Obavijesti

Kolumne

Top 5 trikova za ljeto koje mora znati baš svaka žena

Top 5 trikova za ljeto koje mora znati baš svaka žena
1

Ususret ljetu bombardirani smo savjetima kako na bezbroj načina smršaviti, izgubiti celulit, „upakirati se“ i izgledati bolje.

VIDEO

Kao što se ni ja time previše ne zamaram, neću niti vas. Podijelit ću s vama nekoliko (mnogima već poznatih i provjerenih) preporuka kako se u svojoj koži, odjeći i obući bez velikih izdataka – osjećati zadovoljno, ugodno, poletno i mirišljavo.

1. Krenimo od kose – domaće prirodne maske za suhu i oštećenu kosu

Većinu sastojaka za ovakvu njegu kose možemo pronaći u svojoj kuhinji.

Nitko ne voli kad kupljene banane postanu mekane i prezrele. Uz avokado i žlicu maslinovog ulja banana jednostavno i vrlo brzo postaje maska za kosu. Izmiješanu smjesu nanesite na vlažnu kosu, ostavite da djeluje 20 minuta, te nakon toga dobro isperite hladnom vodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukoliko imate u frižideru jogurt – polovici banane dodajte žlicu jogurta i četvrtinu avokada te ćete dobiti nešto drugačiju masku. Postupak je isti, nanijeti na vlažnu kosu, pričekati 20 minuta te potom isprati. Banane sadrže vitamine i omekšat će kosu, avokado masne kiseline, vitamine i hranjive tvari pa je dobar za hidrataciju.

Med je idealan za oštećenu kosu. Jednostavno ga umasirajte u vlažnu kosu. Možete umiješati malo maslinovog ulja pa ćete med lakše isprati. Iako vam sama pomisao na ljepljivi med u kosi može biti odbojna, probajte jer je odličan za vlaženje i jačanje oštećene kose.

Ostatak namirnica možete iskoristiti za pripremu ukusnog i zdravog međuobroka.

2. Pranje i izbjeljivanje zubi

Usred smo sezone jagoda koje imaju snažno antioksidativno svojstvo i odlične su u kombinaciji sa sodom bikarbonom kod izbjeljivanja zubi.

Zdrobite jednu jagodu, a zatim dodajte sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete smjesu. Umočite četkicu, četkajte zube dvije minute te isperite. Ako nije sezona jagoda, može se upotrijebiti i limun, no ne više od jednom tjedno.

Iako je četkanje sodom bikarbonom učinkovito i jeftino, budite oprezni – prekomjerna upotreba sode bikarbone može uzrokovati oštećenje cakline što rezultira osjetljivošću i povećanim rizikom od karijesa.

Isto tako, moram napomenuti da soda bikarbona pomaže u uklanjanju plaka, no ne ubija i bakterije, pa ju nemojte smatrati zamjenom paste za zube. Također, kod osoba koje nose aparatić soda može oslabiti ljepilo, što može prouzročiti nastajanje tamnih mrlja na zubima. Povremena uporaba sode je sasvim sigurna, budite dobro informirani o njoj jer prekomjerno i nepravilno korištenje može dovesti do neželjenih rezultata.

3. Održavanje odjeće, uklanjanje mrlja, dugotrajni miris i mekoća

Nakon što smo uredili kosu i zube idemo se obući. Svi volimo da nam je odjeća čista, izglačana i mirišljava.

Tvrdokorne mrlje od kave, kečapa ili sličnih masnih umaka namažite pjenom za brijanje i ostavite da odstoji barem pola sata prije pranja u perilici. Umrljane komade općenito možemo namočiti u mlakoj vodi s malo deterdženta i ostaviti da odstoji preko noći. Tu treba voditi računa da tamni komadi ne izblijede, obojeni ne izgube boju, pa je potrebno odjeću prije pranja okrenuti na naopaku stranu i prati je na najnižoj temperaturi koja će ukloniti nečistoće. Znamo da masnoće iz kože privlače prljavštinu koja se najviše nakuplja na ovratniku košulje. Stoga je dobro prije stavljanja u perilicu ovratnik lagano natrljati šamponom.

Neću vam više otkrivati toplu vodu, jer uvjerila sam se da sve ovo može i jednostavnije. Pogotovo za nas „mlade i neiskusne“. Jednostavno uzmemo jedno sredstvo koje ujedno čisti mrlje, pere, održava boju postojanom, a u sebi već sadrži i omekšivač. Tekući deterdženti su danas vrlo napredovali i uistinu su jednostavni za upotrebu. I u ovom slučaju imam „domaći proizvod“, ali iz dućana. Moj tekući Meri Merino (kojeg ima u nekoliko varijanti) to sve sadrži. S njim peremo ručno ili strojno, može i na niskim temperaturama za osjetljiviju odjeću (vunene veste, svilene bluzice i topići). Obojena odjeća ne otpušta boje jedna po drugoj, a crno (kojeg peremo zasebno) ostaje crno. Ne moramo kupovati omekšivač posebno, a da ne spominjem meni vrlo mrsko glačanje – koje ovako svedeno na minimalac. Nisam brojala dane ili tjedne, ali znam da kad nešto izvadim iz ormara i obučem – mekano je i tako lijepo miriše da se odmah bolje osjećam. Moram vam još nešto najiskrenije priznati – uza sve to, mama i baka još uvijek najviše peru i glačaju rublje.

Kako pratim događanja na modnoj i dizajnerskoj sceni, vidim da i etablirana modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović u svojoj kampanji za jesen/zimu 2018. predstavljenoj ovih dana surađuje s njima. Znači – mama, baka, nismo pogriješile i na dobrom smo putu! Preporučila bih novi New Horizont (limited edition) zbog lijepog mirisa odjeće nakon pranja. Na kraju krajeva, najvažnije je da se u svakoj kombinaciji osjećamo ugodno!

4. Kako produžiti vijek najlonkama i spasiti se od „totalne katastrofe“?

Osobno ne volim najlonke i uvijek sam u strahu od „pobjegle“ niti. No kako uopće spriječiti da se to dogodi?

Generalno, prije nošenja, najlonke i sve vrste čarapa (može i tajice) s elastinskim vlaknima prije prvog nošenja treba namočiti, staviti u plastičnu vrećicu i zamrznuti preko noći. To će ih ojačati, a dovoljno je napraviti samo jednom. I vrapci na grani znaju da prozirnim lakom za nokte možemo spasiti da već „načeta“ najlonka ne izgleda još gore ako nit „pobjegne“ duž noge. Nadalje, možemo unaprijed istim tim prozirnim lakom za nokte premazati kritične dijelove na čarapi koji se najbrže probuše (pete i prsti). Lak će skrutiti najlonske niti i malo ih nabrati, osjećaj baš nije ugodan, ali će sačuvati čarapu od pucanja.

Drugi način je isto pomoću laka, ali laka za kosu. Nakon što ste obukli najlonke pošpricajte ih lakom za kosu s udaljenosti nekih 20 centimetara. O kvaliteti laka za kosu ovisi hoćete li imati ljepljiv osjećaj, ali se niti neće skrutnuti. Ove će najlonske niti ostati malo pogužvane i izgubiti na kvaliteti za sljedeće nošenje.

Neki kažu (nisam isprobala) da se krutim sapunom natrljaju kritični dijelovi čarape koji se najbrže probuše, pa zbog masnoća i ulja koja se sobnoj temperaturi skrutnu, niti postaju otpornije na pritisak.

Meni najdraži savjet je da nakon tuširanja napudram noge bebi puderom i to sve od prepona do stopala. Bebi puder smanjuje trenje između kože i najlonki pa se lakše i sigurnije oblače, a tijekom nošenja ravnomjerno će se rastezati te neće zapinjati na koži. E sad, ako nanosite bebi puder onda zaboravite losion ili mlijeko poslije tuširanja jer će vam noge ostati bijele (to nikako ne želite, pogotovo ako oblačite tamne najlonke).

5. Bijele starke, ali čisto bijele

Sve što vam je potrebno su četkica za zube, čaša, bijela pasta za zube, bijela pamučna krpa i tekući deterdžent za suđe. Obratite pozornost da krpa koju koristite za čišćenje tenisica, kao i pasta za zube, budu bijele da na bijeloj tkanini tenisica ne ostanu obojene mrlje. Ako imate mrlje na tkanini tenisice kapnite malo tekućeg deterdženta za suđe i zatim laganim, kružnim pokretima iščetkajte prljava područja. Nakon toga uzmite bijelu krpu, namočite je u vodi i prijeđite preko mrlja. Uzmite zatim bijelu pastu za zube i četkicom za zube istrljajte tenisice. Ako su mrlje još uvijek vidljive nakon toga nemojte odustati. Potrebno je ostaviti neko vrijeme da pasta “odradi svoje”, a krajnji rezultat će vas „zabljesnuti“.

Većinu potrebnih sastojaka već imamo kod kuće ili ih je lako nabaviti u svakoj trgovini. Uz malo truda još možete i uštedjeti, a rezultat neće izostati.

O autorici:


Ja sam Izabela, živim u Koprivnici te sam učenica četvrtog razreda gimnazije, a zapravo ovisnica o girly stvarima, modi, kozmetici, fotografijama, modelingu, dizajniranju i svim povezanim, životinjama i naravno slasticama! Blog sam pokrenula kako bih predstavila domaće dizajnere široj publici, pritom pomažući djevojkama da nađu poneki komad za sebe. Dobrodošli u moj mali dio interneta. Nadam se da ću putem Izzite ispuniti sebe i pomoći drugima! Osim na blogu pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje