Obavijesti

Kolumne

Komentari 154

Što bi gubitnica Kolinda mogla uopće tražiti na političkoj sceni

Što bi gubitnica Kolinda mogla uopće tražiti na političkoj sceni
1

Kolinda Grabar Kitarović nakon poraza najavljuje ostanak u Hrvatskoj, a kalkulira se i o nastavku političke karijere. Samo, Kolinda nikada nije bila političarka, dok je politiku dosad koristila samo za diplomatsku karijeru.

VIDEO

Kad se Kolinda Grabar Kitarović prije pet godina kandidirala na predsjedničkim izborima neki njezini stranački kolege komentirali su po kuloarima da je ona premlada i preambicizna za funkciju koja označava kraj političke karijere.

Nakon koje nema više ničega.

Tijekom pet godina mandata Kolinda Grabar Kitarović ostavljala je dojam kao da se nalazi na audiciji za novi posao u međunarodnoj diplomaciji. Barem kad se nije ludo zabavljala na naš račun.

A sada, kad je izgubila izbore za drugi mandat, Kolinda poručuje kako ostaje ovdje.

Što će raditi?

Boriti se za prava žena za koja se nije borila u mandatu, boriti se za prava djece koje je koristila za promociju u mandatu, a 24 sata na naslovnici je objavio najave iz HDZ-a kako će se Kolinda angažirati u toj stranci.

Znači, bivša predsjednica cilja politički angažman.

Labuđi pjev

A nama odmah padne na pamet Ivo Josipović čija je kratka i slatka politička karijera nakon Pantovčaka završila na lupkanju drvenim štapićima u onom antologijskom predizbornom spotu.

Kolinda bi možda mogla zapjevati.

Što bi uopće bivšu predsjednicu moglo kvalificirati za karijeru u hrvatskoj politici? Ne samo bivšu predsjednicu, nego jednomandatnu predsjednicu. Predsjednicu koja je ispala teška gubitnica.

Osim bliskih i intimnih veza s optuženicima, osumnjičenicima, bjeguncima i drugim sumnjivim licima, Kolinda sa stranačkom politikom dugo nije imala nikakve veze.

Politika kao sredstvo

Kao profesionalni diplomat ona je politiku koristila isključivo za promociju svoje karijere. Pa je tako i iskoristila HDZ kako bi se dokopala Pantovčaka. Jednako kao što je HDZ iskoristio Kolindu da bi srušio Josipovića i dokopao se Pantovčaka.

Na Pantovčaku Kolinda je bila korisna određenim frakcijama u HDZ-u za pritisak na Andreja Plenkovića i za pripreme u preuzimanju stranke. Sada im više ni tome ne može poslužiti. Štoviše, može samo smetati ambicioznim pojedincima u lovu na Plenkovićevu fotelju.

Sve u svemu, Kolinda Grabar Kitarović nikada nije bila političarka.

Politiku je koristila samo kao stepenicu prema boljem diplomatskom imenovanju i većoj plaći. 

Loša političarka

O politici ne zna ništa, ono što je izjavljivala o porezima i punjenju proračuna bilo je doista ridikulozno. Još manje je znala nešto o zakonima i Ustavu.

Kad je pokušavala biti političarka, kao u ovoj kampanji, bila je loša, neuspješna, neuvjerljiva, čisti promašaj. Njezin mandat bio je obilježen strahovitim gafovima, a u kampanji je svojim grozomornim debatama i nastupima pozabijala sve čavle u lijes svoje predsjedničke karijere.

S druge strane, Kolinda nije bila ni liderica. 

Prvo se u karijeri šlepala uz Ivu Sanadera, pa se do Pantovčaka šlepala uz Tomislava Karamarka, a s Pantovčaka je skliznula kad se predala u ruke Andreja Plenkovića.

Zašto bi netko očekivao da ona sada može napraviti karijeru u politici, a još više, predstavljati nekakvu konkurenciju Plenkoviću u HDZ-u?

Kosoričin poučak

Od Kolinde su ruke digli i desničari, i umjerenjaci, i žene i dobar dio njezine stranke. Dapače, stranka je uložila napor i novac u njezinoj kampanji, samo da bi ona izgubila izbore - i to od Milanovića! - i tako dodatno osramotila HDZ.

Teško je, dakle, vidjeti što bi Kolinda Grabar Kitarović mogla raditi u politici nakon ovakvog mandata i još sramotnijeg poraza. Čak i nemoguće.

Politolog Dejan Jović spomenuo je na Twitteru slučaj Jadranke Kosor kao putokaza kojim bi se mogla usmjeriti Kolindina karijera.

Međutim, Jadranka Kosor izgubila je predsjedničke izbore od Stipe Mesića, što je manje strašno nego izgubiti izbore iz pozicije predsjednika. Ona je karijeru gradila u stranci i izgrađivala sebe kao političarku. Bila je u možda najgore postratno vrijeme predsjednica Vlade, dok je Kolinda teškom mukom jedva odvozila predsjednički mandat.

I da, Kosor se zahvaljujući njezinim tvitovima i javnim nastupima sada u javnosti gleda drugačijim očima, što bi možda bila karta na koju bi mogla igrati sada već bivša predsjednica.

Nema kliker

Ali svih ovih godina nitko u Kolindi nije vidio ni tračak talenta, duha, klikera kojim bi se mogla probijati u političkom i naročito javnom životu. Ona je bacila sve karte na pjevanje. Ili na bacanje po znojnim nogometašima.

U pet godina na Pantovčaku Kolinda Grabar Kitarović ispucala je sve adute i potrošila sve kredite. Odradila je funkciju koja bi trebala biti vrhunac karijere, a ne tek usputna odskočna daska.

Problem leži u činjenici što je Kolinda još uvijek premlada, pa i prembiciozna, da bi joj ijedna pozicija u hrvatskoj politici sada predstavljala neki napredak. Josipović se mogao vratiti na fakultet.

Kolindi, pak, ostaje - kako je i sama jednom rekla - čitav svijet za traženje novog posla.

Ako ju netko uopće bude tražio...

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu