Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 04.02.2020. u 13:23
10 komentara

Plenki je začepio usta svima. Sada bi pokušao i novinarima

Nakon što je medije optužio da smjenjuju ministre, premijer je sada instruirao medije da moraju "prenositi ono što je relevatno za građane". Kao da imovinske kartice ministara i afere nisu relevantne za građane.

Foto: Željko Matić/24sata
10 komentara

Andrej Plenković opet je imao potrebu ukoriti medije.

"Moj posao je da radim, ali je vaš posao da prenosite ono što je relevantno za građane", poručio je premijer novinarima tijekom prekjučerašnjeg posjeta Dubrovniku.

Kao da pisanje o imovinskim karticama njegovih ministara nije "relevantno za građane".

Uostalom, bilo je dovoljno relevantno za premijera kad je pod pritiskom medijskih otkrića smijenio Milana Kujundžića s mjesta ministra zdravstva.

I tako, drugi puta u razmaku od desetak dana Plenković se dohvatio medija: najprije ih je, smjenjujući Kujundžića, označio kao remetilački faktor koji trese Vladu i smjenjuje ministre, a sada ih poučava kako bi se trebali baviti svojim poslom. 

Kao da njihov posao nije izvještavanje o malverzacijama vladajuće garniture.

Strah od izbora

Sve to nije samo signal da stvari za Plenkovića ne idu dobro, naročito u osvit unutarstranačkih izbora s kojima je povezao i medijske napise o ministrima, već i da ni europejac Plenković nije imun na simptome koje prate sve vlastodršce, a naročito autokrate. 

Jer samo autokrati imaju potrebu dijeliti lekcije medijima i govoriti medijima što bi trebali raditi, o čemu izvještavati, kao i odlučivati o tome što je "relevantno za građane".

Radi li Plenkovićeva vlada posao koji je "relevantan za građane"?

Osim što se valjaju u aferama i skandalima, ispričavaju zbog propusta, natječu u lažima i muljanjima, koriste proračun za kupovanje birača i socijalnog mira i općenito donose politički, gospodarski, socijalni, zdravstveni, obrazovni i svaki drugi sunovrat?

Franjo Tuđman znao je svojedobno okupiti glavne urednike najvećih državnotvornih medija na Pantovčaku i onda im dijeliti smjernice i savjete o tome kako bi trebali oblikovati uređivačku politiku svojih medija. Koje su, ne zaboravimo, plaćali građani, na kiosku ili putem pretplate.

Plenković sada kreće istim stopama.

A da to nije samo usputna opaska koja je premijeru slučajno izletjela u žaru borbe s novinarskim pitanjima, svjedoči i prošlotjedna izjava ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Mediji kao protočni kotlići

Ona je prvo, u gostovanju na N1 televiziji, optužila medije da se "natječu u tome tko će pronaći neku aferu, tko će nešto negativno prikazati", a onda upozorila kako je "prva zadaća medija informiranje, pa onda sve ostalo".

"Jedna od prvih zadaća je informirati", kazala je ministrica", to je jednostavno obveza, prenijeti građanima one teme koje su za njih važne pa čak i ako nisu skandalozne, nije grijeh da mediji pišu i o pozitivnim stvarima".

I opet, kao da pisanje o aferama ministara nije informiranje.

Ali još važnije, ministrica je istodobno oduzela medijima i novinarima pravo da propituju, kritiziraju, upozoravaju, kontroliraju i komentiraju.

Mediji bi, po toj logici, trebali biti protočni kotlići Vladine propagandne mašinerije. Prenositi informacije koje im servira Vlada, i to naravno, one pozitivne, "jer to nije grijeh". 

Umjesto, naravno, da hvataju Plenkovića i njegove ministre, stranačke dužnosnike, koalicijske partnere, ali i sve ostale nositelje moći, u njihovu grijehu.

Pokoriti medije

Ovakav udar na medije, pored svih onih sudskih tužbi, privođenja, upada policije u novinske redakcije, nema samo za svrhu pripitomiti, pokoriti i kontrolirati medije, već i narušiti kredibilitet medija u očima javnosti, publike, a naročito HDZ-ovih birača.

Pa tako, eto, nisu krivi Plenkovićevi ministri što HDZ tone u anketama ili što se gube europski i predsjednički izbori, krivi su svi ovi negativni mediji koji ne informiraju, nego otkrivaju, koji ne slušaju, nego istražuju, koji ne prenose, nego kritiziraju.

Poruka je, dakle, nemojte vjerovati medijima i novinarima, ne vjerujte svim tim negativnim vijestima, vjerujte politici koja te negativne vijesti proizvodi kao na traci, a onda ih želi pod svaku cijenu sakriti.

Mediji su smetala Vladi

Takvom taktikom služi se Donald Trump u održavanju odnosa sa svojom biračkom bazom. Sve što se piše o njegovim nedjelima zapravo je "fake news", mediji su "neprijatelji naroda", novinare treba tući i zatvarati, a u svakom slučaju izbjegavati. 

Vjerovati treba samo politici. Istoj onoj koja je pokorila političku scenu, kao i sve druge institucije, pa su joj mediji ostali jedini kritičari i protivnici. Općenito, smetala.

Uostalom, ako Plenkovićeva vlada doista radi posao koji je "relevantan za građane", onda ti građani ne bi u tisućama bježali iz njegove države. Iz države u kojoj je začepio usta svima, ali ne i novinarima.

Barem ne još. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message