Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 11.05.2020. u 12:57
6 komentara

SDP se nudio Mostu? Ako je to restart, smrdi na staru kaljužu

Večernji je objavo izjavu Kreše Beljaka da je nova Restart koalicija nudila suradnju Mostu, "neostvarenim hadezeovcima". Bernardić je za to rekao da je "laž". Tako izgleda restart Hrvatske. Kao valjanje u starom blatu.

Foto: PIXSELL
6 komentara

Novi početak obilježili su preuzimanjem slogana od Hanza medije, a ulazak u prvi radni tjedan pod koalicijskim padobranom obilježili su svađom oko koalicije s Mostom.

Ako tako izgleda Restart, onda ni ostajanje u blatu ne zvuči kao najgora opcija.

Večernji list prenio je danas informaciju Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, da je "u dogovoru s Davorom Bernardićem prije mjesec dana nudio koaliciju MOST-u", što je "s podsmijehom odbačeno", jer je jasno da je riječ o "neostvarenim HDZ-ovcima".

"Mostovci nikad nisu ni pomišljali na bilo koju drugu priču osim HDZ-a", objasnio je Beljak, a Bernardić na to reagirao kratkim statusom na Facebooku: "Laž".

Tko se boji HDZ-a

Beljak je, prema pisanju Večernjeg lista, htio okupiti koaliciju po uzoru na Ratka Mačeka iz 1938. godine, od krajnje ljevice do krajnje desnice, a protiv vladajućih, samo da bi Mostovce nakon odbijanca proglasio "neostvarenim hadezeovcima".

Koji su, zanimljivo, prije nekoliko dana u medijima izrazili zabrinutost da bi njihov potencijalni koalicijski partner Miroslav Škoro poslije izbora mogao koalirati s HDZ-om. 

Baš kao što su to oni sami dvaput učinili.

Govori se o restartu, a zapravo smo zapeli u totalnom kaosu.

Svatko bi sa svakim, ali ne više od dva puta.

Beljak i Bernardić navodno su planirali složiti koaliciju protiv HDZ-a od krajnje ljevice do krajnje desnice, što ne zvuči samo kao samoubilačka misija, već i spajanje apsolutno nespojivog.

Krajnje nespojivo

Što bi liberalna ljevica radila s konzervativnom, klerikalnom, suverenističkom, pa i šovinističkom desnicom, doista je teško zamisliti.
Iako to evocira uspomene na 2015. godinu kad je Zoran Milanović uporno ostavljao otvorenom mogućnost koalicije s Branimirom Glavašem i odbijao osuditi postrojavanje Glavaševih crnokošuljaša ispred Hrvatskog sabora 2015. godine. 

Bernardićev SDP danas se postavio na čelo ljevice, a Beljak promovirao u glasnog liberalnog ljevičara, taman kad se otkrilo da su u svoje okrilje zvali Mostovce koje Beljak naziva "neostvarenim hadezeovcima", a koji upravo dogovaraju savez s Miroslavom Škorom i Hrvojem Zekanovićem.

Kakav je to Restart Hrvatske?

SDP opet na desnici

SDP ima kroničan problem čak i s privlačenjem ljevičarskih birača, a sada se otkrilo da su pogledavali prema krajnjoj desnici.

Stvaraju stožer protiv HDZ-a, koketirajući s "neostvarenim hadezeovcima" koji su dvaput dovodili HDZ na vlast. A vrijednosti za koje se zalažu birači liberalne ljevice dijametralno su suprotne svemu što dolazi s krajnje desnice.

Ako imaju zajedničku točku, onda je to rušenje Andreja Plenkovića. Iako ga napadaju s potpuno suprotnih - pa i suprotstavljenih - stajališta. 

Tko ruši Plenkija?

Desnica ruši Plenkovića na temama na kojima bi ga ljevica često podržavala. I nema malo ljevičara koji će zaključiti da je čak i ovakav Plenkovićev HDZ jedina brana jačanju orbanovskih, iliberalnih, antidemokratskih snaga u hrvatskoj politici.

Nakon ovog otkrića o nekakvom antihadezeovskom okupljanju od krajnje ljevice do krajnje desnice, ljevica će očito s Bernardićem i Beljakom imati sličan problem kao što ga je imala i sa Zoranom Milanovićem. 

On se također borio za prevagu na desnici, dok je istodobno gubio oslonac na ljevici. Čije birače je na koncu optužio da su "nježne biljke".

Kako bi taj SDP-ov Restart uopće izgledao da su Mostovci pristali na ponudu za koaliciju?

Ovako, ti "neostvareni hadezeovci" učinili su Beljaku i Bernardiću uslugu. Koji ovakvim egzibicijama čine uslugu HDZ-u. Time se krug zatvara.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message