Sessin fingirani potpis prava slika ovakve fingirane države | 24sata
Obavijesti

Kolumne

Komentari 75

Sessin fingirani potpis prava slika ovakve fingirane države

Sessin fingirani potpis prava  slika ovakve fingirane države
1

Prilikom jučerašnjeg polaganja prisege za predsjednika Vrhovnog suda Đuri Sessi je zakazalo nalivpero. Umjesto da zatraži novo, Sessa je fingirao svoj potpis. E to je prava slika političke i društvene stvarnosti.

VIDEO

Već prvi potez novog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse pobudio je sumnju.

Prilikom jučerašnjeg potpisivanja svečane prisege, Sessi je odjednom zatajilo nalivpero. Pokušavao ga je prodrmati da proradi, a kad mu ni to nije upalilo, pribjegao je pravom triku: naprosto je fingirao svoj potpis.

Prešao je preko dokumenta s potpisom iza kojeg nije ostao nikakav trag, poklopio ga i rukovao se s predsjednikom Hrvatskog sabora. Formalnost je obavljena, sudac Vrhovnog suda fingirao je vlastiti potpis na prvom dokumentu kojeg je morao potpisati.

To je, naravno, bilo skandalozno.

Ali više od svega, ovaj Sessin potez savršeno je opisao ovu fingiranu političku i društvenu stvarnost koju živimo.

Sve je ovo jedna velika opsjena.

Fingirani ustavni sudac

Dovoljno je, recimo, početi upravo od Đure Sesse koji prilikom kandidacijskog postupka nije želio predati sve svoje imovinske kartice. Pa prijeći na suca Ustavnog suda koji se službeno predstavljao lažnim imenom. A onda možemo dalje.

Možemo se uhvatiti Vladine akcije spašavanja Agrokora iza koje još uvijek leži previše nepoznanica, magluštine i upitnih motiva. Pa saborskog preslagivanja iza kojeg se vuku tragovi političke trgovine, ucjene i korupcije.

Možemo tome pribrojiti i komplimentiranje Zdravku Mariću kao veoma uspješnom ministru financija, bez obzira što najnoviji podaci otkrivaju da javni dug opet raste. Možemo se uhvatiti i premijerove samohvale o tome da nezaposlenost na burzi pada. A pravi nezaposleni se bilježe u Njemačkoj. 

Fingirani antifašizam

Možemo govoriti o fingiranju antifašizma dok se izbacuje Titov trg, koalira s filoustašama i tolerira delikatno pitanje HOS-ove ploče u Jasenovcu koja i dalje stoji.

Poput Sessina lažnog potpisa zvuči i davna Plenkovićeva najava o podržavljenju Ine. Ili o zaštiti nacionalnih interesa. Ili o kurikularnoj reformi. Ili o odanosti Ustavu i zakonima, institucijama i procedurama koje se konstantno gaze.

Opsjena je i vjerodostojnost, i lojalnost, i stabilnost, da ne govorimo o zajedništvu. Ili nedajbože o reformama.

Opsjena je i međusobno slaganje Pantovčaka i Banskih dvora.

Fingirana obrana od požara

Opsjenarske su i Plenkovićeve izjave o savršenom sustavu obrane od požara, kao i one o "interesantnom i atraktivnom požaru". 

A opsjena je i ova igra s Krstičevićevom ostavkom: opozivom pa neopozivom, pa usmenom pa medijskom, pa ostavkom koju odbija premijer, pa se čeka Sabor. Dok Krstičević ne vrati s godišnjeg.

Na ovom mjestu vrijedilo bi malo se zaustaviti pa promotriti dubinu ove  Plenkovićeve magluštine.

Jučer je premijer, na novinarsko pitanje koliko može trajati to natezanje s ostavkom, bahato poručio: "Dokad god hoćemo". Pri čemu je zapravo htio reći: "Radimo što god hoćemo".

Fingirane ostavke

Jer, pogledamo kako to premijer radi. Na sjednici Vlade munjevito razriješi ministre Mosta jer su digli ruke protiv Zdravka Marića. Onda skoro dva mjeseca vodi Vladu bez ključnih ministara, odnosno s državnim tajnicima. 

Da bi se nakon toga, poslije preslagivanja, pozvao na istu odredbu Ustava kad je smijenio HDZ-ove ministre i ostavio ih na dužnosti sve do imenovanja novih.

Jedna odredba Ustava za dvije različite situacije.

U jednom ministri lete odmah, u drugoj ministri lete kad stignu nasljednici.

A sad, premijer odbija ostavku Damira Krstičevića koji ponavlja mantru o tome da čeka da ga smijeni Hrvatski sabor, čime ostavlja otvorenim vrata ostanka u Vladi ako (i kad) mu Sabor ipak odbije ostavku.

Sve navedeno doista izgleda kao ono Sessino lažno potpisivanje prisege za predsjednika Vrhovnog suda.

Fingirane institucije

Čini se kao stvarno, ali zapravo nije. Izgleda kao nešto ozbiljno, iako ustvari nije. Izgleda nekako baš kao - fingirana država.

Đuro Sessa se potpisao, iako iza njega nije ostao nikakav trag. On nije tražio novo nalivpero, to mu nije palo na pamet. Radije je falsificirao potpis na prisegu za predsjednika najvišeg suda u zemlji.

To dovoljno govori o ovoj zemlji i njezinim visokim institucijama. 

Bojimo se pomisliti kako će to izgledati kad nalivpero napokon proradi. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 75

VIDEO

Kako postati 'pravi Hrvat': Budi katolik, mrzi Srbe, slušaj 'stinu pradidovu'. Sve drugo je opasno
KOLUMNA TEOLOGA DALIBORA MILASA

Kako postati 'pravi Hrvat': Budi katolik, mrzi Srbe, slušaj 'stinu pradidovu'. Sve drugo je opasno

Plus+ NOVI EXPRESS U Hrvatskoj se već odavno ukorijenilo da pravi Hrvat mora biti katolik (pa makar crkvu vidio samo na Božić), mora mrziti Srbe (hr. četnike), Rome (hr. cigane) i homoseksualce (hr. pedere), mora slušati Thompsona, ‘stinu pradidovu’ ili probrane hitove Mate Bulića

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!
Veliki tjedni horoskop: Ribe će se u nekoga jako zaljubiti, a Rak bi mogao dobiti neki novac
od 23. do 29. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se u nekoga jako zaljubiti, a Rak bi mogao dobiti neki novac

Bikovi će biti otvoreni prema novim iskustvima. Privlačit će ih sve što je novo i zanimljivo. Ovo će slobodnima osigurati ako ne nove ljubavne početke, ono barem zanimljiv i ispunjen društveni život