Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Četvrtak, 12.03.2020. u 12:45
95 komentara

Tko to danas jače blokira državu: korona virus ili HDZ?

Dok se Hrvatska sve više paralizira pred širenjem koronavirusa, HDZ blokira donošenje odluka i raspravu o zakonima dok ne završi proces unutarstranačkih izbora. I o njihovu ishodu ovisi sudbina ove države.

A driver wearing a protective suit carries European passengers who were evacuated from the coronavirus-stricken Diamond Princess cruise ship in Japan, as they leave the Pratica di Mare military airport in Rome
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
95 komentara

Tko će više blokirati državu: koronavirus ili HDZ?

Dok se pojačavaju mjere obrane od pandemije, najavljuje se zatvaranje vrtića i škola, poslodavci traže način kako da zaposlenike sačuvaju od zaraze, a strah od virusa paralizira društvo, država je blokirana dok ne završe unutarstranački izbori u HDZ-u.

Dugačka je lista tema i obaveza, zakona i imenovanja koja čekaju da se završi postupak izbora u vladajućoj stranci, pa da država može nastaviti funkcionirati. Od izbora novog glavnog državnog odvjetnika, preko važnog dnevnog reda Hrvatskog sabora, pa do sudbine koalicijskih partnera, sve je na čekanju dok HDZ ne odluči hoće li okrenuti udesno ili ulijevo.

Odavno je poznato da HDZ drži Hrvatsku u rukama, sada vidimo kako HDZ blokira državu.

Jer, Plenković ne želi stranku u kampanji izlagati potencijalnijm sukobima i raskolima u parlamentu. A danas Gordan Jandroković "s velikom rezervom" najavljuje mogućnost odgode nedjeljnih izbora u HDZ-u zbog koronavirusa. 

Nakon čega bi se ova blokada države nastavila.

Tko koga blokira?

I tako, umjesto da državu blokira koronavirus, blokira ju HDZ, da bi onda korona blokirala i HDZ. Koji je odgodio zadnje predizborne skupove - doduše, ne i Opcija za promjene koja to naziva "druženjima"  - nakon što je uveo mjere predostrožnosti na skupovima, raspodjeljujući članove da sjede odvojeno na tribinama.

Ali zato djeca u školama uredno sjede jedna pored druge.

HDZ je uvijek više mislio na sebe, nego na društvo.

Teorije zavjere

I jasno, nije trebalo dugo da se u javnost probiju glasine o tome kako Plenkovićeva vlada namjerno umanjuje razmjere širenja koronavirusa u Hrvatskoj dok ne završe izbori u HDZ-u, kako bi aktualni šef stranke zadržao vlast, da bi se nakon toga otkrili pravi razmjeri zaraze.

Kako vidimo, kad je HDZ u pitanju teorija zavjere nikada nije manjkalo.

Uglavnom, ovime se još jednom potvrđuje zaključak kako su unutarstranački izbori u HDZ-u najvažniji politički, pa i društveni događaj u državi.

Zadržavamo dah

O njima ovisi stanje u pravosuđu, sudbina gradonačelnika Zagreba, koalicijski odnosi i termin parlamentarnih izbora, od toga ovisi ideološki smjer u kojem će ići država, kao i sudbina oporbenih stranaka.

Ako pobijedi desnica, SDP ima platformu za kampanju. Ako pobijedi Plenković, svi će drečati o Velikoj koaliciji.

Koronavirus nam donosi recesiju, gospodarsku krizu, nesigurnost i frustraciju, otprilike kao i HDZ.

Svi zadržavamo dah, i to doslovno, zbog koronavirusa, a država zadržava dah dok ne vidi ishod unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Jer, korona će doći i proći, a HDZ će ostati. 

S Hrvatskom u svojim rukama. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message