Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Za i protiv: zašto odabiremo vodu iz slavine ili vodu iz boce?

U ovotjednoj kolumni Ane Vrbošić i Danijele Princi Grgat govorimo o aktualnoj temi: kupovini flaširane vode? Koliko je takva kupovina opravdana?

VIDEO

Ovogodišnji kolovoz je jedan od toplijih od kada se mjere temperature. Suša je diljem zemlje. Već stižu prve najave o rastu cijena hrane. U ljetnim mjesecima pijemo vode više nego obično. Kada smo izvan kuće uglavnom pijemo kupljenu vodu, onu u boci. Do prije petnaestak godina, uglavnom smo samo u filmovima viđali kako (holivudski) glumci, nakon napornog treninga piju vodu iz boce. A onda je taj trend sišao s filmskog platna i u naše živote. Prije nekoliko godina, s plakata su nas „educirali“ koliko čaša vode trebamo dnevno popiti. Koliko je to bilo: osam čaša dnevno?

Prema nekim podacima, danas u Hrvatskoj po stanovniku se godišnje troši oko 100 litara flaširane vode. Budući da živimo u zemlji u kojoj je voda (još uvijek) kvalitetna, kada to nije nužno, preporučujemo vodu iz slavine. Navest ćemo samo dva razloga (a ima ih puno): 

  • Cijena – najjeftinija voda je ona iz slavine, točnije iz vodovoda. Cijena (prema cijenama u Zagrebu) jednog kubika vode (1m3) što je zapravo 1.000 litara vode, s PDV-om i drugim troškovima iznosi 18,41 kunu. Što znači da jedna litra vode košta 0,032 kune. S druge strane, cijena jedne litre flaširane vode je oko 4,50 kuna. Znači, 1 litra flaširane vode = 140 litara vode iz slavine (!).
  • Uništavanje okoliša – ako vas cijena nije natjerala da razmislite o većem korištenju vode iz slavine, što kažete na ove podatke: godišnje se na proizvodnju plastičnih boca za vodu potroše ogromne količine nafte (neki kažu oko 17 milijuna barela), također se troše i velike količine vode za izradu plastičnih boca (tri puta više vode je potrebno da se jedna boca napravi nego da se napuni). 

A rekli bismo na prvi pogled da se radi o ekološko prihvatljivoj proizvodnji. Kako se ono kaže, al' to nije sve. Iako se preporučuje povratak plastičnih (i drugih) boca, u svijetu čak 80 posto plastičnih boca završi u nesortiranom smeću. Pretpostavljamo da ste već vidjeli one ružne slike smetlišta punih plastičnih boca, a sjetite se onih prizora, kada se prije turističke sezone, organizira čišćenje podmorja, koliko se tu plastičnih boca izvadi. 

Nemojte nas krivo razumjeti, ovo nije hajka protiv vode iz boce. I mi je s vremenom na vrijeme koristimo, naročito kada smo na putovanjima. Živite li u području u kojem se iz javnog vodovoda isporučuje kvalitetna voda, a skloni ste kupnji vode u boci, razmislite je li to nužno, naročito ako planirate tu vodu piti samo u kući, ako ne zbog štednje novca, onda barem zbog očuvanja okoliša. 

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" (download ovdje) te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin