ovom prilikom, spomenut ću vam široj publici napoznatije glumačke legende koje ne bi zaustavio niti najgori oblik novog zakona o radu, jer oni još snimaju filmove

VIDEO

Ponedjeljak je ujutro, miris vruće kave širi se iz šalice dok sjedam pred kompjuter. Otvaram stranicu s vijestima i odjednom mi nestane taj sanjivi osmijeh na licu. Vijest da nas je usprkos njegovim pozamašnim godinama (93) napustio 'vječni dječak' hollywooda, Mickey Rooney , ražalostila me. Polako su mi se kroz glavu počele vrtiti sličice njegovih filmova koji su me toliko veselili u onom nevinom periodu djetinjstva na još crno-bijelom televizoru.

I dok sam slagao kolaž Mickeyeve impozantne filmografije, upitao sam se: "Tko je još ostao?" Za neke sam znao. Znao sam da su vitalni kao u svojim najboljim danima. Za neke sam pak znao da su, što zbog bolesti, što zbog nekih drugih oblika nemoći, rekli svoje zbogom filmskim kamerama. Valjalo se baciti na posao, pronaći one kojima i u poznim godinama nije dosta filma, glume, crvenih tepiha. Neke činjenice na koje sam nabasao, zapanjile su me.

Ovom prilikom, spomenut ću vam široj publici napoznatije glumačke legende koje ne bi zaustavio niti najgori oblik novog zakona o radu, jer oni još uvijek snimaju filmove s enormnom količinom vitalnosti, a imaju nam štošta za poručiti svojim zavidnim znanjem i talentom.

1. Christopher Lee (92)

Rođen je 1922-e u Londonu i jedan je od onih glumaca koji bi na osnovu svoje karijere i privatnog života bio nevjerovatno dobar materijal za biografski film, ako ne i više njih. U karijeri je snimio preko 250 (!) filmova u kojima je uglavnom glumio negativce, posuđivao je glas likovima video igrica, a od 80-ih naovamo i pjevao u brojnim operama, mjuziklima te sudjelovao na symphony metal albumima. Njegova interpretacija grofa Dracule po mnogima je bila i ostala najbolja u povijesti filma, a uz nju i brojne druge uloge ostat će zapamćen kao ikona horor žanra. Mlađi naraštaji će ga ponajprije zapamtiti po ulozi zlog čarobnjaka Sarumana u trilogiji " Gospodar Prstenova " odnosno grofa Dookua u " Ratovima Zvijezda ".

VIDEO

2. Lauren Bacall (90)

Vječna femme fatale zlatnog doba Hollywooda, rođena je u New Yorku 1924-e a uz svoju hladnu ljepotu i dubok glas ostat će zapamćena po ulogama u klasicima noir žanra, romantičnim komedijama i prije svega privatnom životu u kojem je bila udana za glumačkog kolegu Jasona Robardsa, a kasnije i legendarnog Humphreya Bogarta s kojim je dočekala posljednje dane njegova ipak prekratkog života.

VIDEO

3. Jerry Lewis (88)

Čovjek bez čijeg gumenog kreveljenja lica ne bi mogli optuživati Jima Carreya za plagijat, rođen je u Newarku 1926-e. Najbolje Lewisove dane pamtimo iz 50-ih kad je 'držao svijeću' lomitelju ženskih srdaca Deanu Martinu . Slava mu je do kraja 60-ih polako blijedila, pošto su njegovi gegovi mlađim naraštajima postali sve naivniji i tupastiji. Trijumfalni povratak za Lewisa se desio 1982-e u Scorseseovom remek- djelu " Kralj Komedije ", dok je nezaboravnu rolu pružio još i u Kusturičinom "Arizona Dream ".

VIDEO

4. Max von Sydow (85)

Od igranja šaha sa smrću do zavidne internacionalne karijere! Tako bi mogao zvučati naslov biografije brilijantnog švedskog glumca rođenog u Lundu 1929-e. Suradnja sa velikim Ingmarom Bergmanom donijela je von Sydowu nezapamćenu slavu i ponudu iz Hollywooda koju je kako i sami znate iskoristio na najbolji mogući način. Premda je u svojoj glumačkoj karijeri odglumio brojne velike uloge, ostat će zapamćen ponajprije po onoj Oca Merrina u jednom od ponajboljih horora svih vremena " Egzorcistu ".

VIDEO

5. Clint Eastwood (84)

Kao šlag na kraju ovog mini-specijala ostavio sam velikog 'čovjeka bez imena'. Rođen u San Franciscu 1931-e, Eastwood i dalje ispada mladić uz sve te prilično starije al' još uvijek vitalne kolege kao što su neki od ovdje spomenutih. Od TV uloga 50-ih do posjete Italiji i stvaranju povijesti spaghetti westerna sa Sergiom Leoneom pa sve do prljavog Harrya, Joseya Walesa i redateljske afirmacije. Eastwood je materijal za nebrojene knjige, knjižurine i gotovo se čini da ga ništa ne može zaustaviti u njegovom radu.

VIDEO

Upravo Eastwood nas je polako, ali sigurno doveo do kraja priče koja je indirektno započela Rooneyevom smrću . A koliko glumačkih velikana još ima među živima, ova kolumna bi lako prerasla u feljton. Spomenut ću još samo da još uvijek živi, iako nisu i glumački aktivni: Eli Wallach (98), Olivia De Hallivand (97), Kirk Douglas (97), Zsa Zsa Gabor (97), Maureen O'Hara (93), Richard Attenborough (90), Doris Day (90), Eva Marie Saint (89), George Kennedy (89), Michel Piccoli (88), Mel Brooks (87) te brojni drugi.

Tako je to kad imaš zdravi duh - doživiš lijepe godine, a još i odlično radiš svoj posao, bez obzira na blizinu troznamenkaste brojke godina. Svaka čast!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana