Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Znate li što je bruksizam? On nastaje zbog škrgutanja zuba

Znate li što je bruksizam? On nastaje zbog škrgutanja zuba
1

Dugo se mislilo da škrgutanje zuba uzrokuje anatomija zubnih lukova, no danas je jasno da je prvi i najvažniji uzrok nakupljeni stres. Bruksizam obavezno treba liječiti

VIDEO

Dugogodišnja stomatologinja Vesna Barac Furtinger u svojoj kolumni "Čuvaj zube, skupi su" svakoga tjedna otkrivat će nam manje poznate stvari o kvarenju zuba, hitnim situacijama, utjecaju piercinga i brojnim drugim zanimljivim temama. Imate li pitanja za stomatologinju, šaljite ih na mail lifestyle@24sata.hr.

Škrgućete li noću zubima ili ih pak stiščete tako da se budite s osjećajem glavobolje, bolnih zuba ili nelagode u čeljusnom zglobu, bolujete od bruksizma.

Koliko god vam se problem činio beznačajnim, pogotovo u početku, imajte na umu da se radi o pojavi koja će sve više i više oštećivati vaše zube, ali i okolne strukture: potpornu kost, čeljusni zglob i mišiće lica.

Dugo se smatralo da je škrgutanje zubima uzrokovano anatomijom zubnih lukova, no danas je stav da je prvi i najvažniji uzrok stres i to prvenstveno onaj nakupljeni, dugotrajni. 

Osoba koja škrguće zubima dugo vremena to ne primjećuje, i obično je na to upozori netko od ukućana. Traje li škrgutanje duže, nastaju promjene na zubima, uglavnom postaju kraći i pri redovnom stomatološkom pregledu, stomatolog će postaviti neizbježno pitanje: "Stišćete li zube noću?" 

Odgovor je najčešće negiranje škrgutanja, a zatim ignoriranje stručnog savjeta. Tek kada promjene postanu izuzetno neugodne, bol na hladnu i toplu hranu, bolovi u predjelu uha ili jutarnja napetost žvačnih mišića, pacijent će potražiti pomoć stomatologa.

Liječenje i stresa i zubi

Stručna pomoć odvija se u dva pravca, jedan se odnosi na smanjenje stresa, i naši, stomatološki pacijenti nerado prihvaćaju opću terapiju kako lijekovima tako i psihološku pomoć. 

Stomatološku pomoć će prihvatiti i podvrgnuti će se dugotrajnoj terapiji prilagodbe zagriza. Od specifičnih stomatoloških pomagala, uobičajeno je izraditi tzv. udlagu, ali i tretirati pacijenta fizikalnom terapijom.

Upozori li vas stomatolog na postojanje bruksizma, nemojte odmahnuti rukom, već u ranoj fazi bolesti započnite terapiju, biti će jednostavnija.

Dozvolite li pak daljnji razvoj bolesti, morati ćete se podvrgnuti dugotrajnoj terapiji koja uključuje endodontska liječenja i protetsku rehabilitaciju. .Zahvat je ne samo neugodan i dugotrajan već i izrazito skup, i zato razmislite o savjetima koje vam daje vaš stomatolog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode