Obavijesti

Kolumne

Komentari 90

Neka Plenki braniteljima kaže da nema novca zbog profesora

Neka Plenki braniteljima kaže da nema novca zbog profesora
1

Plenković je jučer odbio zahtjeve sindikata nastavnika "zbog prevelikog pritiska na proračun". No bi li se usudio odbiti zahtjeve branitelja zbog "prevelikog pritiska na proračun" od profesora i medicinskih sestara?

VIDEO

Kaže Andrej Plenković da mu "nije jasno" zašto su profesori i nastavnici jutros krenuli u štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Ali nikada nismo čuli Plenkovića da kaže kako mu "nije jasno" odakle je Hrvatska dobila 2900 novih branitelja, nad čime se jučer iščuđavao dobar dio medija objavljujući podatke sa skupa o braniteljskim mirovinama.

Takvo pitanje premijer HDZ-a jednostavno ne smije postaviti.

Plenković je jučer objasnio kako je Vlada odbila ispuniti sve zahtjeve sindikata profesora i učitelja "zbog prevelikog pritiska na proračun" za iduću godinu. 

No bi li se Plenković usudio odbiti zahtjeve braniteljskih udruga zbog "prevelikog pritiska na proračun" od profesora, nastavnika, medicinskih sestara, liječnika...?

"Branitelji", reče jučer ministar Tomo Medved, "nisu teret nego temelj hrvatske države".

Kad će se to reći za profesore, nastavnike, liječnike i ostale?

Za branitelje uvijek mora biti

Hrvatska ima već 508.605 branitelja i vjerojatno će ih biti još. Zakon o braniteljima sugerira veći broj branitelja u invalidskoj mirovini, veći broj mirovina za pripadnike HVO-a i veći broj građana sa statusom branitelja koji će im donijeti povoljnije mirovine.

HDZ nije oklijevao u ispunjavanju zahtjeva šatoraša i braniteljskih udruga nakon dolaska na vlast. Jer se radi o astronomskoj brojci - birača. Profesora i nastavnika ima deset puta manje. 

"Pritisak na mene i Vladu je non stop", kaže Plenković, "i isto mi je je li to pritisak školstva, zdravstva...".

Ali branitelji su ipak nešto drugo. 

Možete li zamisliti da premijer HDZ-a kaže braniteljskim udrugama da za branitelje neće biti više povlastica jer država mora dati više učiteljima i liječnicima?

Optužbe za opstrukciju

Jutros je Plenković na sjednici Vlade dodatno zaoštrio retoriku pa optužio sindikate da "ne pokazuju volju za kompromisom, nego za opstrukcijom". Je li to isto govorio i šatorašima dok ih je posjećivao u vrijeme kad su oni "opstruirali" zakone, rušili vlast, terorizirali javnost, i to velikim dijelom zbog svojih povlastica i mirovina? Je li tada pozivao na kompromis?

Da se razumijemo, ovo nije i ne bi trebalo biti natezanje između branitelja i profesora ili medicinskih sestara, ne treba uzimati jednima da bi se dalo drugima i obrnuto. Ali HDZ je to tako postavio.

Za HDZ su prioriteti prilično jasni, naročito u izbornoj godini. 

I zato Plenković može lakonski, a onda i optuživački, pristupati zahtjevima školstva, zdravstva i drugih resora budući da se on nalazi pod dvije vrste pritisaka: pritiskom zdesna i pritiskom slijeva.

Pritisak zdesna uključuje u prvom redu braniteljske udruge, ali i klerikalne referendume, ideološke kritike, prijetnje iz Vukovara, zahtjeve za blagdanima, pregovore o "dvostrukim konotacijama" ustaškog pozdrava i tome slično.

Pritisak slijeva uključuje zahtjeve profesora i nastavnika, medicinskih sestara, sindikalno skupljanje potpisa oko mirovina, pritisak javnih službi...

Zadire u biračko tijelo

A Plenkoviću je isplativije popustiti pritisku zdesna jer on dolazi iz baze i zadire duboko u HDZ-ovo biračko tijelo. I za kupovinu mira na desnici, pogotovo stranačkoj, kao i za kupovinu glasova, uvijek ima sredstava, prostora i naročito razumijevanja. I nema optužbi za "opstrukciju".

Naučili smo već da HDZ-ova Vlada ne pregovara s braniteljima. Samo primi njihove naloge.

Ovom drugom, socijalnom pritisku Plenković je spreman snažnije se odupirati. Licitirati s povišicama, kupovati vrijeme, nuditi izlike i tražiti razumijevanje. Jer uvijek može sve istovariti pred vrata ministrice iz HNS-a.

Branitelji jesu temelj, ali HDZ-ova opstanka na vlasti.

Nastavnici su temelj

Ako je sudbina države prije 25 godina bila u rukama branitelja (i to ne svih 508 tisuća), onda je sudbina hrvatske države u idućih 25 godina u rukama profesora, učitelja i nastavnika.

I djece koju obrazuju.

Nekada se govorilo o "dignitetu" branitelja i Domovinskog rata, sada je vrijeme da se počne govoriti o dignitetu učitelja, nastavnika, profesora, liječnika, medicinskih sestara...

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith