Obavijesti

Kolumne

Za prste polizati: Pripremite sočne 'krmiće' u crnom vinu

Za prste polizati: Pripremite sočne 'krmiće' u crnom vinu
1

Ima dana kada nemam ideju što kuhati, pa i kada znam što, onda mudrujem kako. E, jučer je bio baš takav dan.

VIDEO

Imala sam fine kotlete, veće, s malo masnoće, taman kakve najviše volimo, ali nisam bila načisto što bih s njima. I tako, gledam ja njih, gledaju oni mene...

Volim kuhati s vinom, ponekad ga čak stavim i u jelo. - Julia Child

Ok, neću puno filozofirati, idu na vruću tavu i samo na naglo

Ne, ipak ću ih lagano na luku

Ne, ne... U pećnicu s njima! 

I tako, odlučila sam se na kraju za pećnicu ali i tava je bila u akciji.

Znači, krmiće sam dobro začinila, uvaljala u brašno, naglo ispekla u tavi pa s vinom, temeljcem, gljivama i puuuno luka dovršila u pećnici. 

Meso je ostalo divno sočno, a vino, malo začinskih travica i dimljena paprika dali su karakter ovom jednostavnom jelu.

Inače, dimljena paprika mi je već dugo nezamjenjiva u ovakvim jelima, kao i u gulašima i varivima pa evo i jedna informacija za sve koji vole ili imaju želju isprobati dimljenu papriku ali je u svom mjestu nisu imali gdje kupiti - sada je nudi i jedan veliki domaći brend pa vjerujem da je već sada, ili će uskoro biti dostupna i u manjim mjestima i dućanima.

Sastojci

  • 4 veća kotleta
  • 2 velike glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 350 g gljiva (smeđi ili bijeli šampinjoni, shiitake, bukovače...)
  • 5-6  listića svježe kadulje
  • 3 manje grančice timijana
  • 1 puna žličica dimljene paprike
  • 1,5 dl crnog vina
  • 2 dl mesne juhe/temeljca
  • Sol, papar
  • Peršinov list
  • 30 g maslaca
  • Malo brašna
  • Mast/ulje

Priprema

  1. U pećnicu stavite posudu u kojoj ćete kasnije peći kotlete i zagrijte na 220°C.
  2. Kotlete prije pripreme ostavite barem 15-20 minuta na sobnoj temperaturi.
  3. U veliku, zagrijanu tavu stavite malo masnoće.
  4. Meso posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i pecite u tavi kratko, toliko da kotleti sa svake strane dobiju lijepu boju. Vjerojatno će vam u tavu stati dva kotleta, nemojte tavu pretrpavati, pecite u dva navrata.
  5. Pečene kotlete stavite na tanjur, pokrijte alu-folijom, a u tavu, na masnoću od pečenja, stavite luk koji ste ranije prepolovili i narezali na tanke ploškice. Povremeno luk promiješajte, posolite i kada malo omekša dodajte sitno nasjeckanu kadulju, nasjeckani češnjak i narezane gljive. Pirjajte 2-3 minute, dodajte dimljenu papriku, timijan i kockicu maslaca pa uz povremeno miješanje pirjajte još 7-10 minuta. Dodajte crno vino a kada alkohol ispari, dodajte mesnu juhu ili temeljac.
  6. Pažljivo izvadite zagrijanu posudu iz pećnice, u nju odmah ulijte pirjani luk i gljive i svu tekućinu, a zatim na to rasporedite kotlete (dodajte i tekućinu iz mesa), poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 20-30 minuta (po potrebi dodajte pred kraj pečenja još malo tekućine/juhe, na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom).
  7. Poslužite uz pire od krumpira i kuhano povrće (brokulu, cvjetači, mrkvu...).

Izvorni recept pročitajte ovdje.

O autorici:


Ja sam Tanja Pastuović Klaić i autorica sam bloga 'COOKam i guštam'. Volim jednostavno pripremljenu hranu, ali izazov su mi i složenija jela. Uvijek se trudim kuhati u skladu sa sezonom i koristiti svježe i kvalitetne namirnice. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...
PIRKE O ANALITIČARIMA

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...

Plus+ NOVI EXPRESS Granica između PR-a i stvarnosti postaje poroznija od one s BiH. Ali dobro, što da se radi: mora se narodu, štulićevski rečeno, objasniti kako javnost diše dok čeka tko će je prvi ugušiti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić