Kolumne

Komentari 5

Za suhi kašalj, šmrcanje, upalu kože i gastritis uzmite sljez!

U sezoni kašlja, hunjavice i šmrcanja najbolji lijek koji nam priroda nudi je sljez. On smiruje većinu respiratornih infekcija, macerat sljeza se može kapati i u nos djece

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na liječenje kašlja i hunjavice.

Budući da nam dolazi hladnije vrijeme i da možemo očekivati početak sezone kihanja, šmrcanja i kašljucanja, bilo bi dobro da se za jesen oboružamo zalihama sljezova. Sljezovi, bijeli i crni, Althea officinalis i Malva silvestris, svakako zaslužuju mjesto na polici svake zelene obiteljske ljekarne, jer je suh i nadražujući kašalj čest, vrlo dosadan i iscrpljujući pratitelj dišnih infekcija. Kod suhog kašlja, za razliku od produktivnog, potrebne su nam biljke koje će ga umiriti i neće dodatno poticati, a tu ulogu komotno možemo prepustiti sljezovima. Njihova je višestoljetna tradicijska uporaba odavno potvrđena i vrlo ozbiljnim znanstvenim istraživanjima.

Polisaharidne sluzi, sastavni dio sljezova, djeluju protuupalno i oblažu sluznicu, pa se sljezovi mogu koristiti kod većine respiratornih infekcija, nadražene sluznice usta i ždrijela, probavnog trakta, gastritisa, kao i kod upale kože. Sljezovi su poznati po tome što se propisuju i u pedijatriji. Pedijatri će često roditeljima preporučiti ukapavanje macerata sljeza u šmrkave male nosiće. Po postotku sluzi u sastavu prednjači korijen bijelog sljeza, koji je ima otprilike 10 do 15 posto, što mu daje malenu prednost pred cvjetovima crnog sljeza, kao i pred listovima crnog i bijelog sljeza, koji se također koriste u čajevima za ublažavanje kašlja, sami ili u kombinaciji s majčinom dušicom, timijanom, anisom, sladićem, komoračem, podbjelom, trpucem ili indijskim lišajem.

Korijen bijelog sljeza priprema se uvijek s hladnom vodom, kako bi se očuvalo djelovanje sluzi, i to tako da se velika žlica korijena bijelog sljeza prelije s 200 ml vode i ostavi stajati barem dva do tri sata dok sluzi ne nabubre. Potom se procijedi, lagano zagrije na temperaturu ugodnu za pijenje (ne više od 50°C) i pije u malim gutljajima kod kašlja i nadraženosti grla.