Obavijesti

Kolumne

Komentari 55

HDZ-ova rođačka ideologija: Vlada imenuje brata ministrice

HDZ-ova rođačka ideologija: Vlada imenuje brata ministrice
1

Dok se HDZ unutar sebe bori oko rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, stranka ipak nema problema u vezi rođačke ideologije. Pa je tako Vlada imenovala brata ministrice kulture na čelo jedne agencije.

VIDEO

Fora je već pomalo izlizana, ali HDZ svejedno nalazi način kako da je svako malo aktualizira.

Dok se u stranci natežu oko rodne ideologije, lijepo se slažu oko "rodjačke ideologije". Ideologije roda i rođaka.

Pa je tako Vlada u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice imenovala Tonka Obuljena, brata ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, za predsjednica Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Imenovanje je, doduše, neko vrijeme držala u tajnosti, ali prema tumačenju Sunčane Glavak u Jutarnjem listu, nije bila riječ o skrivanju ili nedajbože sramu, već o "propustu i omaški prilikom sastavljanja priopćenja".

Pa ne bi se valjda HDZ sramio imenovanja ministričina brata na čelo tako važne agencije? Rodna ideologija je sporna, a ne rođačka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Sve je bilo u skladu s propisima", poručuje glasnogovornica Vlade.

Pisma iz Argentine

Naravno, bilo bi suludo očekivati da bi ovo imenovanje brata ministrice kulture moglo izazvati nekakve turbulencije u HDZ-u, neke sukobe, ispisivanja iz članstva, pisma iz Argentine i slično. Nikako zbog nepotističkog imenovanja koje je obavljeno po propisima i zakonima, ali mimo dobrih običaja i bazične pristojnosti.

Prije nekoliko tjedana još jedno rođačko imenovanje obavljeno je u Ivanić Gradu. Sin ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, inače član HDZ-a, imenovan je u nadzorni odbor lokalne komunalne tvrtke. Lova nije neka, ali se nadobudni 25-godišnji ministrov sin rado odazvao pozivu gradonačelnika da sjedi u tom tijelu.

Takva praksa neće "duboko poništiti kršćanske korijene hrvatskog bitka", kao što to tvrdi Tomislav Karamarko u vezi "rodne ideologije" koja navodno prijeti iz Istanbulske konvencije. Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier neće zbog takvih imenovanja pisati pismo Predsjedništvu HDZ-a i upozoravati da je to neprihvatljivo i opasno za budućnost demokršćanstva i Hrvatske.

Dapače, ta "rođačka ideologija" temelj je opstanka ovakvog HDZ-ova društva temeljenog na pripadnosti stranci, naciji i rodu.

Muškarci, žene, brat i ministrica

Mi nikada nećemo znati bi li Tonko Obuljen ikada postao šef HAKOM-a da mu sestra ne sjedi u Vladi, niti bi li Dino Bošnjaković ušao u nadzorni odbor da mu tata nije ministar, a on sam da nije član HDZ-a.

Ali nas zato iz HDZ-a sve glasnije upozoravaju da će rodna, a ne rođačka ideologija, upropastiti Hrvatsku. Muškarci će postati žene, žene će postati muškarci, a HDZ će i dalje zapošljavati sinove, braću, muževe, žene, rođake na državne funkcije.

Čak i novi Statut HDZ-a sastavlja posinak Vladimira Šeksa. Doduše, nije mu krvni rod, ali svejedno se broji. Pa tako nećemo znati ni ima li u HDZ-u netko podobniji od Šeksova posinka da piše taj važan dokument.

Sve ostaje u familiji.

Nema srama

Jednako tako, ne znamo što je mislila i kako se osjećala ministrica Obuljen Koržinek kad je u četvrtak Vlada izglasala imenovanje njezina brata na čelo jedne regulatorne agencije. Je li joj palo na pamet da je to možda neprikladno? Da će izazvati reakcije u javnosti? Da će nanijeti sramotu, pa i štetu i njoj i Vladi i samom bratu?

Nije, naravno, HDZ usamljen u promoviranju te "rođačke ideologije". Primjerice, njegov koalicijski partner Milan Bandić to je doveo do savršenstva u gradskoj upravi, a i druge stranke su promovirale svoje supružnike, braću i sestre, kumove, bliže i daljnje rođake. 

Stvar je jedino u tome da je HDZ stranka na vlasti koja se navodno tako brutalno lomi oko rodne ideologije. Pa zašto se ne lomi i oko rođačke?

Zato što zna da je to osnova njezina opstanka.

To znaju i Andrej Plenković i Nina Obuljen Koržinek, znaju to i Davor Ivo Stier i Milijan Brkić (i njegov brat također), znaju to oni koji toleriraju udaranje žena i imenovanje sinova.

Ako sve ostaje u familiji onda ona ipak mora biti tradicionalna i demokršćanska. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.