Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Spuštanje repa kod psa znak je problema sa zglobovima

U današnjoj Zoordinaciji saznajte kako riješiti problem buha kod zeca, što znači spuštanje repa kod psa te kakve posljedice mogu imati brojni ugrizi komarca

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Zašto se spušta rep?

Dobar dan. Imam mopsa starog devet god, radi se o ženki. Ona već dva dana nosi spušten rep i to se sada prvi put dogodilo u ovih devet godina kako ju imam. Veterinar joj je dao tablete Arthri-dog ali ni poslije tri dana situacija nije ništa bolja. Ona normalno jede i pije, ali se ipak vidi da nešto nije u redu! Što da radim, doktor kaže da moram imati strpljenja ali ja se bojim. Hvala na odgovoru!

Problem je u zglobovima

Poštovana,

Pretpostavljam da je Vaš veterinar dobro pregledao Vašu mopsicu te zaključio da Vaša ljubimica ima problema sa zglobovima čim Vam je dao terapiju Arhri-dog. Ako se situacija ne popravi preporučujem jedan sistematski pregled, obzirom na njeno neraspoloženje i činjenicu da je stara 9 godina.

Drhtanje i spavanje

Poštovani

Imam kujicu američkog staforda staru dvije i pol godine. Udomio sam ju prije šest mjeseci i došla mi je sva puna krpelja. Krpelji su odstranjeni i pregledana je od strane veterinara od glave do pete te je uzet i bris uha jer su bili neki problemi s istim te je to izliječeno prije dva mjeseca. Posljednjih mjesec dana boravimo na selu, odlazimo u ribolove i duge šetnje. Pas je tretiran adventix-om i nema buha ni krpelja. No, na ribolovima imamo velikih problema s komarcima i strahovito je bila ispikana u tri navrata. Sada ju više ne vodim u ribolov, već ostavimo kod kuće zatvorenu. Prije tri dana je počela drhtati.. Dršće povremeno, ne stalno. No, primijetio sam da ne pije puno vode, a hrani se više suhom hranom. 

Puno spava i prilično je bezvoljna. Dolaskom na selo promijenili smo hranu jer se u Zagrebu hranila nutravitom kojeg ovdje nigdje u blizini nema za kupiti. Ako išta znači, sada jede happy dog i nije bas oduševljena. Na žalost nemam mogućnosti otići veterinaru pa vas molim za neki savjet.

Unaprijed hvala, Goran

Provjerite temperaturu psa

Poštovani,

Zaštita s Advantixom ako je redovita i pravilno primijenjena trebala bi štititi i od komaraca. Nažalost, ako ste ribič sigurno ste svjesni da se od komaraca teško zaštititi u potpunosti. Drhtanje i apatiju trebalo bi uzeti u obzir. Preporučio bih Vam da provjerite njezinu tjelesnu temperaturu (normalna tjelesna temperatura u mirovanju je do 39,5 C), a ako je povišena svakako što prije potražite veterinarsku pomoć. Ako ste u nemogućnosti nabaviti drugu hranu, a navedenu nerado jede, probajte s kuhanom hranom.

Nestanak dlake kod malih maca

Poštovani, 

Prije desetak dana došla je jedna maca s pet mačića i nastanila se na našoj terasi. Budući da mi volimo životinje prihvatili smo ih i hranimo ih. Stari su između osam i deset tjedana, no imaju jedan problem - po tijelu im na pojedinim mjestima nedostaju dlake pa se bojimo da su bolesne. Molimo za savjet i mišljenje o čemu se zapravo radi! 

Lijep pozdrav

Mačke svakako moraju kod veterinara

Poštovani,

Uzroci alopecija (područja na koži bez dlaka) jesu mnogobrojni. Mogu nastati mehanički zbog intenzivnog češanja i lizanja zbog prisutnosti ektoparazita, zatim mogu biti uzrokovani zbog nutritivnog deficita, hormonalnog disbalansa, te mogu biti uzrokovani prisustvom bakterijskih i gljivičnih oboljenja. Stoga predlažem da odvedete mačiće na pregled kako bi se utvrdio uzrok i započelo adekvatno liječenje.

Zec s buhama

Pozdrav!

Imam patuljastog zeca u stanu. Dobio je buhe, a ne znam kako kad iz stana nikud ne ide. Prijateljica je udomila mačiće s ulice i dala ih dalje. Mačića nije bilo u stanu mjesec dana, a zec je dobio buhe, a nije mi jasno kako su ga tek sad napale. Dala sam mu ampulu od Bayer proizvođača i stan pošpricala Bio-kilom, kao i usisala, ali on i dalje ima buhe. Što da radim???

Hvala

Rat s buhama traje nekoliko mjeseci

Poštovani,

Najvjerojatnije su vam spomenute mace donijele buhe (i njihova jajašca i ličinke)  koje su se sada nakon mjesec dana razvile u buhe i napale vašeg kunića. Nažalost niste naveli kad ste stavili ampulu. Rat protiv buha zna biti dugotrajan, po par mjeseci. U vašem slučaju preporučio bih vam Stronghold ampulu koju ćete redovito aplicirati svaka četiri tjedna i također istovremeno (svaka četiri tjedna) tretirati stan Biokillom.

Postupak ponovite barem 3-4 puta uz svakodnevno usisavanje.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin