Obavijesti

Kolumne

Komentari 171

Zašto objektivizirani HTV nije prenosio Vesnu Pusić u UN-u?

Zašto objektivizirani HTV nije prenosio Vesnu Pusić u UN-u?

"Ja sam građanin koji plaća pretplatu i ne želim gledati ono što gledam na televiziji koju plaćam", rekao je nedavno Tomislav Karamarko. Pa mu onda HTV nije jučer pustio prijenos izlaganja Vesne Pusić u UN-u.

VIDEO

Pita sinoć urednica Dnevnika HTV-a: "Kako je proteklo predstavljanje Vesne Pusić?". Odgovara Branka Slavica: "Pa Marta, njezino predstavljanje bilo je dobro".

Nažalost, morat ćemo dopisnici HTV-a iz Sjedinjenih Država vjerovati na riječ.

Jer, gledatelji nacionalne televizije, takozvanog javnog servisa, nisu jučer mogli ni na jednom od četiri televizijska kanala vidjeti prijenos predstavljanja kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a u New Yorku.

Na Prvom programu bio je prijenos dočeka tijela Leopolda Mandića pred Katedralom, na Drugom vjerski program, na Četvrtom županijske panorame. 

Tako je izgledala obećana "objektivizacija" HRT-a.

Otegotna okolnost

Umjesto da se sami uvjerimo kako se Vesna Pusić predstavila u UN-u, morala nam je Branka Slavica objasniti o čemu je prva (i vjerojatno jedina) hrvatska kandidatkinja za glavnog tajnika UN-a govorila na East Riveru.

"Na pitanje zašto bi baš ona mogla biti dobra glavna tajnica UN-a", prepričala je dopisnica HRT-a, "Pusić je dala zanimljiv odgovor. Kao glavni adut navela je činjenicu da je 12 godina bila na čelu jedne političke stranke".

To je doista bilo zanimljivo: jer ono što je Pusić istaknula kao svoju prednost pri zapošljavanju u UN-u, to joj je na Hrvatskoj televiziji - kao produženoj ruci hrvatske vladajuće politike - bila otegotna okolnost prilikom prijenosa njezina izlaganja.

"Očekujem da Hrvatska radiotelevizija i dalje kao javni servis bude otvorena prema svim skupinama u društvu, ali i da štiti hrvatski nacionalni interes, hrvatski identitet i kulturu", izjavio je nedavno novi v.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić. "Pred nama je veliki posao, očekujem od svih zaposlenika dodatni angažman kako bismo podigli razinu profesionalnosti, a sve u cilju objektivizacije medijskoga izvješćivanja”.

Kako ta objektivizacija izgleda, vidjeli smo jučer. Odnosno, nismo vidjeli.

A gdje je zajedništvo?

Ali smo zato vidjeli kako se na HRT-u štiti "hrvatski nacionalni interes": tako da se bojkotira predstavljanje hrvatske predstavnice za glavnu tajnicu UN-a.

Jer, hrvatski nacionalni interes na HRT-u ide ruku pod ruku s nacionalnim interesom po kriterijima aktualne vladajuće politike. Karamarkov HDZ, zajedno s Kolindom Grabar Kitarović, od početka je ignorirao, odbijao, pa čak i otvoreno bojkotirao kandidaturu Vesne Pusić, koju je predložila bivša Vlada Zorana Milanovića. 

Pa stoga nije nikakvo čudo da sada to čini i "objektivizirani" HTV. 

Ali opet, kako se sve to onda uklapa u proklamirano "državljansko zajedništvo"?

Zajedništvo na koje poziva predsjednica Kitarović, zajedništvo koje ide u smjeru "prevladavanja ideoloških sukoba".
"Gospođa Pusićka", rekao je jučer premijer Tihomir Orešković, "ima moju potporu i potporu Vlade".

Je li HRT uopće čuo tu izjavu? 

I Pusić plaća pretplatu

Ili se ipak ravna prema onoj famoznoj Karamarkovoj izjavi: "Ja sam građanin koji plaća pretplatu i ne želim gledati ono što gledam na televiziji koju plaćam".

Pa tako jučer Tomislav Karamarko nije morao gledati Vesnu Pusić na televiziji koju on plaća.

A svi ostali pretplatnici mogli su, umjesto na javnom servisu kojeg oni također plaćaju, prijenos izlaganja Vesne Pusić gledati na nekim privatnim televizijama, pa čak i na slovenskoj nacionalnoj televiziji, kojima hrvatski pretplatnici - skupa s Karamarkom - ne daju ni kune. 

Čak ni samoj Vesni Pusić nije pomoglo to što plaća pretplatu. 

"Odluka o novom glavnom tajniku UN-a bit će politička i donijet će je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a", izvijestila je sinoć Branka Slavica.

Jučerašnja urednička odluka HRT-a također je bila politička.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu