Obavijesti

Kolumne

Komentari 75

Sessin fingirani potpis prava slika ovakve fingirane države

Sessin fingirani potpis prava  slika ovakve fingirane države
1

Prilikom jučerašnjeg polaganja prisege za predsjednika Vrhovnog suda Đuri Sessi je zakazalo nalivpero. Umjesto da zatraži novo, Sessa je fingirao svoj potpis. E to je prava slika političke i društvene stvarnosti.

VIDEO

Već prvi potez novog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse pobudio je sumnju.

Prilikom jučerašnjeg potpisivanja svečane prisege, Sessi je odjednom zatajilo nalivpero. Pokušavao ga je prodrmati da proradi, a kad mu ni to nije upalilo, pribjegao je pravom triku: naprosto je fingirao svoj potpis.

Prešao je preko dokumenta s potpisom iza kojeg nije ostao nikakav trag, poklopio ga i rukovao se s predsjednikom Hrvatskog sabora. Formalnost je obavljena, sudac Vrhovnog suda fingirao je vlastiti potpis na prvom dokumentu kojeg je morao potpisati.

To je, naravno, bilo skandalozno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali više od svega, ovaj Sessin potez savršeno je opisao ovu fingiranu političku i društvenu stvarnost koju živimo.

Sve je ovo jedna velika opsjena.

Fingirani ustavni sudac

Dovoljno je, recimo, početi upravo od Đure Sesse koji prilikom kandidacijskog postupka nije želio predati sve svoje imovinske kartice. Pa prijeći na suca Ustavnog suda koji se službeno predstavljao lažnim imenom. A onda možemo dalje.

Možemo se uhvatiti Vladine akcije spašavanja Agrokora iza koje još uvijek leži previše nepoznanica, magluštine i upitnih motiva. Pa saborskog preslagivanja iza kojeg se vuku tragovi političke trgovine, ucjene i korupcije.

Možemo tome pribrojiti i komplimentiranje Zdravku Mariću kao veoma uspješnom ministru financija, bez obzira što najnoviji podaci otkrivaju da javni dug opet raste. Možemo se uhvatiti i premijerove samohvale o tome da nezaposlenost na burzi pada. A pravi nezaposleni se bilježe u Njemačkoj. 

Fingirani antifašizam

Možemo govoriti o fingiranju antifašizma dok se izbacuje Titov trg, koalira s filoustašama i tolerira delikatno pitanje HOS-ove ploče u Jasenovcu koja i dalje stoji.

Poput Sessina lažnog potpisa zvuči i davna Plenkovićeva najava o podržavljenju Ine. Ili o zaštiti nacionalnih interesa. Ili o kurikularnoj reformi. Ili o odanosti Ustavu i zakonima, institucijama i procedurama koje se konstantno gaze.

Opsjena je i vjerodostojnost, i lojalnost, i stabilnost, da ne govorimo o zajedništvu. Ili nedajbože o reformama.

Opsjena je i međusobno slaganje Pantovčaka i Banskih dvora.

Fingirana obrana od požara

Opsjenarske su i Plenkovićeve izjave o savršenom sustavu obrane od požara, kao i one o "interesantnom i atraktivnom požaru". 

A opsjena je i ova igra s Krstičevićevom ostavkom: opozivom pa neopozivom, pa usmenom pa medijskom, pa ostavkom koju odbija premijer, pa se čeka Sabor. Dok Krstičević ne vrati s godišnjeg.

Na ovom mjestu vrijedilo bi malo se zaustaviti pa promotriti dubinu ove  Plenkovićeve magluštine.

Jučer je premijer, na novinarsko pitanje koliko može trajati to natezanje s ostavkom, bahato poručio: "Dokad god hoćemo". Pri čemu je zapravo htio reći: "Radimo što god hoćemo".

Fingirane ostavke

Jer, pogledamo kako to premijer radi. Na sjednici Vlade munjevito razriješi ministre Mosta jer su digli ruke protiv Zdravka Marića. Onda skoro dva mjeseca vodi Vladu bez ključnih ministara, odnosno s državnim tajnicima. 

Da bi se nakon toga, poslije preslagivanja, pozvao na istu odredbu Ustava kad je smijenio HDZ-ove ministre i ostavio ih na dužnosti sve do imenovanja novih.

Jedna odredba Ustava za dvije različite situacije.

U jednom ministri lete odmah, u drugoj ministri lete kad stignu nasljednici.

A sad, premijer odbija ostavku Damira Krstičevića koji ponavlja mantru o tome da čeka da ga smijeni Hrvatski sabor, čime ostavlja otvorenim vrata ostanka u Vladi ako (i kad) mu Sabor ipak odbije ostavku.

Sve navedeno doista izgleda kao ono Sessino lažno potpisivanje prisege za predsjednika Vrhovnog suda.

Fingirane institucije

Čini se kao stvarno, ali zapravo nije. Izgleda kao nešto ozbiljno, iako ustvari nije. Izgleda nekako baš kao - fingirana država.

Đuro Sessa se potpisao, iako iza njega nije ostao nikakav trag. On nije tražio novo nalivpero, to mu nije palo na pamet. Radije je falsificirao potpis na prisegu za predsjednika najvišeg suda u zemlji.

To dovoljno govori o ovoj zemlji i njezinim visokim institucijama. 

Bojimo se pomisliti kako će to izgledati kad nalivpero napokon proradi. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang