Obavijesti

Kolumne

Komentari 65

Već dugo nismo vidjeli ništa bizarnije od Vrdoljaka i HNS-a

Već dugo nismo vidjeli ništa bizarnije od Vrdoljaka i HNS-a
1

Ivan Vrdoljak vratio se na čelo HNS-a i na jučerašnjem saboru stranke nanizao impresivan niz bizarnih, samoobmanjujućih i psihološki diskutabilnih izjava kojima je pokušao opravdati svoj savez s HDZ-om

VIDEO

Naravno, Ivan Vrdoljak je mesija. A HNS je spasio Hrvatsku.

Ništa manje od toga nije se moglo očekivati od jučerašnjeg 15. sabora Hrvatske narodne stranke.

Niti se moglo očekivati išta drugo od samohvale, samopromocije, naročito autosugestije. 

Stranka koja je u parlament ušla u savezu sa SDP-om, napadala i optuživala HDZ pa ga onda odlučila spasiti na vlasti i time se naći pribijena na stup srama, očito nema drugog izbora nego stvarati dojam o ispravnosti vlastite politike.

I tu nije više stvar samog Vrdoljaka. Ovdje je stvar čitavog HNS-a, odnosno onoga što je od njega ostalo, koji je bez ijednog protukandidata i bez ijednog glasa protiv podržao njegov ponovni izbor za predsjednika stranke.

Onako kako se to obično radi u sektaškim organizacijama.

Bizarne poruke

I kao da to nije bilo bizarno samo po sebi, još su bizarnije bile poruke koju je Vrdoljak poslao na stranačkoj konvenciji.

"Izašli smo iz ideoloških rovova", pohvalio se šef HNS-a pred svojim delegatima i čitavom javnosti.

Međutim, iz svog rova izašao je tek kad se onaj drugi rov ispraznio. Pravi izlazak iz ideoloških rovova podrazumijevao bi suradnju s HDZ-om dok je ovaj bio u savezu s Mostom. No tada je HNS otvoreno prezirao Mostovce (i) zbog njihove ideološke orijentacije, zbog konzervativnog i klerikalnog svjetonazora.

Čekao je, dakle, da se u onom drugom ideološkom rovu počisti situacija, kako bi onda narodnjaci mogli u njega pobjedonosno utrčati. I to proglasiti velikom pobjedom.

Vrdoljak je jučer poručio i da će "podržati sve što je dobro za Hrvatsku".

Vladajući rovovi

To, pak, nije govorio dok je bio u opoziciji. Dapače, napadao je Titanik vladu i pljuvao po svemu što je Plenkovićeva vlada zajedno s Mostom činila, govorila i najavljivala.

Podnosio je čak i zahtjev za opozivom Zdravka Marića zbog sukoba interesa i dizao ruku protiv Lexa Agrokor. Da bi zatim spremno utrčao sa svojom strankom u Vladu u kojoj i dalje sjedi Marić i koja provodi zakon protiv kojeg je HNS glasao.

Vrdoljak podržava sve ono što je dobro za Hrvatsku - samo ako on u tome sudjeluje.

Time, naravno, Vrdoljak uzima za pravo da određuje kriterije po čemu je nešto dobro ili loše za Hrvatsku. Dobro je samo ono što HNS podržava i ono u čemu HNS sudjeluje. 

Sve ostalo je - Titanik vlada.

Ajmo svi, ajmo svi

"Hajdemo, ljudi, raditi na stvarima oko kojih se slažemo", pozvao je Vrdoljak hrvatsku političku javnost, proglašavajući HNS-ovu politiku "politikom rezultata i suradnje".

Pa nakon što je rušio Vladu kojoj se kasnije entuzijastično priključio, HNS je na konvenciji, u prigodnom propagandnom filmiću, Most nazvao "noćnom morom Hrvatske", bivšeg premijera Zorana Milanovića s kojim su četiri godine sjedili u Vladi i prisilili ga da im koalicijskim sporazumom otvori natprosječno mnogo mjesta na izbornim listama optužili za diletantizam i bahatost, a za Davora Bernardića ustvrdili da je "predmet sprdnje".

Time su, dakle, otpisali gotovo polovicu političke scene u Hrvatskoj. Koga onda Vrdoljak poziva da "rade na stvarima oko kojih se slažu"?

Čovjek u fotelji

Zapravo, teško je točno znati oko čega se treba slagati s Vrdoljakom: oko toga da je HDZ štetočina i opasnost za Hrvatsku, kako je glasila platforma godinama ranije, ili da su SDP-ovi lideri diletanti i predmeti sprdnje?

Ipak, da ne bismo griješili dušu, moramo priznati da je u jednome Vrdoljak ipak dosljedan: u opoziciji pljuje po vlasti, kad je na vlasti pljuje po opoziciji.

Tako mu najviše odgovara kad se ukopa u rovove.

"Vratili smo", poručuje Vrdoljak, "čovjeka u srce politike". I u vladajuću fotelju.

Kolika je zapravo količina deluzije kojom se Vrdoljak vodi u svom mesijanskom povratku na čelo stranke koju je izveo u Obećanu zemlju, pokazuje i njegovo inzistiranje da će mu građani ponovno vjerovati.

Vjerujte mu na riječ

"Naravno da će mi vjerovati, jer rezultat u prvih šest mjeseci ne može biti bolji nego što je", kazao je ovoga vikenda.

Naravno, lako je vjerovati čovjeku koji je tjednima ponavljao da HNS neće ući u preslagivanje s HDZ-om. Pa se onda ipak presložio.

A Vladimir Šeks ga u nedavnom intervjuu proglasio svojim potrčkom kojeg je "uz pomoć nekoliko Vrdoljaku bliskih osoba iz Osijeka" nagovorio da HNS ipak uvede u koaliciju s Plenkovićem.

Imajući sve to u vidu, još bizarnije je zvučala sva ona samohvala i autosugestija koja se mogla čuti na stranačkom saboru. Kao da se radilo o nekakvoj grupi za kolektivnu psihološku pomoć. Ili terapijskoj zajednici.

Nije bilo nijednog glasa sumnje. Ni jedne riječi kritike. Ni jedne naznake protivljenja. 

Vrdoljak je mesija, a HNS je spasitelj Hrvatske.

Tko dovoljno puta to ponovi, možda se uspije u to uvjeriti. Ali ne i mnogo drugih.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući