Obavijesti

Kolumne

Komentari 8

Šaljite nam sva pitanja o svom ljubimcu, veterinar odgovara

Šaljite nam sva pitanja o svom ljubimcu, veterinar odgovara
1

Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da po prvi put kupujete ljubimca u pet centru ili zbog vidljivih simptoma bolesti

VIDEO

Naša nova rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki petak. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

U prvom članku odgovara na pitanje čitateljice o neobičnom iscjetku iz ušiju njenog mačića.

Iz ušiju mog mačka izlazi iscjedak crno-smeđe boje

Poštovani,

Imam mačka starog pet mjeseci i stalno se češka po glavi. Iz ušiju mu nekad izlazi nešto crno-smeđe boje pa me to malo zabrinjava, iako vidim da je on inače dobro. Zanima me što bi to moglo biti i što bih mogla napraviti da mu to prođe.

Lijep pozdrav,
Ana

Odgovor: Vaš mačić vjerojatno ima upalu

Poštovana,

S obzirom na informacije koje ste mi poslali, gotovo sigurno se radi o crno smeđem cerumenu  (ušnom vosku) koji izlazi iz uha Vašeg mačka, pa bih mogao zaključiti da Vaš mačić vrlo vjerojatno ima upalu zvukovoda, a po boji ušnog voska rekao bih da bi se moglo raditi o upali uzrokovanom ušnim šugarcem po imenu Otodectes cynotis koji živi i parazitira u zvukovodima pasa i mačaka. Vašeg mačića to vjerojatno jako svrbi, pa bi si mogao upornim češanjem i trešnjom glavom napraviti dodatnu štetu npr. bezdlačna mjesta oko same uške, ranice, hematom uške.

Svakako Vam  savjetujem da posjetite svog veterinara koji će pregledom otkloniti sve dileme i pomoći Vašem malom ljubimcu. Dijagnoza se postavlja pregledom zvukovoda i mikroskopskim pregledom ušnog voska kojim se potvrđuje nalaz parazita Otodectes cynotis. Liječenje se  sastoji od kapanja kapi za uši i stavljanja zaštitne ampulice na kožu leđa koja djeluje protiv ušnih šugaraca. 

Šugarac obično ne prelazi na ljude iako postoje i takvi zabilježeni slučajevi. Vaš mačić ih je dobio vjerojatno  još u leglu jer se šugarci lagano prenose sa životinje na životinju. Stoga Vam savjetujem da, ukoliko imate još kojeg kućnog ljubimca, napravite pregled i njegovih zvukovoda , kako bi se unaprijed spriječio mogući prijenos  šugarca. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom