Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Vrdoljak i HNS ne spašavaju prosvjetare nego sami sebe...

Vrdoljak i HNS ne spašavaju prosvjetare nego sami sebe...
1

Predsjednik HNS-a prijetio je da će otići iz Vlade ako se prosvjetarima ne povećaju koeficijenti i daju kompenzacije, a na kraju prihvatio ono što sindikati ne žele. Samo kako bi HNS i ostao u Vladi i pogotovo u vlasti.

VIDEO

Dirljivo je bilo vidjeti Ivana Vrdoljaka pred kamerama nakon sinoćnjih sastanaka u Vladi i u stranci. 

Izmučenog lica, s debelim podočnjacima, teškog, tronutog glasa pokušao je zainteresiranoj javnosti objasniti kako je danima spašavao prosvjetare, profesore, učitelje i nastavnike, kao i obrazovanje u cjelini.

Iako je zapravo spašavao samog sebe.

Vrdoljak je uspio u pregovorima s HDZ-om progurati ono što prosvjetari nisu htjeli, već ono što HNS zadržava u Vladi i u vlasti. A zatim je zajedno s HDZ-om zaprijetio prosvjetarima da ako ne prihvate taj politički dogovor koji HNS-u garantira opstanak u vlasti, neće im biti plaćeni dani u štrajku.

Prvo se prodaje usluga, a onda slijedi ucjena.

Vrdoljakova žrtva

Sindikati su se odmah pobunili da HNS ne može pregovarati u njihovo ime, kao da nisu do kraja shvatili svu žrtvu koju je Ivan Vrdoljak, skupa sa svojom strankom, podnio u ime obrazovanja i prosvjetara. Niti to žele cijeniti.

Izborio je dva posto povećanja koeficijenata umjesto šest, i to tek od srpnja iduće godine. Blaženka Divjak je objasnila kako "dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest". A onda je HNS podvukao crtu i zaključio kako su sindikati tražili šest posto povišice, a dobili osam i kusur.

I ako prosvjetari tu računicu ne shvate i ne uvaže, neće im se platiti štrajk.

Uglavnom, možda Vrdoljak nije spasio profesore i nastavnike, ali se opet poslužio obrazovanjem kako bi sačuvao svoju poziciju u Vladi, nakon što se na grbači obrazovanja prije dvije godine ukrcao u Vladu.

Skrivaju se iza djece

Ministrica Divjak skriva se iza interesa učenika, pozivajući sindikate na prekid štrajka, a Vrdoljak se skriva iza obrazovanja, pristajući na ono što im je HDZ ponudio kao uvjet za ostanak u vlasti.

Vrdoljak je, onako izmučen i iscijeđen, učinio sve što je u njegovoj moći da u ime obrazovanja ostane u vlasti. A sindikati će biti krivi što obrazovanje naše djece trpi i pati.

Stabilnost je možda nužna. Ali ne kao stabilnost HNS-a u vlasti.

Plenkijev šamar

A koliko je Vrdoljakov pritisak na premijera bio snažan, svjedoči i današnja Plenkovićeva posprdna opaska kad je na početku sjednice u Banskim dvorima komentirao: "Svi ministri na Vladi, to je dobro, to je neobično. Čestitam".

Ako to nije bio šamar, teško je reći koji bi bolje odjeknuo.

Plenković je izblefirao HNS s pregovorima o plaćama prosvjetara, natjerao Vrdoljaka da prihvati ono što sindikati nisu tražili, jer je znao da HNS prijeti praznim oružjem.

A HNS sada više ne ratuje s HDZ-om za veće plaće i bolje koeficijente profesora i nastavnika, već ratuje sa sindikatima koji ne žele prihvatiti uvjete koji HNS-ovce zadržavaju u vlasti.

Jer, bez Vrdoljaka nema obrazovanja, bez HNS-a nema prosvjetara, bez njih nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema budućnosti.

A nakon izbora nema više ničega.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući
10 najboljih recepata za lazanje
ZA PRSTE POLIZATI

10 najboljih recepata za lazanje

Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca