Obavijesti

Kolumne

Komentari 54

Tko to sjedi u Vladi, političari ili inatljiva razmažena derišta?

Tko to sjedi u Vladi, političari ili inatljiva razmažena derišta?
1

Odluke Ustavnog suda koje joj ne idu u prilog Vlada prihvaća zrelošću razmaženog derišta koje se valja po podu, duri se, vrijeđa i prekida igru koja joj se više ne sviđa.

VIDEO

Pravi je užitak gledati kako Vlada zrelo prihvaća odluke Ustavnog suda. 

Otprilike, zrelošću razmaženog derišta koje se prkosno baca po podu, duri se, vrijeđa i grize onoga koji im je uzeo igračku.

Prije nekoliko mjeseci ministar Željko Jovanović izvrijeđao je suce Ustavnog suda na čelu s njegovom predsjednicom zato što je ukinuo Zdravstveni odgoj u školama, a nakon što je jučer Ustavni sud suspendirao odluku o smanjenju PDV-a na neke dnevne novine, "visoki izvor iz Vlade" je preko novina prkosno poručio kako je sada spreman u potpunosti odustati od smanjenja PDV-a.

"Nakon ovakve odluke skoro da nemamo izbora, jer nećemo popustiti", rekao je izvor iz Vlade za Novi list. "Htjeli smo pomoći izdavačima i novinarima, ali smatramo da nema nikakvog razloga da sve dnevne novine imaju jednak PDV". 

I onda slijedi infantilno durenje: "No, ako u Ustavnom sudu misle da mora biti tako, onda će svima, ne našom krivnjom, stopa i dalje biti deset posto".

Ne voli pritiske

To je na tragu prijetnje premijera Zorana Milanovića sa sjednice Vlade prije kojih mjesec dana: "Budemo li izloženi pritiscima morat ćemo odustati od smanjenja PDV-a".

I evo ga sad, Vlada se više neće boriti za svoj prijedlog zakona, onog kojeg Ustavni sud nije jučer ukinuo, nego samo suspendirao do jeseni kada je namjeravao obaviti dodatne konzultacije, već kapriciozno poručuje da odustaje od njega.

I to čak nije sve. Umjesto da svim dnevnim novinama, neovisno o broju riječi, u jednakoj mjeri smanji PDV, visoki izvor iz Vlade najavljuje kako će svima u jednakoj mjeri ostaviti postojeću stopu od deset posto.

Ako neće odmah biti po njihovu, onda neće biti nikako. "My way or the highway". 

Nema što, veoma zrelo. Veoma promišljeno. Veoma državnički.

Padaju zakoni

Vladajućima bi bilo pametnije da se zamisle nad činjenicom da im sve više važnih odluka pada na Ustavnom sudu - u srijedu je ukinut i Jovanovićev Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena znanja - nego da se zbog tih odluka dure, vrijeđaju, pa čak i inate. 

Milanović je suspenziju Zdravstvenog odgoja, u čijoj je izradi sudjelovala i njegova supruga, popratio tvrdnjom da je "bit priče u tome da jedna vrlo agresivna grupa ljudi provodi kulturni rat u Hrvatskoj", sugerirajući da Ustavni sud popušta vanjskim pritiscima, dok je Jovanović povodom iste odluke Ustavni sud nazvao "političkim".

Potom je ipak, teška srca, napravio ono što mu je naloženo. Da bi mu sada na Ustavnom sudu pala još jedna krupna odluka.

Znači, ne samo da donose neustavne zakone, nego ne mogu podnijeti da ti zakoni padaju na instituciji zaduženoj za kontrolu usklađenosti zakona s Ustavom. 

Nelogična objašnjenja

Odluka o smanjenju PDV-a samo nekim dnevnim novinama, i to po kriteriju broja riječi, od samog početka je bila neodrživa, nelogična, neutemeljena, možda čak i neustavna. Dok je objašnjenje iz Vlade neprobavljiva: nećemo da sve novine imaju isti (manji) PDV, ali će sada zbog odluke Ustavnog suda sve novine imati isti (veći) PDV.

Sve to sugerira da Vlada nije ni sama bila sigurna u ono što radi.

Ali još više, način kojim manifestira svoje nezadovoljstvo sugerira da Vlada ne podnosi pritiske i neuspjehe.

Premijer i ministri ponašaju se poput razmaženih klinaca na školskom igralištu. Kad se ne slijede njihova pravila, nadure se, uzmu loptu i odlaze doma. 

Ako se ne igra po njihovu, onda se neće igrati uopće.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka