Obavijesti

Kolumne

Komentari 103

Tražili ga šatoraši, a on jedrio s rušiteljima Račana i Mesića

Tražili ga šatoraši, a on jedrio s rušiteljima Račana i Mesića
1

Dok su mu Glogoški i Klemm vikali pod prozorom, premijer Milanović se družio s Gotovinom i Kotromanovićem, dvojicom sudionika prosvjeda iz 2000. godine

VIDEO

Šteta što Zoran Milanović ove subote nije mogao osobno dočekati šatoraše koji su mu urlali pod prozorom. 

Skuhati im kavu, ponuditi ih rakijicom i osobno im zahvaliti što su ga svojim prosvjedom promovirali u uzdanicu ljevice i usamljenog zaštitnika od najezde radikalne desnice, stožeraša, šatoraša i Tome Karamarka.

Nažalost, upravo o tom trenutku bio je na jedrenju s generalom Antom Gotovinom.

I vjerojatno, zajedno s ministrom Antom Kotromanovićem, evocirao uspomene na vrijeme od prije petnaestak godina kad su njih dvojica zajedno rušili SDP-ovu vlast. E to su bila vremena...

Bježao od premijera

Vremena kad je Gotovina potpisivao generalska pisma protiv Račanove i Mesićeve vlasti, vodio peticiju za generale na Trgu bana Jelačića, na splitskoj Rivi sudjelovao na famoznom prosvjedu na kojem se stotine tisuća branitelja pozivalo u Zagreb na rušenje ljevičarske vlasti.

A zatim pobjegao od hrvatske policije, hrvatskog pravosuđa, hrvatskog Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom.

Bila su to vremena kad je Ante Kotromanović na sinjskoj Alci, pred desničarskim bukačima i stotinama postera Mirka Norca govorio o tome kako nisu lažni invalidi i branitelji, već su "lažni oni koji nas osuđuju i koji su nas uvukli u živo blato, licemjeri i demagozi, hrvatski političari".

"Hrvatski narode", govorio je tada Kotromanović, "ja vas pozivam da se suprotstavite, a znali ste suprotstaviti 1715., znali ste se suprotstaviti 1991. godine, a znat ćete se i sad suprotstaviti sotonizaciji Domovinskog rata". A pozivao je i medije da pišu onako kako to "traži i misli hrvatski narod".

E to su bila vremena...

Ironija sudbine

A ove subote upravo su ta dvojica bivših časnika koji su predvodili, podržavali ili sudjelovali u pučističkom udaru na legalnu i legitimnu SDP-ovu vladu, jedrili sa SDP-ovim premijerom kojem su u isto vrijeme šatoraši pod prozorom urlali da sotonizira branitelje i Domovinski rat, da obezvređuje ratne vojne  invalide i općenito, ne ponaša se baš hrvatski.

I na čijem šatoru se, baš kao i u Kotromanovićevu govoru u Sinju, podsjeća na 1991. godinu.

Prije desetljeće i pol Gotovina i Kotromanović rušili su Račana i Mesića, sada njihovi suborci i kolege ruše Josipovića i Milanovića.

Kakva ironija sudbine, zar ne?

Da se Milanović provodio s bivšim pučistima dok su mu na vrata kucali sadašnji. I da se Gotovina druži s premijerom kojeg njegovi suborci optužuju da narušava dignitet Domovinskog rata, falsificira hrvatsku povijest ili naprosto, kako reče Tomislav Karamarko, dozvoljava "četnicima da pišu hrvatsku povijest". 

Ili da Ante Kotromanović sjedi u takvoj Vladi umjesto u šatoru.

Nova hrvatska pomirba

Je li naš premijer na subotnjem jedrenju s prijateljima makar malo razgovarao o tome? O Mirku Čondiću i Iviću Pašaliću, dok su mu u isto vrijeme podoknicu pjevali Đuro Glogoški i Josip Klemm?

Jesu li se u jednom trenutku zapitali što oni rade zajedno: jedan bjegunac od hrvatskog pravosuđa, jedan sudionik rušenja hrvatske Vlade i jedan, tada mladi, diplomat u službi upravo te Račanove vlade koju su ova dvojica htjeli rušiti?

Je li, u najkraćem, ono što se ove subote dogodilo negdje na hrvatskom Jadranu bio primjer nove hrvatske pomirbe?

Odnosno, "okretanje budućnosti", što bi rekao novopečeni ribar Gotovina.

U onoj davnoj prošlosti, Pašalićeve, Sanaderove, Šeksove, Čondićeve, Rojsove i tko zna čije još optužbe o kriminalizaciji branitelja i rušenju digniteta Domovinskog rata zvučale su za Gotovinu i Kotromanovića uvjerljivije od gotovo istih optužbi koje sada izriču Karamarko, Milijan Brkić, Glogoški, Klemm, samo bez Haaškog suda.

A u toj istoj prošlosti, valja i na to podsjetiti, sadašnji ministar Ranko Ostojić kao ravnatelj policije i šef posebnog tima bezuspješno je tragao za odbjeglim generalom Antom Gotovinom, onim s kojim sada njegov premijer bezbrižno jedri.

Kao što je proteklih pet mjeseci bezuspješno tragao za organizatorima prosvjeda u Savskoj 66, da bi to otkrio tek nakon što su se šatoraši izvikali pod premijerovim prozorom.

Zato je baš šteta što Milanovića nije bilo doma u subotu. On zna kako treba razgovarati s onima koji na platformi branitelja i Domovinskog rata ruše legalno izabranu vlast.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin