Obavijesti

Kolumne

Komentari 75

Tko to podmeće Plenkovićevim ministrima? Pa zna se - HDZ.

Tko to podmeće Plenkovićevim ministrima? Pa zna se - HDZ.
1

Kaže Andrej Plenković da su otkrića o imovinskim karticama ministara dio podmetanja u HDZ-u. I to je, dakle, dio "festivala demokracije" u stranci koja ne zna drugo nego međusobno se nabacivati nagomilanim blatom.

VIDEO

Tko god je mislio da će unutarstranački izbori u HDZ-u biti "festival demokracije", sada je došao na svoje.

Naravno, ako pod "festivalom" podrazumijevamo međusobno nabacivanje blatom i aferama. A pod "demokracijom" smatramo korist koju hrvatsko društvo ima od tog bratoubilačkog rata u HDZ-u.

Jer, ako je istina ono što kaže Andrej Plenković - a medijima očito više nije dozvoljeno ništa drugo nego prenositi premijerove poslanice - "afere oko imovinskih kartica podmetanja su izravno vezana uz izbore u stranci".

"Imate vi ljude koji imaju puno vremena", reče ovoga tjedna Plenković. "Ne rade ništa nego gledaju kako podmetati drugome i prenositi trivije".

Rekao je to kako bi obranio Damira Krstičevića, ministra obrane kojeg nije smijenio zbog muljanja s imovinskim karticama, a nadovezao se na ministra Milana Kujundžića kojeg je smijenio iz Vlade zbog muljanja s imovinskim karticama.

Utapanje u aferama

To je sve draž izbora u HDZ-u i integralni dio kampanje za preuzimanje stranke koja se već godinama, dapače desetljećima, utapa u aferama, korupciji, kriminalu, nepotizmu, klijentelizmu...

Kako bi HDZ vodio kampanju nego prljavo?

Jer, hvala bogu, svaka frakcija ima dovoljno kompromitirajućeg materijala za sve i svakoga. Zlu ne trebalo.

Evo, nakon što se Plenković riješio Kujundžića i nakon što je spasio Krstičevića, na red je došao ministar prometa Oleg Butković. Njegov otac je, piše Index, lani od države dobio 110 tisuća kuna bespovratnih sredstava za uređenje kampa kod Novog Vinodolskog, unatoč desecima tisuća kuna utvrđenog duga za odvoz otpada, o čemu postoje dvije pravomoćne presude.

Isplatu je odobrio ministar turizma Gari Capelli.

Butković mlađi danas kaže da "ne prati poslovanje svog oca".

Ali srećom, ima onih koji ga prate. Recimo, država koju vodi Butkovićev sin.

"Vlada, masoni, Srbi"

Je li to također, kako bi rekao Plenković, "podmetanje izravno vezane uz izbore u stranci"? I usput, radi li se ovdje o "informaciji relevantnoj za građane" ili tek o novom medijskom destabiliziranju HDZ-a?

Sjetimo se, primjerice, kako je i Gabrijela Žalac govorila da joj podmeću. Ne, doduše, onu djevojčicu koju je udarila autom vozeći bez vazeće vozačke dozvole, već crni mercedes u dvorištu. "Sumnjam da mi podmeću iz HDZ-a", žalila se Žalac, na što je Plenković komentirao da "ne zna na koga misli", a Gordan Jandroković joj se narugao slavnim stihovima Vojka V. o "Vladi, masonima, Srbima".

Žalac je ubrzo najurena iz Vlade.

I Lovro Kuščević se žalio da mu podmeću, doduše ovoga puta "lijevi aktivisti", ali i njega je njegov premijer i šef stranke najurio iz Vlade.

"Banda se zaigrala"

Tomislav Tolušić, sjećate se, imao je svoj popis sumnjivaca koji bi mogli stajati iza one fotomontaže s prostitutkom ("Banda koja se malo zaigrala"), a zbog čije objave je premijer Plenković javno zahvalio tjedniku Nacional. Za njega je to očito bilo vrijedno medijsko otkriće. 

I Milan Kujundžić se žalio da mu podmeću neke "interesne skupine" oko imovinskih kartica. Nije stigao ni dovršiti rečenicu, a

Plenković ga je već smijenio.

U HDZ-u su, naučili smo već, svi žrtve podmetanja. Ili nevini u ludnici.

Svi su Borg

Čak se i Andrej Plenković žalio kako je afera Borg, odnosno otkriće da su njezini glavni akteri blisko povezani s premijerom, izašla iz radionice njegovih neprijatelja u HDZ-u.

Pa im je on uzvratio preko drugih medija. I tako ukrug.

Ovih dana javnost je oduševilo otkriće da je zagrebačka Gradska plinara otvorila posebno radno mjesto kako bi zaposlila, mimo kriterija, blisku suradnicu glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića (HDZ). 

Je li to bilo podmetanje? Ili samo namještanje?

Ne zaboravimo, i Milijan Brkić se pravdao kako mu smještaju aferu SMS i onu famoznu aferu s prostitutkama i beskonačnom rekonstrukcijom spisa u DORH-u.

Tako, uglavnom, izgleda HDZ-ov "festival demokracije": najprije uzajamno podmetanje afera, a zatim pometanje tih afera pod tepih.

Sve u ime stabilnosti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući