Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Zbog epilepsije se trese cijelu noć i trza glavicom, što učiniti?

Otkrije li se pravi uzrok epilepsije kod psa, ona se može izliječiti, osim u slučajevima kada je to nemoguće. Pročitajte i kako pomoći kunićima s apscesom

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.


Zadnja dva napadaja se tresla cijelu noć

Poštovani doktore Azenić, 

Imam kujicu staru 12,5 godina koja ima problema s jetrom. Prije nešto manje od dva mjeseca dobila je prvi epileptički napad, koji je bio dosta jak i po mišljenju veterinara uzrokovan problemima s jetrom. Jednom na dan dajemo joj jednu tabletu Legapytona 200, a dva puta dnevno Phenobarbiton 100 mg 1/8 tablete. Sada sam molila da nam daju one od 15 mg, pa dajemo 1/2 tablete dva puta dnevno. U međuvremenu je imala nekoliko napada, ali posljednja dva napada u razmaku od tjedan dana trajala su cijelu noć i nisu bili specifični, već je ona bila uznemirena, hodala je sumanuto, slinila i povremeno trzala glavicom (kao da joj glavica kljuca). Kod tipičnog napada dajemo joj Dijazepam klizmu, no kod ovoga ne znam što napraviti. Molim Vas za savjet.   

Srdačan pozdrav!  

Napadaji mogu prestati u većini slučajeva ako se liječi uzrok

Poštovana,

Kod Vaše kujice se vjerojatno radi o stečenoj epilepsiji s obzirom na njezine godine i navedeni problem s jetrom. Stečena epilepsija po simptomima izgleda kao i primarna epilepsija (primarna ili idiopatska epilepsija) u vidu napada toničko-kloničkih grčeva u blažem ili jačem stupnju, dezorijentiranosti i strahu. 

No epilepsija potaknuta nekim drugim uzrokom npr. bolesti jetre, gušterače, bubrega, bolesti mozga i moždanih ovojnica, može prouzročiti nemogućnost regulacije šećera u krvi i nekih elektrolita u organizmu (manjak kalcija) te nemogućnost uklanjanja toksina iz organizma zbog nefunkcioniranja navedenih organa.

Ako se otkrije uzrok i ukloni, epileptični napadaji će prestati. Ako to nije moguće iz nekog razloga (npr. nemoguće je riješiti problem s jetrom) treba pokušati napade prorijediti i život Vašeg ljubimca učiniti što normalnijim. 

Preporučam Vam da pročitate i tekst iz 11.09.12 gdje se govori o primarnoj epilepsiji.

Apscesi kod kunića

Apsces je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale (crvenilo, oteklina, toplina i bol).

U kunića su česti potkožni apscesi koji nastaju najčešće kao rezultat trauma tj. rana ili sekundarno zbog bakterijske infekcije korijena zuba, stranih tijela u ustima, te upale gornjih dišnih putova. Iako se najčešće stvaraju na glavi i ekstremitetima, mogu nastati bilo gdje u tijelu. Obično nisu bolni, mogu biti pomični, minimalno su upaljeni i sadrže gusti sadržaj. Kunići sa apscesom mogu biti dobrog općeg stanja ili se može razviti gubitak apetita i mršavljenje.

Potrebno je redovito pregledavati kunića te detaljno opipavati lubanju i ostatak tijela jer će se na taj način apscesi otkriti na vrijeme i pravovremeno krenuti s liječenjem.

Ukoliko su apscesi smješteni na glavi uputno je napraviti RTG snimak kako bi se apsces lokalizirao i potvrdila/isključila infekcija korijena zuba.

Liječenje je često dugotrajno, a jedan od problema je gusti gnoj u apscesu. Zbog gustog gnoja pražnjenje apscesa je otežano. Liječenje apscesa čeljusti može biti uspješno tek onda kada se izvadi zub koji uzrokuju problem.

Ovisno o uzroku i lokalizaciji apscesa terapija je medikamentozna i/ili kirurška. Da bi se spriječilo ponavljanje, potrebno je imati besprijekorne uvjete držanja i hranu bogatu vlaknima. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin