Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Andrea Šitum Petak, 28.09.2012. u 11:32
2 komentara

Savršeno čišćenje bez kemije uz eterična ulja, paru i ocat

Univerzalno bezopasno sredstvo za čišćenje i deinfekciju radi se od malo tekućeg deterdženta, alkoholnog octa, eteričnog ulja limuna, eteričnog ulja čajevca i vode

2 komentara

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na čišćenje doma prirodnim sredstvima.

Ponekad se pitam koja je to greška u genskom kodu većine pripadnica ženskog spola koja nas tjera postići savršenu čistoću prostora u kojem živimo. Zbog koje to nevidljive sile u ponoć ribamo kuhinje, peremo podove, a subote započinjemo frenetičnim pranjem prozora i brisanjem prašine. Kao da bi planet stao, a stanove nam zatrpale tone prljavštine, da jedan vikend, umjesto za krpom i metlom, posegnemo za rolama, biciklom ili gojzericama i odemo se nekamo ispuhati.

I onda, kada je tomu već tako, uvijek me iznova fascinira kako smo uspjele zamijeniti čistoću za - sterilnost. Žene su najveći potrošači sredstava za čišćenje i dezinfekciju, i upravo su nam namijenjene sve ove divne reklame u kojima se odredi zločestih i ljigavih bakterija uništavaju samo jednim nanošenjem gela za dezinfekciju, a sterilni prostori i kupaonice nakon toga zablješte da oči zabole.

Shvatila sam da mi za temeljito čišćenje doma trebaju samo para, ocat, limunska kiselina  kvalitetna eterična ulja

Kemijskim sredstvima dezinficiramo WC školjke i kupaonice, odmašćujemo pećnice , prskamo prozore i kuhinje, ubacujemo ih u odvode, peremo posuđe. Do prije desetak godina, opterećena čistoćom, s velikim psom i malom bebom u stanu dezinficirala sam i ja sve teškim oružjem i tada otkrila jedan drugi svijet u kojem čisto znači i zdravo za okolinu i najdraže.

Mic po mic, uklanjala sam kemiju iz stana i polako shvaćala kako mi za temeljito čišćenje, uz biorazgradiv deterdžent za pranje suđa, trebaju samo para, ocat, limunska kiselina, soda bikarbona i kvalitetna eterična ulja. Univerzalno sredstvo za čišćenje i deinfekciju napravit ćete tako da u bocu s raspršivačem ulijete malo tekućeg deterdženta, 1,5 dl alkoholnog octa, 50 kapi eteričnog ulja usplođa limuna, 50 kapi eteričnog ulja čajevca i 500 ml vode. Sredstvo možete koristiti na svim površinama u kuhinji, kupaonici, dnevnom boravku i dječjim sobama jer je potpuno neškodljivo i bezopasno, a sjajno čisti i dezinficira.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message