Sjeme piskavice, bogato polisaharidnim sluzima, flavonoidima, lipidima, proteinima i aminokiselinama, potpuno je sigurno za korištenje i ne postoje posebna upozorenja
Sjeme piskavice za snižavanje šećera ali i lošeg kolesterola
Ako vas zanima egzotična kuhinja i prolistate li neku indijsku ili pakistansku kuharicu, vidjet ćete kako se u mnogim jelima spominje methi (na hindskom) ili piskavica, po domaće. Istočnjaci već stoljećima u svojoj aromatičnoj kuhinji u raznim mesnim i povrtnim jelima koriste plod, ali i svježi i osušeni list piskavice (Trigonella foenum graecum), međutim, piskavica je daleko više od “običnog” ukusnog začina.
Za sjeme ove aromatične biljke interes se povećao kad je otkriveno da povoljno djeluje na metabolizam šećera i kolesterola u organizmu te se često, osim dijabetičarima, preporučuje upravo onima koji imaju problema s povišenim kolesterolom. Sjeme piskavice, bogato polisaharidnim sluzima, flavonoidima, proteinima, aminokiselinama i lipidima, potpuno je sigurno za korištenje i ne postoje posebna upozorenja za njegovu uporabu, osim onih koja se tiču redovite kontrole šećera u krvi.
Ako se terapija ovom aromatičnom sjemenčicom, u slučaju inzulin-neovisnog dijabetesa, za vas pokaže uspješnom, potrebno je u dogovoru s liječnikom korigirati doziranje inzulina, ali i lijekova za kolesterol (statina), ako ih uzimate. Osim u slučajevima dijabetesa i povišenoga kolesterola, sjeme piskavice, zbog velike količine sluzi u sastavu, uspješno se koristi i protiv gastritisa, prilikom problema sa zatvorom, zbog laksativnog djelovanja, te u kurama čišćenja organizma i mršavljenja.
Tradicionalna uporaba spominje je i kao sredstvo za poticanje izlučivanja majčina mlijeka, kao generalni tonik za organizam i kod kožnih problema, gdje se koristi izvana, u obliku obloga (kataplazme). Dnevna doza sjemena neka bude 10-15 grama, a pripremit ćete ga tako da sjeme namočite u litri hladne vode i ostavite stajati barem četiri sata, ili najbolje tijekom noći. Sjemenke se, nakon što odstoje, konzumiraju s tekućinom, i to podijeljeno u tri jednake doze tijekom dana.