Obavijesti

Kolumne

Komentari 105

Zašto se, pobogu, Plenkoviću ne bi smjelo vikati da je 'Ćaća'

Zašto se, pobogu, Plenkoviću ne bi smjelo vikati da je 'Ćaća'
6

Andreja Plenkovića je jutros na Korčuli dočekao prosvjednik s natpisom "Ćaća", dobacujući premijeru "Živio, ćaća! Dobro nam došao". Na to je došla policija u civilu

VIDEO

U zemlji u kojoj se zatvaraju i osuđuju prosvjednici protiv spomenika, posve je logično da se uklanjaju i prosvjednici protiv premijera.

Andreja Plenkovića dočekao je jutros na Korčuli jedan prosvjednik s natpisom "Ćaća", napisanog kemijskom na komadiću papira, dobacujući premijeru "Živio, ćaća. Dobro nam došao". Nakon što je taj prosvjednik odbio zamolbu osiguranja da se mirno udalji, došla su dvojica policajaca u civilu i odvela ga dalje od premijera.

U tom trenutku, javlja Dnevnik.hr, prosvjednik je vikao "Pustite me! Došao sam pozdraviti našeg ćaću. Živio ćaća!".

Policija kaže da je remetio red i mir.

Jer, oko Plenković mora biti mir, pa i red.

Predsjednik Vlade ne smije biti suočen ni sa kakvom provokacijom, a kamoli nekakvim prosvjednikom. Pa ipak, što je bilo toliko strašno u tom dobacivanju?

Je li Ćaća zločinac?

Zoran Erceg uhićen je, zatvoren i osuđen zato što je Franji Tuđmanu na otvaranju spomenika u Zagrebu vikao da je "zločinac". A zašto je nasilno uklonjen prosvjednik koji je Plenkoviću vikao da je "ćaća"?

Zato što taj naziv asocira na Ivu Sanadera?

Zar je nazivanje nekoga, pa još i predsjednika Sanaderove stranke, "ćaćom" danas postao toliki grijeh da mora intervenirati policija?
Ili je naprosto zabranjeno išta dovikivati premijeru? 

Ruku na srce, Andrej Plenković zaslužio je epitet "ćaće": u HDZ-u se okružio Sanaderovim ljudima, od Gordana Jandrokovića do Božidara Kalmete, vlada u koaliciji s Miloradom Pupovcem i liberalima, većina mu ovisi o "žetončićima i trgovini mandatima, Vladu mu je obilježila korupcija, a njegov stil vladanja pompozan je i bahat skoro kao i Sanaderov.

Na Saboru HDZ-a mjerio se intenzitet aplauza delegata i Lovro Kuščević, odbačeni ministar, ustvrdio je da je upravo Plenković zaradio najveći pljesak. Svima na znanje i ravnanje.

Imajući sve to u vidu, možda Plenkovića istina boli više nego što želi priznati.

Uostalom, i Sanaderov kult bilo je zabranjeno dirati i oskvrnjivati.

Glas naroda

Samo što se u Sanaderovo doba smjelo kritizirati Franju Tuđmana. I Sanader je Thompsona plaćao da NE pjeva, dok HDZ-ov gradonačelnik Splita plaća Thompsona za nastup na Rivi povodom Dana domovinske zahvalnosti.

No ako već nije stvar u "ćaći", onda je stvar u tome da se od Plenkovića moraju ukloniti bilo kakvi prosvjednici.

Međutim, kad premijer već ide među narod, mora se suočiti i s glasom naroda. Ako želi da ga narod gleda, mora biti spreman i da mu narod kaže što misli. Nažalost, stvari su postavljene tako da narod mora slušati ono što mu Plenković kaže.

Ili će policija imati posla.

Uglavnom, žalostan je i nepotreban, ali toliko tipičan, bio jutrošnji incident na Korčuli. 

Slobodno društvo uključuje i slobodu govora, prosvjeda pa i provokacije. Ova osoba nije psovala, vrijeđala, fizički ili bilo kako napala Plenkovića. Pa je ipak odstranjena iz Plenkovićeva vidokruga. Oduzeta mu je sloboda prosvjeda.

Što je, da ponovimo, posve normalno u zemlji u kojoj se hapse prosvjednici protiv Tuđmanova spomenika, osobe koja je željela začepiti usta svim svojim kritičarima.

I to je očekivano u zemlji u kojoj Plenković sebi gradi spomenik.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući