Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

SDP se nudio Mostu? Ako je to restart, smrdi na staru kaljužu

SDP se nudio Mostu? Ako je to restart, smrdi na staru kaljužu
1

Večernji je objavo izjavu Kreše Beljaka da je nova Restart koalicija nudila suradnju Mostu, "neostvarenim hadezeovcima". Bernardić je za to rekao da je "laž". Tako izgleda restart Hrvatske. Kao valjanje u starom blatu.

VIDEO

Novi početak obilježili su preuzimanjem slogana od Hanza medije, a ulazak u prvi radni tjedan pod koalicijskim padobranom obilježili su svađom oko koalicije s Mostom.

Ako tako izgleda Restart, onda ni ostajanje u blatu ne zvuči kao najgora opcija.

Večernji list prenio je danas informaciju Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, da je "u dogovoru s Davorom Bernardićem prije mjesec dana nudio koaliciju MOST-u", što je "s podsmijehom odbačeno", jer je jasno da je riječ o "neostvarenim HDZ-ovcima".

"Mostovci nikad nisu ni pomišljali na bilo koju drugu priču osim HDZ-a", objasnio je Beljak, a Bernardić na to reagirao kratkim statusom na Facebooku: "Laž".

Tko se boji HDZ-a

Beljak je, prema pisanju Večernjeg lista, htio okupiti koaliciju po uzoru na Ratka Mačeka iz 1938. godine, od krajnje ljevice do krajnje desnice, a protiv vladajućih, samo da bi Mostovce nakon odbijanca proglasio "neostvarenim hadezeovcima".

Koji su, zanimljivo, prije nekoliko dana u medijima izrazili zabrinutost da bi njihov potencijalni koalicijski partner Miroslav Škoro poslije izbora mogao koalirati s HDZ-om. 

Baš kao što su to oni sami dvaput učinili.

Govori se o restartu, a zapravo smo zapeli u totalnom kaosu.

Svatko bi sa svakim, ali ne više od dva puta.

Beljak i Bernardić navodno su planirali složiti koaliciju protiv HDZ-a od krajnje ljevice do krajnje desnice, što ne zvuči samo kao samoubilačka misija, već i spajanje apsolutno nespojivog.

Krajnje nespojivo

Što bi liberalna ljevica radila s konzervativnom, klerikalnom, suverenističkom, pa i šovinističkom desnicom, doista je teško zamisliti.
Iako to evocira uspomene na 2015. godinu kad je Zoran Milanović uporno ostavljao otvorenom mogućnost koalicije s Branimirom Glavašem i odbijao osuditi postrojavanje Glavaševih crnokošuljaša ispred Hrvatskog sabora 2015. godine. 

Bernardićev SDP danas se postavio na čelo ljevice, a Beljak promovirao u glasnog liberalnog ljevičara, taman kad se otkrilo da su u svoje okrilje zvali Mostovce koje Beljak naziva "neostvarenim hadezeovcima", a koji upravo dogovaraju savez s Miroslavom Škorom i Hrvojem Zekanovićem.

Kakav je to Restart Hrvatske?

SDP opet na desnici

SDP ima kroničan problem čak i s privlačenjem ljevičarskih birača, a sada se otkrilo da su pogledavali prema krajnjoj desnici.

Stvaraju stožer protiv HDZ-a, koketirajući s "neostvarenim hadezeovcima" koji su dvaput dovodili HDZ na vlast. A vrijednosti za koje se zalažu birači liberalne ljevice dijametralno su suprotne svemu što dolazi s krajnje desnice.

Ako imaju zajedničku točku, onda je to rušenje Andreja Plenkovića. Iako ga napadaju s potpuno suprotnih - pa i suprotstavljenih - stajališta. 

Tko ruši Plenkija?

Desnica ruši Plenkovića na temama na kojima bi ga ljevica često podržavala. I nema malo ljevičara koji će zaključiti da je čak i ovakav Plenkovićev HDZ jedina brana jačanju orbanovskih, iliberalnih, antidemokratskih snaga u hrvatskoj politici.

Nakon ovog otkrića o nekakvom antihadezeovskom okupljanju od krajnje ljevice do krajnje desnice, ljevica će očito s Bernardićem i Beljakom imati sličan problem kao što ga je imala i sa Zoranom Milanovićem. 

On se također borio za prevagu na desnici, dok je istodobno gubio oslonac na ljevici. Čije birače je na koncu optužio da su "nježne biljke".

Kako bi taj SDP-ov Restart uopće izgledao da su Mostovci pristali na ponudu za koaliciju?

Ovako, ti "neostvareni hadezeovci" učinili su Beljaku i Bernardiću uslugu. Koji ovakvim egzibicijama čine uslugu HDZ-u. Time se krug zatvara.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode