Obavijesti

Kolumne

Komentari 105

Tužitelj i optuženik zajedno u loži HNK. To je slika Hrvatske

Tužitelj i optuženik zajedno u loži HNK. To je slika Hrvatske
1

Milan Bandić i Dražen Jelenić dijelili su sinoć ložu HNK na svečanom koncertu povodom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Trebala je to biti prava reklama nove europske Hrvatske. Ispala je teška blamaža.

VIDEO

Trebala je to biti slika Hrvatske pred gostima iz Europske unije. 

Politička elita okupila se sinoć u HNK na svečanom koncertu povodom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, bili su tu i premijer i predsjednica i šefica Europske komisije, svi ušminkani, nasmiješeni i tako europski raspoloženi.

A u jednoj loži Hrvatskog narodnog kazališta ugodno su se smjestili Milan Bandić i Dražen Jelenić: višestruki optuženik za korupciju i glavni državni odvjetnik.

Osoba koja predvodi kazneni progon zagrebačkog gradonačelnika promatrala je koncert u društvu osobe koju se progoni.

I to je bila prava slika Hrvatske pred očima Europe.

To je bila prava slika hrvatske političke i društvene elite. 

Na jednom mjestu, rame uz rame, sjede optuženi gradonačelnik metropole, inače ključni član vladajuće koalicije, i glavni državni odvjetnik koji preko Uskoka progoni tog istog gradonačelnika.

Plenki i Bandić

Sjećate se kad je premijer Andrej Plenković priveo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u Vladu i davao mu instrukcije oko procesuiranja afera s dnevnicama?

Ili kad je Plenković na Sljemenu prošlog vikenda pratio skijanje u društvu Milana Bandića? 

Ovo je bilo još gore. Možda najgore do sada.

Prvo, na pojavnoj razini skandalozno je da šef DORH-a sjedi u istoj loži na društvenom događaju s čovjekom koji e nalazi na udaru pravosuđa. To je slika koja izaziva čuđenje, ali i gađenje.

Drugo, ta slika budi sumnju u mogući odnos Bandića i Jelenića. Ako zajedno sjede na društvenim događajima, hoće li to utjecati na daljnje postupanje Uskoka i Državnog odvjetništva? Nakon ovoga, ako postupci protiv Bandića padnu ili se istrage zaustave, tko će vjerovati da to nije imalo veze sa sinoćnjom predstavom?

Ovisi o Bandiću

Treće, mandat glavnog državnog odvjetnika ovisi o volji vladajuće većine. Milan Bandić ključna je sastavnica te vladajuće koalicije. On je predsjedničin i premijerov najbliži prijatelj i suradnik. Hoće li se Jelenić usuditi zamjeriti toj većini?

Četvrto, povjerenje javnosti u institucije ove države toliko je poljuljano da se ovakve scene počinju smatrati gotovo pa normalnim. Optuženici i tužitelji zajedno predstavljaju Hrvatsku u svijetu.

I to Hrvatsku koja je upravo preuzela predsjedanje Europskom unijom.  

Dražen Jelenić mogao je i trebao ustati i napustiti svečanu ložu u kojoj ga je protokol svrstao s Bandićem. Ali on to nije učinio. To je sinoć poručio i Davor Bernardić, predsjednik SDP-a. 

Protokol s optuženicima

Ali opet, bliski prijatelj i vjerojatno budući savjetnik novoizabranog predsjednika Republike Zorana Milanovića, SDP-ov Joško Klisović, zapeo je u svečanoj loži s optuženikom Tomislavom Sauchom.

U ovoj državi očito je nemoguće složiti državni protokol, a da se nekoga ne posjedne u društvo nekakvog optuženika.

I to je bila slika Hrvatske.

Optuženici s tužiteljima, premijerima, političarima, europskim gostima. I to ne bilo kakvi optuženici: to su okosnice vladajuće koalicije koju predvodi europejac Plenković. Čovjek koji bi trebao učvrstiti institucije i vratiti povjerenje građana u politiku.

Pa se slikao s Bandićem na Sljemenu.

Pa je morao jučer ujutro pred novinarkom New York Timesa opravdavati brutalnosti u postupanju hrvatske policije s migrantima.

Predsjedanje Europskom unijom Plenkovićeva diplomacija predstavila je kao nekakvo vrhunaravno dostignuće, a doživjela kao neviđenu reklamu za hrvatsku državu i svakako njezinu vlast.

U HNK uzvanicima je predstavljena hrvatska kultura. Nažalost, i hrvatska politika. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode