Obavijesti

Kolumne

Komentari 103

Šatoraši, stožeraši i desničari pokucali na Plenkovićeva vrata

Šatoraši, stožeraši i desničari pokucali na Plenkovićeva vrata

Isti recepti kojima je HDZ s desnicom svojedobno rušio Zorana Milanovića i Ivu Josipovića, sada se primjenjuju u pritiscima na Andreja Plenkovića i njegovu Vladu. Ima u tome poetske pravde. Pa i zluradosti

VIDEO

"Moja uloga u prosvjedu bilo je usmjerena prema traženju rješenja, uspostavi dijaloga s iznošenjem jasnih argumenata". 

Ovim je riječima Tomo Medved 2016. godine objašnjavao svoju ulogu u prosvjedu šatoraša pred Ministarstvom branitelja.

Danas Medved kao ministar branitelja najavljeni prosvjed u Vukovaru komentira ovako: "Pozivam Ivana Penavu i sve udruge proistekle iz Domovinskog rata da se sva pitanja rješavaju u uredu i pozivam ih da dođu u Ministarstvo branitelja".

Tako to izgleda kad šatoraši pokucaju na tvoja vrata.

Tomo Medved sada kusa iste one recepte koje su on i njegova stranka, udruge, bundžije i provokatori isprobavali na Vladi Zorana Milanovića prije šest godina. 

Nije zgorega prisjetiti se čega je tada sve bilo: dvije kolone u Vukovaru, stožeraši protiv ćirilice, šatoraši u Savskoj, marš na Milanovićev stan i juriš na Banske dvore, desničarski referendum, udar s Pantovčaka... 

To je bio HDZ-ov model rušenja Zorana Milanovića i Ive Josipovića.

Druga meta, isto rastojanje

Sada se vrlo slični modeli koriste za rušenje Andreja Plenkovića: vukovarski prosvjed Ivana Penave slučajno poklopljen s okupljanjem Hvidre u Vukovaru pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, pa juriš Darka Milinovića i njegovih Ličana na Središnjicu HDZ-a, pa antimanjinski referendum, pa najnoviji udar na Milorada Pupovca, pa pobuna HDZ-ovih europarlamentaraca, pa otprije HOS i Thompson, a ne treba zaboraviti ni desničarsko sekundiranje i rušenje premijera s Pantovčaka.

Recepti su isti, samo je meta ovoga puta druga.   

Fale još plinske boce, no kako je krenulo, možda Plenković uspije i njih dočekati.

Uglavnom, muzika koja je četiri godine svirala pod Milanovićevim prozorima, uz prešutno odobravanje hadezeovih liberala i umjerenjaka, sada je zasvirala pod Plenkovićevim prozorima.

Nakon SDP-ovih "komunjara i crvene opasnosti", sada se optužuje Plenkovića da vodi HDZ "lijevo od centra, ravno u zagrljaj SDP-u", te da se služi "komunističkim metodama".

Penava, Hvidra i Kolinda

Nema nikakve slučajnosti u činjenici da se prosvjed gradonačelnika Ivana Penave "protiv ratnih zločinaca koji slobodno šeću Hrvatskom" održava upravo onoga dana kad Hvidra pod pokroviteljstvom predsjednice održava u Vukovaru sportske igre. Pa će se, eto, svi okupiti na jednom mjestu. Možda kao zagrijavanje za komemoraciju u Vukovaru i stvaranje preduvjeta za dvije kolone.

S tom razlikom da bi ovoga puta to mogle biti dvije HDZ-ove kolone.

Nije slučajno ni da Penavin prosvjed dolazi nakon Milinovićeva desanta, niti da se u isto vrijeme ide u pritisak na Milorada Pupovca, kao Plenkovićeva glavnog koalicijskog partnera. 

Niti je slučajno da se proteklih mjeseci ide u rehabilitaciju ratnih zločinaca, od kojih su neki doista na rehabilitaciji, i to u Krapinskim Toplicama. Niti je slučajno da Thompson ponovno služi kao glazbena podloga novom puzajućem državnom udaru.

Ako je, dakle, Plenković prije šest godina pažljivo pratio ono što se događalo Milanoviću i Josipoviću, onda bi lako mogao predvidjeti daljnji razvoj događaja.

Jahao tigra

Ipak, prije četiri godine, na izborima za Europarlament, Plenković je nosio HDZ-ovu listu punu radikala koji su sada podržali Viktora Orbana nasuprot dvotrećinskoj većini ostalih zastupnika. 

Plenković je jahao HDZ-ova tigra dokle god ga je on vodio prema vlasti. Zadnjih par godina i dalje pokušava jahati tog nacionalističkog tigra, popuštajući pod njegovim pritiscima i kupujući njegovu lojalnost - naročito branitelja - ali očito je da sve više gubi kontrolu.

A kontrolu bi, sve glasnije se poručuje ovih dana, mogao vratiti raspisivanjem prijevremenih izbora na kojima će stranačku desnicu pomesti s izbornih lista. No u tom slučaju postavlja se pitanje što će mu od HDZ-a uopće ostati. Možda SDP?

U međuvremenu, možemo konstatirati da ima neke poetske pravde u nevolji koja je snašla Plenkovića. U prosvjetljenju Tome Medveda koji je kao šatoraš rušio ministra, a kao ministar poziva "šatoraše" na sastanak u ministarstvo. U pučističkom scenariju koji su Plenković i ekipa šutke podržavali, a sada im se on sručio na grbaču.

A možda ima i prostora da se zapitamo ima li ta radikalna desnica u Hrvatskoj neki novi skript iz kojeg će crpiti svoju inspiraciju. Ovi stožeri, šatori, referendumi, desanti, thompsoni i markićke pomalo su već potrošeni. Da ne kažemo prozirni. A sigurno zamorni.

Međutim, svi oni Plenkovića ne smetaju dokle god mu ti isti desničarski radikali u Hrvatskom saboru drže Vladu na životu. Stabilnost je svetinja. Za neke, još uvijek prilično unosna.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode