Obavijesti

Kolumne

Komentari 23

Slučaj Tomislava Sauche je ljekovit za hrvatsku politiku

Slučaj Tomislava Sauche je ljekovit za hrvatsku politiku

Kažnjavaju se samo sitne ribe. Ta je logika zavodljiva, ali ipak površna. Nakon Sauchina slučaja - tko god tu bio krivac - bit će jasno da vas politika može štititi neko vrijeme, ali ne dovijeka...

VIDEO

Tomislav Saucha upoznao je Remetinec zahvaljujući sumnji u mažnjavanje pola milijuna kuna. Miro Laco boravio je u najpoznatijem odmaralištu hrvatske političke elite zbog iznosa od 18.000 kuna. Mnogi će na to odmahnuti rukom i reći: ako im se krivnja i dokaže, to su bagatelna kaznena djela. Kapitalci neće vidjeti zatvora.

Kažnjavaju se samo sitne ribe. Ta je logika zavodljiva, ali ipak površna. U prvom redu, nakon Sauchina slučaja - tko god tu bio krivac - bit će jasno da vas politika može štititi neko vrijeme, ali ne dovijeka. Bilo koja muljaža može vas odvesti na “disanje prosijanog zraka”, iza rešetaka.

Sad će se sve mjeriti prema Sauchi, ili Laci - i Kalmeta, i Vidošević, i Janko, i Marko...

Neočekivani krimić iz srca vlade, s SDP-ovcima u fokusu, nakratko je izazvao osjećaj euforije u HDZ-u (“i njihovi kradu”), ali on će ostati samo privremen.

SDP je, naime, u rekordno kratkom roku oprao ruke od Sauche (pravosudno, za njega vrijedi presumpcija nevinosti). SDP-ovci su hitro podržali i skidanje imuniteta. Kako će HDZ sad na izborne liste staviti Božidara Kalmetu (koji zbog sto tisuća kuna težeg djela nije zatvoren, a tereti ga se za 15 milijuna kuna i 800.000 eura)?

Bit će da je sad u cijelom državnom aparatu zavladala panika

“Raduj se, mladiću, za svoje mladosti, i veseli se u danima svoga mladenaštva; idi putovima svoga srca i slijedi želje svojih očiju; ali znaj da će ti za sve to suditi Bog...”, kaže Propovjednik. Nebo nema miljenike. Hrvatska propada jer je nemoral postao norma, jer su svi počeli živjeti “vječiti praznik” u kojemu se sve smije, sve može, ništa nije zabranjeno, pa ni okradati svoju državu kao da je okupacijska sila.

Poruka prema kojoj moćni gule krumpir, a ubogi robiju ima dvostruko dno: tko god dođe u sukob sa zakonom, ma kakva mu kazna bila dosuđena, osuđen je na duge i teške patnje. Nije lako na sudu. Ovaj će slučaj donekle vratiti respekt prema pojmu straha u kaznenom pravu, a bez njega nema poštovanja normi, jedine formule spasa, ujedno jedine koju još nismo isprobali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera